Rabu, 11 Mei 2016

KELAS KUIH TALAM

dah lama giler nak join kelas kuih talam
tapi timing x sesuai plak
then tunggu punya tunggu alhamdulilah date yang diberikan memanglah cantik 
seronok bukan kepalang palang hehe

iols ni mmg suka join kelas memasak..so far dah 3 kelas kut..ni just ilmu2 untuk masa depan manalah tau kut2 dah resign nak wat keje sendiri kan
penat dah kut asik makan gaji je..nak jadi bos plak hehe

Kelas kuih talam ni start kul 10pagi
iols dah setel masak semua kat rumah
Nasib ada mil ngan en. hubby boleh tulun tgkkan anak2
Mama el nak nuntut ilmu kuih talam jap hehe

  
Penerangan dari master chef kak nayli :)

  
Anak2 murid tekun belajar..jgn masuk telinga kanan..kuar telinga kiri sudah ok

 

Ok kita belajar caner nak letak plastik dalam loyang..berapa sukatan sebetulnya..berapa harga nak bagi untuk satu2 talam dan teknik dia..ha tu guna mai kelas..sbb kalo tgk lam internet ja mmg kita tak confident


Ok bagi can kat orang muda2 ni buat keje..yg senior2 duk senyap2 na hahaha


Mama el tgh fokus dengan loyangnya haha


Talam berlauk..paling sedap


Koleh kacang..teringin sgt nak makan talam ni..xpernah mkn..sedap jugak..paling senang buat


 Talam Durian..my fevret..bau dia toksah ckp lah..semerbakkkk


Talam jagung..pun sedap


Talam Keladi..pun sedap

Talam Pelangi..pun sedap


Semua sedap2 belaka..kena rajin nak wat talam ni..bab mengacau tepung tu yang perlu tahu teknik dia hehehe


Best dan meriah sgt kelasnya..seronok baq hang


Make a new friends..with tokeh2 talam wannabe hehe 



Tokeh talam wannabe one day insyallah :)

26 ulasan:

  1. Wowww!! bestnya...
    Pasni eL leh bukak order dah la..
    Koleh kacang myra penah makan, tapi talam berlauk tak pernah jumpa apatah lagi nak makan.. tambahan eL kata sedap plak lagi la qasa nak p caqi :)

    BalasPadam
  2. Bestnya.. Sha pun teringin nak belajar..
    Feveret ayah dan Sha kuih kole kacang tu..

    BalasPadam
  3. amin amin mana tau nanti termakbul hajat nak jadi tokey kuih talam :D tengok kepala kuih talam tu pun jenis tebal. jenis tak kedekut ni. biasa kan pulut pun nipis. kepala dia pun nipis. tak puas nak makan. nak puas buat sendiri lah kan!!! kihkihkih

    BalasPadam
  4. pinjam talam boleh...kat rumah takda talam..tp xmo talam 2 muka okies..by da way memang sedap talam2 tu

    BalasPadam
  5. yang berlauk and kole kacang ja tak suka...

    yang lain, ishh ! nak jugakkk !!!

    BalasPadam
  6. Seronoknya kak el join kelas masak macam ni

    BalasPadam
  7. Semua saya kecuali yang perisa durian tu.. ;)

    BalasPadam
  8. best nya dapat join kelas gini
    kaknoor memang serender dgn kuih lama2 ni dik

    BalasPadam
  9. Suka yg rona roni ngn talam berlauk tuuuu

    BalasPadam
  10. saya suke talam cendol...nnt nk order...

    BalasPadam
  11. assalam..tak sangka kuih talam berbagai bangsa ...huhu

    BalasPadam
  12. Wahh bestnya... seronok tengok dan kuih2 tu semua sgt2 menyelerakan... superb!!

    Bulan Ramadan kuih2 talam ni mmg laku tu... :) :)

    BalasPadam
  13. Mohon kongsi resepi kuih talam please...

    BalasPadam
  14. dah boleh bukak kedai dah ni.. hahaha

    BalasPadam
  15. bestnya pandai buat kuih..kita tau order n makan je..

    BalasPadam
  16. macam-macam jenis kuih talam ada.. nanti buat sikit bagi kengkawan merasa plak.. hehehe..

    BalasPadam
  17. sedapnya...
    y pelangi tu cantik!

    best join kls mcm ni..dapt ilmu & klo serius blh hasilnya jgk

    BalasPadam
  18. semua talam la sedap kan..hari tu kawan seopis bagi talam durian.dia gi kelas kuih talam gak kat JB

    BalasPadam
  19. Bestnya dapat belajar Cara buat talam

    BalasPadam
  20. tahun depan niaga kt bazar.. hahaha

    BalasPadam
  21. Boleh share contact number chef?

    BalasPadam