Selasa, 5 Mei 2015

MAKAN-MAKAN FAMILI GATHER CUTI WESAK DAN HARI BURUH | CONGO OREO BARS

alamak dah lama x berblog
adoiiii semangat nak berblog berkobar2
tp malas bebeno..malas tu melekat kat jiwa raga body iols ni adoii ekeke

cuti yg pjg tu kan sbb cuti hari pekerja ngan wesak tu iols x kemana pun 
duk umah je..lgpun family dr kampung ngan adik dr kl nak dtg
kebetulan abah iols ada follow up check up kat Hospital Penang ni..so
pas abis check up terus mai umah makan lunch

tgh berwasap2 ngan diorg..ckp iols baru bangun kul 8..diorg mcm xde mood je balas hahaha
tapi diorg x tau yg mama el dah siap2 makanan tenghari seawal subuh pagi kahkahkah
sorang2 masak ok.. tu dia teruja sgt mak abah adik abang anak buah nak mai
last baby ariqa nyonyot kul 5.30 tu terus iols siap2 bersilat kat dapur
hubby lak keje..mujur lah malam tu el dah siap2 siang ikan..cuci ayam..cuci udang

oo masak kali ni el x pakai periuk ajaib..sbb masakan ni semua cepat masak
cuma nasi je el masak ngan periuk noxxa cepat skit masak 7 minit je

mula2 el masak GULAI IKAN TALANG MASIN 
sambil2 tu el masak SAMBAL TUMIS UDANG PETAI

menu seterusnya el masak AYAM GORENG BEREMPAH..el dah siap2 perap ayam tu mlm tu
so just tinggal nak goreng je
ikan kembung lak el buat IKAN KEMBUNG BAKAR..pun el dah siap2 perap kan..tggu nak bako je haha

senang kan xpayah nak kelam kabut pagi2 tu..semua dlm keadaan teratur

pas2 el buatkan SAMBAL BELACAN dan SAMBAL BUDU tuk dimakan bersama ulaman 

alhamdulilah jam 10 ngam2 dah siap semua..tgh nak mandi ngan ariqa dengar suara abah..alamakkk dah smpai ke..laaa cepat nau nau wat checkup..mujur semua dah siap hehe

diorg pun terkejut cepat nau masaknya haha..akhirnya diorg makan tenghari seawal jam 1030 cam tu haha


anak teruna iols yg ringan tulang..suruh vakum karpet..xde dia bising2..ok mama nti saya buat hehe


iols tahu yg mak ngan yg lain suka nau makan gulai ikan talang..sbb ritu ms iols kahwin..mil buatkan gulai ni..so diorg suka sgt..so iols buatkan gulai ni..makan bertambah2..nak2 lagi ada sambal udang petai..mmg lawan lah haha..ayam goreng berempah sure ada sbb anak buah suka hehe


diorg pun hantu ikan bakar...so buatkan ikan kembung bakar..lagilah diorg suka..mak ckp..sedap betul!!!haha


Seronok tgk diorg makan bertambah2

 
Iols mmg igt nak buat kan diorg donut ngan congo bars..tp xsangka abah check up abis awal..so mmg x sempat nak buat..then tiba2 adik request nak belajar buat donut ngan congo bars tu..so nasib diorg boleh stay smpai petang..mak abah ngan abang dah balik dulu


Congo Oreo Bars
sllu diorg taruh chocolate chip..tapi iols xde..pi kedai dekat umah xde gak..so iols ganti ngan oreo

donut yg sllu iols buat tu adik dah pandai buat..tp xtaulah lau buat sendiri jadi ke x ekekeke
congo bars pun dah siap..diorg tapau donut..congo bars ngan gulai ikan talang

fuh best sgt2 dpt lepak ngan mak abah adik abang..xpuas rasanya
insyallah lau ada rumah sndiri nak jemput diorg makan2 sembang2 lama2 hehe

nota noti: hubby wasap "seronok lah depa makan sedap no" hahaha


resepi gulai ikan talang masin dan congo oreo bars tu nti el tempek k..senang giler buatnya

20 ulasan:

  1. ya ampunnn menu dia bikn perut ku getar sebab tak makan lagi nie..huwaa nangis ar mcm nie..

    BalasPadam
    Balasan
    1. org jawa cakap, ngencess tengok tau..

      Padam
  2. kecur air liur tengok makanan kat atas tu. sedapnyaaaa :D

    BalasPadam
  3. sedapnyaaaaaa...! makyong lapoooo

    BalasPadam
  4. tgk time lunch ni dan2 lapaqqqqqq...dapnya...dapnya

    BalasPadam
  5. Assalam El,
    ooooooooooooooooohhh
    buduku sayam
    dah lama terpaksa kitinggalkan
    ater kegatalan menyerang sob3

    BalasPadam
  6. Sedapnye el..nnt blk utara kene wajib singgah mkn kat umah el..rasa air tgn el yg super sedap...

    BalasPadam
  7. terbaik dear... memang sedap nampaknyer... patutler kena puji sedap...
    akakpun suka ikan talangtu..

    BalasPadam
  8. sedapnya lauk pauk dan oreo congo bars yang dalam gambar tu :-)

    BalasPadam
  9. Sama macam mama Arisha, sediakan semua ingredients at night so bila bangun keesokan pagi takdelah kelam-kabut sangat. Menu memang kena dengan selera!!!!

    BalasPadam
  10. meriahnya menu..macam-macam hado..terbaiklah El

    BalasPadam
  11. Banyaknya menu..
    rajin tul eL, tapi anak2 suka kita lagi semangat nak masak kan :)

    BalasPadam
  12. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi wwwasianbet77com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    BalasPadam
  13. bedesupp je akk buat keje ye bgus betul sorg2 tu bleh masak mcm2 ;)

    BalasPadam
  14. salam. hee rajinnye mak masak ;p

    BalasPadam
  15. meriahnya menu..semua sedap2

    BalasPadam
  16. untunglah makan sedap2..jeles i uolss

    BalasPadam
  17. sedapnyaaaaa kak L ni memang buat nina jeles

    BalasPadam