Khamis, 13 Ogos 2015

CRAB SPRING ROLL | SPRING ROLL | VIETNAM SPRING ROLL

semalam balik keje terus macam lapar je
balik lunch tadi sempat masak kari kepala ikan merah ngan sayur sawi
macam tak de mood nak makan nasi
korek2 peti sejuk tengok2 ada taugeh, carrot dan crab stick
tiba2 tinggg tinggg rasa nak makan spring roll lah
mmg dah lama beli spring roll tu..tiba2 hari ni nak makan pulak
terus rajin nak buat hehe
senang pun senang..janji dapat "derma" perut ngan crab spring roll petang tu hehe


RESEPI CRAB SPRING ROLL

Bahan2:
taugeh
carrot (dipotong panjang2)
crab stick (dipotong panjang2)
cili merah (dipotong panjang2)
bawang puting (dipotong dadu)
serbuk lada hitam
daun bawang
garam

Cara:-
Tumis bawang putih
Masukkan crab stick dan carrot
Kemudian masukkan taugeh dan daun bawang
Akhir sekali masukkan garam
Tunggu sejuk kemudian baru letakkan ke atas spring roll tadi dan gulung..ok boleh makan dengan dipping sauce

Dipping sauce:
Cili sos
Cuka
Bawang putih didadu
Cili merah didadu
Gula
(Gaul semua sekali)

Selamat Mencuba
 

28 ulasan:

  1. Sedap nampaknya menu nie ^-^

    BalasPadam
  2. alamak..spring roll ni kulit popia ke.. sebab jernih je .. hahhaha..jakun sat tak pernah makan..

    BalasPadam
  3. sedap nyaaaa lahhhh... :) nak try wat,, hai kak el

    BalasPadam
  4. Simple je menu ni, ala2 macam popia basah kan el..

    BalasPadam
  5. K.el pnya resepi sempoi tpi sedap
    # nnti kta email ek ni. Tel klu ada rzki bleh jmpa dok kt sni jadual padat T_T

    BalasPadam
  6. wahhh nampak sedap la.. esok cuti kalau rajin boleh try buat jugak..=D

    BalasPadam
  7. kalau rajin apa pun jadi =P ce kalo pemalas macam CT hehe..

    BalasPadam
  8. spring roll tu mcm popia ke??

    BalasPadam
  9. Mana beli kulit popia vietnam ni?
    Dia kering kan?bila nk guna wat cena?

    BalasPadam
  10. Assalamualaikum El..
    Crab spring Roll tu berjaya buat akak kecur mulut..sedapnya..:)

    BalasPadam
  11. nampak menyelerakan dan sedap ni haaaaa

    BalasPadam
  12. wow sedapnya,,sudi2 singgah blog saya, tq

    BalasPadam
  13. Sedapnya tengok spring roll

    BalasPadam
  14. Nampak sedaplah..=) boleh try resepi nie..

    BalasPadam
  15. wahhh.. sedappnyaaa.. terliur pulakk haa

    BalasPadam
  16. Spring roll nie memang jernih je e.. x macam spring roll biasa..

    BalasPadam