Sabtu, 4 Julai 2015

RESEPI KUIH KASWI NOXXA

ha sape2 yg ada periuk ajaib noxxa ni boleh try kuih kaswi
tapiiiiiiiii yg xde periuk noxxa ni boleh je kukus cam biasa..tp take time lah nk msk kan

Resepi Kuih Kaswi
Kaswi Noxxa


2 cwn tepung gandum*
1 cwn tepung ubi*
1 cwn gula pasir*
1 cwn gula merah*
500 ml air*
secubit garam*
Kelapa parut yg ditambah ngan sedikit garam

Cara:
Blend semua yang bertanda * dan tapis
Masukkan ke dalam acuan yang telah disapu sedikit minyak supaya tidak melekat
*letak sedikit kicap untuk warna coklat yg memikat hehe

Kaedah kukus
Periuk noxxa : Lapik kain kecil dalam periuk dan masukkan air dan pelapik. Letak acuan tadi dan tekan butang steam selama 30minit
Kukus biasa: Kukus selama 1jam hingga masak


 Dengan periuk noxxa..sekejap je masaknye 


Kemudian usai masak..sejukkan supaya bahan tadi keras


Kaswi yg comel kan haha



Nyum2..kaswi ni mmg kesukaan el..el sorg perabis kaswi ni hahaha

Selamat Mencuba :)

28 ulasan:

  1. uitt hebat tu habis kn sorg yg lain tak minat ke ;)

    BalasPadam
  2. Sedap kuih ni. Atok sue selalu buat utk cucu diorang bila kami balik kg.

    BalasPadam
  3. Dapnye kuih kaswi.. Lama tk mkn

    BalasPadam
  4. Dapnye kuih kaswi.. Lama tk mkn

    BalasPadam
  5. Dapnye kuih kaswi.. Lama tk mkn

    BalasPadam
  6. Baru tahu kuih ni nama dia kaswi. Haha.

    BalasPadam
  7. sedapnyaaa.. lama xmakan

    EL jemput join GA kad raya. esok last day

    BalasPadam
  8. anak2 akak tak berapa gemar tu yang malas nak buatnyer..

    BalasPadam
  9. ala tak pandai buat tapi pandai makan jek..hehehe..

    BalasPadam
  10. alaaa bestnya periuk noxxa tu. tapi tula mahallll >,<

    BalasPadam
  11. mudahnya tp naseb x minat kuih2 ada nyok ni :p

    BalasPadam
  12. Saya bab2 kuih traditional ni fail sikit hihi..nmpk sedap tu kuih tu tp selalu org potog kecik2 kan

    BalasPadam
  13. aku pon suka wei kueh ni
    tambah2 plak yg lembut gila2
    juz tekan ngan bibir dh putus
    tp biaq betik, dh perabih serang ni hahaha

    BalasPadam
  14. kuih kaswi ni macam kuih lompang ke kak el.. ?

    BalasPadam
  15. Macam mudah jer.....sangat terliur di petang hari Ramadan ni

    BalasPadam
  16. lama tak makan kuih kaswi.. sedap nih kalau dpt panas2 mkn dgn klapa parut gaul dgn garam.. adehhh..

    BalasPadam
  17. woww..mcm2 leh buat dhn periuk noxxa..

    BalasPadam
  18. Assalam El,
    pandai uols masak kueh traditional noooooooooo :)

    pstt : puji ni kot2 ada peluang dapat sepinggan he3 :P

    BalasPadam
  19. uish...

    guna noxxa...

    noxxa kat rumah ni jarang nau guna... boleh lah cuba lepaih ni...

    BalasPadam
  20. ada ada !!! hehehe tahu x.. CT penah lupa tutup rapat tudung dia..
    masak cheese cake.. trus tersembur keluar.. miahaha.. nasib x rosak..

    BalasPadam