CHINESE NEW YEAR 2017 TABLE OF HARMONY BY TENAGA NASIONAL

10:59 PG


CHINESE NEW YEAR 2017
TABLE OF HARMONY BY TENAGA NASIONAL

 GONG XI FA CHAI kepada semua yang menyambut perayaan Tahun Baru Cina untuk 2017 terutamanya yang berketurunan Tionghua. Seperti tahun2 sebelumnya, Tahun Baru Cina disambut dengan meriah dalam suasana yang aman dan harmoni. Lebih menarik dan unik, suasana keharmonian di Malaysia turut dijelmakan ketika musim perayaan dengan amalan kunjung-mengunjung dan rumah terbuka.
 
Makna Tahun Baru Cina melambangkan permulaan, titik permulaan dalam nasib dan kehidupan. Sebelum hari tahun baru bermula, sanak saudara yang jauh akan kembali berkumpul. Rumah akan dicuci dan segala hutang-piutang dikutip atau dibayar agar mereka tidak sentiasa dikelilingi hutang sepanjang tahun yang baru. Mercun dibakar pada tengah malam bagi menandakan bermulanya tahun baru dan bagi menghalau puaka dan nasib malang. Rumah-rumah dihiasi dengan buah limau sebagai simbol murah rezeki, bunga dan pokok limau.


  
Nak tahu tak Tahun Baru Cina baru ni family el dari kampung, family adik dari kl, 2 family biras datang bertandang ke pondok kecil el. Wahh meriah sangat. Memang macam beraya dah kami. Ingatkan kaum cina jer beraya. Kami pun tumpang beraya juga 😀😀😀. Kecoh sangat rumah el hari tu. Excited, happening and loves the moment. Bergosip sambil makan2. Mujur el ada jual sate ikan..ha el siap berbeku dalam rumah lagi ok hahah seronoknya walaupun rumah tak lengkap mcm rumah orang bujang je hehe..tp bermakna sangat.
 
Memang meriah sangat Tahun Baru Cina kali ini. Sehubungan kemeriahan perayaan ini Tenaga Nasional membawakan satu CNY webfilm untuk anda semua. Anda sedia maklum iklan perayaan dari Tenaga Nasional memang terbaik sarat dengan mesej2 yang mendalam. Andakah anda sudah menontonnya? Jika tidak jom saksikan webflim Cooking Hustle dari TNB Chinese New Year 2017


Motif yang ingin disampaikan dari video ini ialah Tahun Baru Cina adalah masa yang istimewa untuk keluarga dan mengenepikan segala perbezaan dan merapatkan semula ikatan. Ahli keluarga berkumpul beramai-ramai dan hadir untuk meraikan makan besar adalah jauh lebih penting daripada apa yang terhidang di meja.

Sikap masing-masing mungkin menjadi punca pertelagahan di musim perayaan, apatah lagi dalam keluarga yang ramai. Buanglah sifat-sifat yang negatif. Sama-sama bergembira dan sepatutnya perbezaan diraikan, bukan diketepikan.
Seperti hidangan Tahun Baru yang beraneka jenis saiz, rasa dan rupa, begitulah juga ahli keluarga kita. Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh. Kebahagiaan tercipta apabila kita semua bersatu hati dan mesra antara satu sama lain.

Tahun Baru Cina diraikan dengan jamuan dan kaum keluarga akan makan besar dengan pelbagai masakan tradisi.. Mesti tidak sabar2 untuk merasa dan mengetahui apakah menu2 yang dihidangkan. Ha untuk mengetahui menu misteri El pula jom kita tengok

WHAT MYSTERY DISH YOU ARE

    
1. Klik link ni https://betterbrighter.my/tableofharmony


2) Klik Unveil Mystery Dishes


3) Klik soalan diatas


4) Pilih jawapan anda 


5) Klik Unveil your dish


Tadaaa so Mystery dish untuk el ialah Rice Bowl With Eight Treasures so meaning that you have so much to offer those around you; making your friendship a true treasure to have.

So rakan2 boleh share result atau post as GIF di facebook dan ajak rakan2 untuk mengetahui apakah Mystery dish mereka pula yeayy.

Untuk  keterangan lanjut boleh layari link dibawah ok

FB: https://www.facebook.com/TNBCareline/
Website: https://www.tnb.com.my/
IG: www.instagram.com/tenaga_nasional/

 

You Might Also Like

6 uols awesome

  1. raya jugak ea ?? heee.. bila nak ajak PBU pi rumah ?

    BalasPadam
  2. seronoknya family datang rumah, tetamu datang bawa rezeki tu el..

    BalasPadam
  3. Mesti meriah n penuh rumah bila sesekLi bkumpul kan.. Rayancina..kita pom raya..hehe

    BalasPadam
  4. raya kita depa tumpeng raya (pergi holiday family) raya depa pun kita kena tumpang raya sekali. kalau boleh nak makan besar jugak hahahaha

    BalasPadam