Khamis, 16 Jun 2016

RESEPI FISH N CHIP

FISH N CHIP

Minggu pertama iols masak menu western :)
Hari tu p giant sopin tuk stok bulan puasa..tiba2 main angkut je isi ikan, lamb, salmon bagai hahaha
Kita tukar selera plak k

So 2nd iftar ni el buat FISH N CHIP
alaa senang gile nak buat


RESEPI FISH N CHIP

kome g beli isi ikan (mana2 isi ikan pun boleh)
Tepung gandum
serbuk roti
serbuk stok ayam
lada putih
secubit soda bikarbonat
garam
lemon
minyak masak untuk menggoreng


Cara-cara :
1. Perap ikan dengan lada putih halus dan perahan lemon.
2. Bancuh tepung dengan air dan kacau hingga likat. secubit soda, garam, serbuk stok ayam dan lada putih halus.
3. Celupkan ikan kedalam tepung dan golek atas serbuk roti. Kemudian goreng dengan api sederhana.
4. Sukatan ikut agak-agak.
5.Angkat dan hidangkan


Boleh di makan dengan sos black pepper (resepi SINI) atau sos tartar. Side dish tu uols boleh mkn dengan kentang goreng, coleslaw, smashed potato or apa2 yang uols sukalah. Tapi makan ngan mayonis+lemon pun sedap weiii...mmg nak repeat lagi menu ni hihi

SELAMAT MENCUBA

11 ulasan:

  1. Masak sendiri puas hati makan. Nyum nyum...

    BalasPadam
  2. Masak sendiri puas hati makan. Nyum nyum...

    BalasPadam
  3. menangis di tengahari tengok fish & chip ni...hhuhuhuhu kurus posaku

    BalasPadam
  4. tgk sambil meleleh air liurrr ni

    BalasPadam
  5. Kak el bukak puasa memang tak makan nasi keee? Haha. Sedapnya fish n chips tu :D Nani spesis pemalas betul kalau bab nak buat sendiri tapi nak makan. Hahaha !

    BalasPadam
  6. wah wat sdiri fish & chip...

    BalasPadam
  7. sedapnyaaaa !!! nak pi pot luck umah Kak El lahh..

    BalasPadam
  8. Bulan puasa ni belum pekena fish n chips lagi ni... teringin pulak... best!

    BalasPadam
  9. memang sedap.. kalau masuk blog kak el ni kena tahan nafsu. hahaha

    BalasPadam