Khamis, 18 Februari 2016

ESCAPE PENANG DAN HARGA TIKET ESCAPE PENANG | TEMPAT MENARIK DI PENANG | REVIEW

ESCAPE PENANG | HARGA TIKET ESCAPE PENANG
TEMPAT MENARIK DI PENANG


ESCAPE PENANG 
tempat menarik di Pulau Pinang wajib anda terjah!!

ESCAPE PENANG diasaskan oleh CEO Mr. Sim Choo Kheng. Beliau menubuhkan ESCAPE PENANG ini untuk mengembalikan nilai sebenar dan keseronokan permainan zaman kanak-kanak yang kini dilupakan. Mr. Sim berkata beliau merasakan kanak-kanak kini lebih cenderung bermain permainan gadget, makan bermakanan yang tidak berkhasiat dan lebih suka memerap di rumah.

Syarikat beliau juga Sim Leisure merupakan syarikat yang banyak merekacipta taman permainan di negara2 International dan ianya salah satu syarikat consultant untuk taman teman di Dubai. Yang Legoland Johor, depa lah reka..tu USS Singapore pun depa design.. so nti kan Water World Penang pulak. Coming soon. Jeng jeng jeng

Sebab itu beliau buat ESCAPE PENANG dimana di ESCAPE PENANG uols boleh bermain bermacam-macam permainan yang byk mengunakan tenaga kaki tangan dan mental ok. 

Memang best bygkan dulu2 kita main tarik upih now kat ESCAPE PENANG korg leh naik TUBBY RACER, uols nak main guli pun ada..nak terbang boleh cuba FLYING LEMUR ada nak panjat pokok kelapa tu boleh cuba skill meniti, berhayun kat MONKEY BUSINESS mmg sesuai
Kira satu family boleh enjoy main dalam ESCAPE PENANG.


ESCAPE PENANG LAIN DARI TEMAN TEMA 
 yang lain 
 Suasana di ESCAPE PENANG more to nature. Ada kawan iols ckp...y byk daun2 kering kat mainan tu?Ok..kalau uols nak tau, ESCAPE PENANG ni mmg menitikberatkan alam semulajadi. Uols pasti teruja melihat suasana di dalam seperti di sebuah kampung dengan ada ayam serama, itik gembo2, parit, sungai, tanaman dan banyak pokok2 yg ditanam semula. Memang Mr. Sim mengunakan kaedah eco system di ESCAPE PENANG  supaya suasana sejuk mcm di kampung..kan kt kampung selalunya sejuk je..bunyi ayam itik..



Kaunter ESCAPE PENANG. Atap daun. Untuk memberi lebih nyaman dan sejuk. Macam kat Bali le pulak haha


Peta permainan di ESCAPE PENANG. ha korg kena baca dulu peta ni sebelum memulakan permainan..sebab mmg byk permainan di dalam tu..mai awal..bukak kui 9pagi smpai last call 6.00petang. So mai awal supaya anda dapat abiskan semua permainan tu.



Hahahaha...kenalah jdi mcm kanak2 ribena barulah fun..hehe



See uols, atap  diorg tanam rumput supaya kita yg ada kat dalam tu rasa sejuk..and see byk tanam pokok2 di tepi2 tu kan..


Ha siap ada serai ngan daun pandan lagi hehe memang eco system diterapkan di sini..terasa kat kampung kan 


 Itik gembo2 ngan ayam serama mmg byk kt dlm ESCAPE..anak2 el siap berkejo2 ngan depa haha


See ada sungai lagi uols..mmg dah mcm kat kampung2 kan



Rumah kampung (tuk kid play) memang sesuai sgt tuk budak2 main2..


  
Parking pun banyak..siap dihiasi pepohon dan bebunga lagi..so redup skit suasana di ESCAPE


Memang kamera xdibenarkan dibawa ketika bermain..so mintak jasa baik kawan2 yg xmain tulun tangkap gambo hehe..mujur ada team blogger yg x main..npk je kwn melilau cepat2 panggil suh tangkap gambo haha


 TIKET ESCAPE PENANG

Yang dalam gambar tu harga walk in ok..mmg quit expensive. TAPI kalo uols book online lebih awal uols boleh nikmati diskaun dari 10%-50%. Korang boleh layari  ticket.escape.my
klik Family and Friend then klik Adventureplay day ticket. Tuk umur 0-3 tahun Free. 

Misal kata uols nak pi bulan 12 nanti tiket diskaun leleh uols kids RM27.50. Adult lak RM41.50
So buatlah pilihan yg bijak :)


Makanan/minuman luar tidak dibenarkan bawa masuk. Tapi di ESCAPE PENANG diorg ada sediakan kedai jualan..nasi campur pun ada hehe. 


