Rabu, 24 Jun 2015

RESEPI MEE REBUS

dah 7 ramadan kita berpuasa..alhamdulilah
ada yg dah start buat kuih raya ke ekekeke
taun lepas el xbuat lgsg..dlm pantang
so taun ni kenalah gigih uols huhu

spt biasa el nak share resepi yg el buat semalam as menu berbuka
resepi MEE REBUS

sedap!mmg sedap boleh buat as one of the menu hari raya nti hehe

resepi MEE REBUS ni el x ikut sgt..el pakai apa yg ada kat umah je ok


 RESEPI MEE REBUS

Bahan-bahan:  
1 paket mee kuning - celur  
Bahan sayuran: 50 sen Taugeh - celur (xde..el letak sawi je)  
Sedikit daun sup - hiris nipis  
Sedikit daun bawang - hiris nipis  
Bawang goreng  
4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.  
5 biji Cili hijau - dihiris nipis (el pakai cili merah je)  
Limau nipis/limau kasturi - di belah dua  
Telur rebus - belah dua
Bahan-bahan kuah:  
Sedikit minyak untuk menumis  
4 sudu cili kering yang di kisar  
3 biji bawang merah - kisar  
3 sudu lengkuas yang di kisar  
4 batang serai dikisar halus  
2 biji bawang putih - kisar  
RM 3 udang kering - kisar - lagi banyak lagi sedap. 300gm udang hidup - direbus dan kisar halus (xde..el pakai stok dgg yg direbus)  
1kg ubi keledek merah - direbus dan blender halus (xde..el pakai ubi kentang je)  
3 sudu gula atau secukup rasa garam secukup rasa  
Sedikit ajinomoto
4 sudu sos tomato  
Air - agak-agaklah
 
Cara memasak:  

Tumiskan bawang merah, bawang putih,lengkuas,serai,cili kering dan udang kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi.

Masukkan udang hidup/stok daging yang dikisar dan air rebusannya sekali (lau daging jgn dikisar..terus masukkan dlm periuk.

Masukkan keledek/ubi yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya.masukkan garam,gula,aji,sos tomato.

Biarkan mendidih dan siap untuk di hidang dan dimakan.

Selamat Mencuba :)

33 ulasan:

  1. sedapnye mee rebus el buat.
    boleh try nanti, kene cari lengkuas je x de..
    TQ el :)

    BalasPadam
  2. Bestnya kak el...lama x singgah sini sejak blog kena sawan ari tu..semualink hilang...kak el sihat?

    BalasPadam
  3. cerita mi rebus buat akak rasa nak pengsan.. haritu cuba masak mee rebus ngan resipi baru.. yang kelakarnyer pi gabungkan dua resipi...serba serbi tak menjadi mi rebus akak... isyh kalau guna resipi biasakan mudahkan...

    BalasPadam
  4. akak tak pernah buat mee rebus..selalunya kawan yg buatkan..hihi
    tengok resepi tu senang jer..cuma nak membuatnya tak tahu bila..:)

    BalasPadam
  5. mee rebus bila buat tgk resepi kt pek mee rebus tu :)

    BalasPadam
  6. lmbt lg bleh mkn mee hoiiittt...
    x per, aku peram recipi ni hihii

    BalasPadam
  7. Memang kenyang makan berbuka ni el....cukup segala dalamnya...
    Masak untuk hari raya pun sesuai ni...

    BalasPadam
  8. rajin sungguh..saya suka makan meerebus tapi dalam kuantiti sedikit je boleh telan

    BalasPadam
  9. Assalam El,
    emmm
    macam nak termasak mee rebus sama dah niiiiiiiii he3

    BalasPadam
  10. Lalink..
    Aku yg dah sengkak kenyang ni..
    Tgk mee rebus ko ni udoh rasa teringin plok..
    Aishhhh!!
    Raya mana thn ni?! ;)
    Selamat berpuasa yer..

    BalasPadam
  11. Hai El, mee rebus tu feveret Zumal tau. Singgah dari #bloggerutara

    BalasPadam
  12. Abah's favorite... hehe.. #bloggerutara

    BalasPadam
  13. Alamak silap masuk Blog. Bulan puasa takleh masuk Blog cam ni hihihi

    PPerkongsian resipi mee rebus terbaik

    BalasPadam
  14. Kak EL!!! Rindu nyerrrrr.. Selamat perpuasa Kak EL ku syg!!!.. sedap nya mee rebus tu kak el... saya suka sangat.. nanti saya cuba :)

    BalasPadam
  15. mee rebus? meggi kan hado.. hehehe...

    singgah blogwalking sini pelan-pelan dari geng #BloggerUtara...

    BalasPadam
  16. singgah sini.. salam kenal #blogger utara
    suka makan mee rebus.. terliur tgk tengahari ni

    BalasPadam
  17. toooooolong buat open house raya ni Kak El hahaha..
    kami nak serbu =D

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum El.. wah.. gigihnya dia buat mee rebus.. Sha setakat mee kari jer terror.. mee rebus ni cam banyak bahan.. hehehe..

    BalasPadam
  19. gigih betul El.. sedap tu..

    BalasPadam
  20. sedapnya el.. tergugat aih..huhuhuh =D

    BalasPadam
  21. nyum2 sdpnya..

    t mai perak bawa tau..eheheh

    BalasPadam
  22. follow here...amboi sedap plak tgk mee rebus tgh2 hari nie..hehehe

    BalasPadam
  23. arghhhh..tringat mee rebus mak!! T_T sobs sobs.. tak dpt nak balik lg puasa kali nih sibuk bjuang.. huhuhu.. hye el!!

    BalasPadam
  24. wahhh mee rebus tak pernah lg buat kalau mee kari tu pernah hihihihi
    dari group #bloggerutara

    BalasPadam
  25. nak makan..tapi xnak buat sbb byk benda kena ada..hihi nak beli ja tapi nak mcm dlm gambar ni

    BalasPadam
  26. tetiba terliur!!!! hahahahahaha

    BalasPadam
  27. Bagusnya El..saya rs puasa thn ni plg xmemasak

    BalasPadam