Rabu, 27 Mei 2015

MEH NAK SHARE TIPS PENYUSUAN | TIPS SUSU BANYAK | BREASTFEEDING

alhamdulilah niat nak meyusu badan tuk anak no. 4 ni berjalan dengan baik
bulan depan budak tecik ni dah setahun
uikkk mcm baru je smlm beranak
cepat nau nau masa berlalu pergi

igtkan budak ni dah pandai makan ..minum susu kurang tp aikkk lagi byk lak
dulu ms dia umur 1-6bulan boleh abis takat 2 or 3 botol je kat umah bbsitter
penuh stok susu dalam petiais..smpai babah nak beli ikan ayam dll terpaksa beli daily

tp skrg ni permintaan melebih lebih pulak 
sehari bedal  4-5 botol ha kemain budak tu haha
xpelah minum pi lah anak ku sayang biar sihat dirimu nak :)

pas pantang ritu rajin pam 3xsehari dptlah dlm 12-20oz
tp la ni pam 2xsehari dpt dlm 10-12oz

so disebabkan ariqa dah mula demand..dan stok susu dah mula surut
mama el kena gigih semula 

so untuk memberpanyakkan susu
kenalah rajin makan/minum yang boleh tambah susu dan elak makan/minum yang merepek2 hehe

ni el share dari group wasap tips / petua banyakkan susu badan


ekceli  byk cara atau tips / petua banyakkan susu badan ni mcm sawi, lobak putih, minum susu, kurma, red dates, longan barli and mcm2 lagilah..ikutlah masing2 punya badan hehe


semalam mama el rajin buatkan air longan
tu dia bw pi ofis sebotol abis
hari ni mama el rajin wat air barli
tu dia abis sebotol
dan2 tangki penuh hahaha


cooler bag mama el..my bff nowdays hehe


susu time :) 
terlupa nak snap pam susu el tu
el pakai manual unimom dari anak no. 3 lagi
ada yg letrik tp spektra 3..berat nk mmpus..tu pakai bila urgent je haha


ni dia budak tecik yg minum byk..makan pun byk hahaha
dah boleh jalan..jalan skit2 je..lebih tu malas..merangkak je..tp lau dpt jalan mcm gambar atas tu kemain mcm terer dah jalan..havoc uols dia ni ekeke


13 ulasan:

  1. Bnykkk tu kak rezeki ank ye kna gigih la amalkn semua petua2 tu ;)

    BalasPadam
  2. Bnykkk tu kak rezeki ank ye kna gigih la amalkn semua petua2 tu ;)

    BalasPadam
  3. sonoknya tgk susu byk cmtu.yg slalu dgr longan & kurma merah ja

    BalasPadam
  4. air barli, air longan pun milk booster sue. anak sue yg sulong masa di taska dulu habis 5 botol juga dia minum.

    2 tahun x lama mana. esok bila anak dah besar terasa berbaloi pengorbanan kita.

    keep it up el, smg murah rezeki ariqa :)

    BalasPadam
  5. Assalam El,
    he3
    iols kena beranak kluor sorang lagi baru leh coba all your tips he3 :P

    p/s : blog bertukor wajah yer :)

    BalasPadam
  6. otototoototototoo dah becar! aku nye tips senang je babe. minum air kosong bergelen. confirm susu melimpah. grrrr.. dlu puas aku minum mcm2. x jalan. lama2 bru prasa, klu jarang mnum ayaq kosong confirm kempis je sifulan

    BalasPadam
  7. gud sharing...
    eyhhh..baby dh boleh jalan...cutenya

    BalasPadam
  8. rindunyer nak mengepam ni, tak sabar nak preggy lagi, cn tak larat nak pakai unimom kat sekolah, penat owh..sggup duk mengangkat spectra 3 tu..hehe

    BalasPadam
  9. betull tuu.. perkongsian yg menarikk..tahniahh

    BalasPadam
  10. banyak tu susu.. ok laa dapat stok banyak tu..

    BalasPadam