  
Untuk beli kat dalam ESCAPE no cash allowed. Anda mesti topup minimum RM20 (locker, food and etc) di kaunter dimana anda diberi resit. Di dalam resit tersebut ada passcode. Hanya anda saja tahu passcode itu. Then semasa membeli enter your passcode dlm skrin komputer. Kalo ada baki boleh refund balik ye


Kedai minuman/makanan  

 

Suasana yang nyaman dan sejuk

  
Kaunter untuk topup dan pertanyaan



 Certificate yang ESCAPE dapat..terbaikk
  

Antara rekreasi yang ada di sini..kami bloggers gegels sempat main guli..tpi iols x puas hati ok..walaupun dah redha..nti iols cite kisahnya haha



So beg2/barang2 boleh simpan kat dlm locker..iols pi snap pokok bunga yang diorg tengah tanam kt belakang ofis..


 Pihak ESCAPE memang menitikberatkan alam semula jadi dan mempraktikan kitaran semula. Tgk air hujan ditadah di dalam tong...kemudian airnya boleh digunakan untuk menyiram pokok2 atau menyuci kawasan
 


Guidelines uols nak main setiap games. Tak semua kanak2 boleh main..ada t&c...ikut berat jugak..papepun setiap games tu ada diletakan rules ok.


So untuk memudahkan uols nti..boleh tgh dlm peta tu dibagi 4 warna..so warna merah tu tuk future kid 0-3tahun, yg oren tu junior kids 4-12tahun, hijau plak tuk big kid 13-60 dan super kid warna biru dari umur 61-100++



Ada juga kedai cenderamata di situ..so jgn lupa beli utk kenangan ye
 

Uols juga boleh naik rapid penang..free sajork..boleh claim nti kat ESCAPE entrance...



 Kami team @projekbloggerutara sangat bertuah sekali mendapat jemputan dari pihak ESCAPE PENANG untuk membuat review tentang Taman Tema ini. Team @projekbloggerutara juga telah menjemput beberapa blogger jemputan untuk memeriahkan lagi event review ini. Selain itu juga family members turut serta join event ini. Memang meriah. Kami memang dah mcam satu family yang besar dah cukup kenal mengenali hehe..

  
Sebelum kami 'have fun' in ESCAPE PENANG, Mr. Sim Choo Kheng memberi sedikit penerangan tentang asal usul ESCAPE PENANG dan pencapaian syarikat beliau
uols boleh bc story beliau di sini
  

Sempat juga menikmati sarapan pagi yang disediakan oleh pihak ESCAPE PENANG..amboi2 muka ada happy nampak hehehe..ok jemput2 makan uols :)


So next entry iols fokus pada games dalam ESCAPE ok..happening and enjoyable sangat..tungguuuu

TIME TO PLAY part 1 klik SINI
TIME TO PLAY part 2 klik SINI
CAMPING dan BARBEKU klik SINI  


ESCAPE PENANG 

828 Jalan Teluk Bahang

11050 Penang, Malaysia

Operating hours
Selasa-Ahad (Isnin Tutup)
9pagi - 6petang 



T : +604 881 1106

F : +604 881 3106

Website : escape.my

14 ulasan:

  1. dari tahun lepas nak pergi tapi tiap kali plan mesti xjadi...
    insya Allah tahun ni boleh kot!
    terima kasih atas perkongsian

    BalasPadam
  2. Wow..sangat menarik! Mengungkap memori silam petmainan kanak2...best tempat ni sbb mengekalkan alam semulajadi yg sihat..

    BalasPadam
  3. Aaaaa..suasana kampung sgt! best nyer la hai~

    BalasPadam
  4. Waa... bestnya. Dah lama ngidam nak pi sini.
    BTW nak tanya, cane nak join Group Blogger Utara ni eh... teringin sangat nak join...

    BalasPadam
  5. tak sabar tunggu water world pulak bukak nanti ekekekeke

    BalasPadam
  6. Baru ni baru borak2 dengan kawan pasal tempat ni. Hihi. In Sha Allah nanti sampai lah sana :)

    BalasPadam
  7. Ni br mukadimah...belum isi perut lg dh teruja dh.klau tgk isi perut camna la nti ya

    BalasPadam
  8. Tak sabar pulak nak tunggu next entri utk game dlm Escape ni el..
    Tentu seronok kan..

    BalasPadam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. Ingat nak pegi next month so mohon update pasal games cepat2 eh hehe

    BalasPadam
  11. suka sangat dengan suasananya..

    BalasPadam
  12. rasa macam kt kampung sgt dgn itik2 ayam tu... comel je tgk reban.

    BalasPadam