Rabu, 15 Jun 2016

RESEPI LAMB CHOP


RESEPI LAMB CHOP MENU BERBUKA

Alhamdulilah dah 10 hari kita berpuasa. Selain gigih menambah amal ibadat di bulan yang mulia ini, para ibu/isteri juga sure tidak senang duduk memikirkan juadah apa yang hendak dimasak kannn. Memang strees jugak nak pikio. Ikutkan beli je kat param tu. Tapi bagi el..el lebih suka masak di rumah. Jimat kos even ada sedikit kelam kabut :)

 So bagi iols pulak ntah saka mana masuk dalam badan ni tiba-tiba nak masak western plak. En. suami pun bagi semangat dan pertolongan yang jarang-jarang berlaku hahahaha. Riuhlah jugak kat dapur tu..bleh tahan gak lah mulut pok pek pok pet en. suami..dia yang lebih plak hahaha

Selama ni asik makan nasi nasi nasi jerk..so kita tukar plak makan western..even iols ni kategori perut nasi..nak jugaklah feel bulan puasa tu meriah..seronok lain macam hahaha

Resepi lamb chop ni el amik kat facebook jek. Resepi viral hahaha. Dia punya sos black pepper mmg sedap.


1st step marinate daging.
Cuci bersih. Tos.
Perap ngn sos black pepper (sy guna cap puteri)
Olive oil 2-3 sd. Dan lada hitam.
 
Gaul2 rata. wrap ngn plastik. Simpan dlm peti ais.

Bako dlm magic pan jer atau non stick pan
Xmo garing2. Bio basah2 dan juicy

Lepas tu boleh minyak dari lebihan lamb tu tadi boleh gorengkan asparagus yang telah direbus ok. Goreng kejap je nak bagi ada rasa. 

Bahan2 kuah black pepper mushroom
  
Butter 2sdb
Bwg putih dan bwg besar dicincang dadu (ada orang pakai bwg putih je)
Tpg gandum 2sdb
Sos lada hitam 1sdb
Kicap (apa2 kicap pun boleh)
Mushroom tin / fresh
Susu fullkrimm/fresh atau cream
Serbuk Lada hitam
Half kiub pati ayam
Sedikit garam

 Cara:
Pakai pan yang bako lamb tadi (lebihan minyak dari bako lamb tadi jgn buang). Cair butter.msk bwg dadu. Bwg dh perang2. Msk tepung. Kacau jap. Mskkan air 2 cwn. Sos Black pepper. Msk mushroom dan kicap dan lada hitam. Masuk 1/2 cwn susu. Kacau rata.

Masuk kiub pati ayam dan garam. Dh mendidih. Rasa. Alter la apa yg x cukup (bulan puasa ni pandai2lah uols haha)
Klo x pekat blh tmbh tepung tp bncuh dulu ngn air. Siappp!

  Untuk smashed potato 
Rebus ubi kentang. Sudah lembut, lenyekkan. Kemudiankan masukan sedikit lada hitam, susu, butter dan garam.
Mash Patato: Ubi direbus sampai empuk Kemudian dilenyek bersama susu cair..butter..lada sulah..garam

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
Mash Patato: Ubi direbus sampai empuk Kemudian dilenyek bersama susu cair..butter..lada sulah..garam

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ


SELAMAT MENCUBA!



14 ulasan:

  1. Nak buat sos blackpaper nya nampak senang. Encik hubby pun suka mkn lamb chop.

    BalasPadam
  2. Nak buat sos blackpaper nya nampak senang. Encik hubby pun suka mkn lamb chop.

    BalasPadam
  3. wah kemain western ek... sedappp

    BalasPadam
  4. hoi sedapnyaaa. selamat menjamu selera

    BalasPadam
  5. sedap ni.. hari ni menu apa pulak.. rasa nak singgah bukak posa kat umah kak el lah.. boleh dop ?? hehe

    BalasPadam
  6. Sedap ni.. mmg sedap... marveles!!... emel sikit sblum berbuka boleh? hehee.. :)

    BalasPadam
  7. Xpernah lg try..nanti nak kena belajar bt :)

    BalasPadam
  8. Aaaa sedapnya. Nanti nak buat jugaklah :)

    BalasPadam
  9. fav lamb ...blum buat lg menu western utk berbuka hehe

    BalasPadam
  10. bila nak ajak aiii dinner umah u ni..Lamb Chop satuuuu!!

    BalasPadam
  11. perghhh.. ni xmenahan ni.....

    BalasPadam
  12. Wargh!!! Ohsem sangat gambar ini..

    BalasPadam
  13. nampak ranggup asparagus tu.. semua sedap lah

    BalasPadam