Jumaat, 31 Julai 2015

RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR | IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR

  
sejak dua menjak ni selalu sgt masak ikan bakar
senang pun senang...dapur pun bersih..xde nak mercik2 minyak hehe

even tiada magic pan pun..pakai non stick pun boleh hehe
seronok betul dapat masak ikan bakar ni..lagi2 dpt cicah ngan ayaq asam 

so ni el nak share resepi ikan cencaru sumbat bakar
ekceli ada balance bahan blender memasak hari tu


RESEPI IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR
  
ikan cencaru dibersihkan dan dibelah belakang

bahan-bahan sumbatan:
cili kering 
bawang besar
bawang putih
halia
serai
belacan
sedikit stok ayam
(semua ini diblend)
gula dan garam
air asam jawa

cara:
1) Panaskan minyak dan tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak
2) masukkan gula dan garam. Masak hingga sebati
3) masukkan air asam jawa
4) tumis hingga agak kering (basah2 sedikit)
5) Tunggu sejuk barulah sumbat ke dalam ikan tadi
6) Balut ikan tadi dengan daun pisang/foil. Bakar ikan tersebut hingga masak. OK siap :)


OK pasni malas nak goreng2 ikan cencaru..kita bako je senang..sbb lau goreng..mercik2 minyak abis kotor dapur ;)

22 ulasan:

  1. hey u, sajer jer buat terliur. selamat hari raya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Anda butuh angka ghoib 2d 3d 4d singapura/hongkong yang di jamin tembus selama 5 kalli putaran silahkan hubungi eyang woro manggolo di 0823-9177-2208 atau anda bisa karna saya sudah menbuktikannya,terima kasih.
      angka;GHOIB: singapura

      angka;GHOIB: hongkong

      angka;GHOIB; malaysia

      angka;GHOIB; toto magnum

      angka”GHOIB; laos…

      angka”GHOIB; macau

      angka”GHOIB; sidney

      angka”GHOIB: vietnam

      angka”GHOIB: korea

      angka”GHOIB: brunei

      angka”GHOIB: china

      angka”GHOIB: thailand

      ANGKA TOGEL JITU 2D 3D 4D 5D 6D

      الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

      Padam
  2. sedapnye el, ni feveret masa kecik2 dulu ni.

    BalasPadam
  3. Hantar untuk Zumal sikit yer El ^-^

    BalasPadam
  4. Salah satu masakan ikan fav aku

    BalasPadam
  5. kebetulan kak el, malam ni kami dinner ikan caru sumbat.. tapi versi goreng, tak merasa lagi nak membakar.. hehehe..

    BalasPadam
  6. owh ...bunda tak letak halia dan serai pun...n bunda tak tumis/ masak dulu...bunda terus sumbat n goreng.....takut isi sumbatnya terburai atau cepat hangus masa goreng.....bunda balut ngn daun kunyit yg labar......naik satu rumah bau aroma daun kunyitnya...lepas ni bolih lah ikut style el pulak madak...

    Salam syawal dari Bunda..

    BalasPadam
  7. kalau ikan caru memang saya akan bakar je..cicah dengan air asam

    BalasPadam
  8. sedapnya..mmg feberet lya..klo mkn dgn nasi pns2 mmg meletopp la..biasa suka mkn y MIL buat..mmg terbaik

    BalasPadam
  9. Sedapnyaaa lahaii. Ibu nani pun sokmo buat :)

    BalasPadam
  10. kenapa tengok gambar makanan time ni.. sobbb

    BalasPadam
  11. sedapnya...nti masak habaq tau...leh singgah mkn...hihihihi

    BalasPadam
  12. Sedapnya lama x mkn ni... Masa kat kelantan selalu la mkn

    BalasPadam
  13. adoi, ni malas pegi blog k.el, mesti byk gmbo makanan, dh la tgh preggy, habis dah craving ikan cencaru sumbat bakar ni pulak

    BalasPadam
  14. Assalam El,
    ni peberet iols hokeyh
    tapi iols soka hat my mak buta sajork he3

    BalasPadam
  15. this is soooo my fevret.. dengan cili kicap.. CT x minat air asam..
    dapnyeeee...

    BalasPadam
  16. nak buat malas..makan sedapp..adoii

    BalasPadam
  17. fuhh sedap tu.. nasib baik dh makan

    BalasPadam