Khamis, 2 April 2015

PERIHAL ARWEN NAIK DARJAH 1

before ni el masukkan kakak arwen tadika pasti
tahun ni el masukkan pra sekolah 6tahun di sekolah yang sama ngan abg dia
nasib dpt masuk pra sekolah situ..senang keje kami nak pi hantar/ambil
sebelum cuti sekolah baru2 ni
el suruh en. hubby pi register tahun 1 tuk kakak arwen di sekolah yang sama
tiba2 dpt sms dari en. hubby

"Ma minggu depan arwen masuk darjah..kelas 1 Nilam"

terkejutlah mama el..igtkan sblm ini ok je..tp tidak OK rupanya

terus sms kat en. hub ckp kat pihak sekolah yg arwen x ready lagi..

en. hubby sms lagi katanya xboleh benda ni dah jd issue besaq. Kalau pi register sekolah lain pun nanti kena reject. Nasib baik guru besar sekolah situ x  buat report kat PPD..dia register terus masuk sekolah situ.

benda ni lah yg el igt no problem..sbb weols register pun kat sekolah yg sm..cikgu terlepas pandang kes arwen ni huhu..yg pelik surat2 register dihantar ke PPD..PPD pun terlepas pandang jugak aacaner
 
kanak-kanak yang lahir pada 2.1.08-2.1.09 kena masuk darjah 1 2015 

 arwen plak lahir pada 1.1.09 so kena masuk darjah 1 tahun ni lah huhu

W/pun arwen sgt bertuah dpt  masuk sekolah tu..wat sementara ni lah..on future x taulah huhu...tp skrg yg jd masalah adakah arwen sudah bersedia untuk mengadapi darjah 1?
mama el ckp..200% x ready lagi..huhu arwen mmg x ready lagi dr segi mental..dia masih x kenal abjad/huruf2..apatah lagi untuk membaca..dia cuma boleh hafal saja

Cuti sekolah baru2 ni sibuklah kami membeli pakaian sekolah tuk arwen. Kami membeli time balik kpg ritu. 

1st day kat sekolah mmg xde apa mslh..dia pun dh biasa kat sekolah tu..sbb pra sekolah kt situ gak..then nasib ada abg dia kat situ..so mmg xde mslh dr segi luaran

Kebetulan ada cikgu di sekolah situ ada buat kelas intensif tuk pelajar2 yg belum pandai mengira..menulis..dan membaca 3M. Pas skolah kena stayback sejam tuk belajar. Pas2 ada gak tgk2kan kelas tambahan reading class tuk arwen..tgh dlm proses pengambilan bln 4 ni..Hopefully dlm ms terdekat ni ada improvement dr arwen

Kesian kat arwen..tiba2 kena naik darjah 1..terkejut budak tu..belum sempat abis belajar membaca semua kena terus naik darjah 1..kena pulak bersaing ngan budak2 dah mmg pandai..huhuhu..kesian tgk dia..ngis el bila terkenangkan arwen kat sekolah tu mcm mn..3bulan ketinggalan huhuhu

skrg ni boleh lah hantar budak berdua tu sekali sekolah..di masa akan dtg xtau mcam mn

Insyallah mama abah doakan yg terbaik tuk arwen yea..



21 ulasan:

  1. Kesian arwen...tp bukan nk ckp la pendidikan anak2 skrg buat anak sekali dgn mak pak stress tau...dah mcm ada piawaian if masuk darjah 1 3m mesti dah boleh kuasai..

    Mcm anak2 dipaksa belajar, sdgkan x smp lg tahap utk mereka kuasai..

    Sorry pjg pula bebel

    All the best arwen.

    BalasPadam
  2. dah besar dah kak arwen ye..dah masuk darjah satu..lahir 1 januari eh..sambut besar-besaran tiap tahun..
    semoga arwen dapat membiasakan diri di sekolah nanti..lama-lama ok la kan nanti

    BalasPadam
  3. alah...cian dia kena msuk drjh 1 trus

    BalasPadam
  4. sistem ni baru ke saya tak tau pula..anak saya lahir 6/12/2009..
    kesian arwen ye..takpe in shaa Allah, Allah will take care of everything=))
    Sambil2 tu boleh je belajar kat rumah kan kan.

    BalasPadam
  5. tu la, sama gak mcm skolah zakwan.. lagi la tau, cemana tah ek guru beso cakap aritu, sepatutnya bebudak ni darjah 6 tp kena masuk ting1 sebabkan lahir 1/1.. ksian kat depa..

    harapnya arwen cepat catch up apa yg cikgu ajar.. memula ni agak tough sket la.. in shaa Allah lama2 arwen ok.. anak2 mama el kan bijak2 :)

    BalasPadam
  6. Bagus utk dia beb...x per fr timebeing myb dia x brp nk ok..lm2 pndai la tu..:)

    BalasPadam
  7. Assalam El,
    iols dok konpius lagi he
    sat nak kena baca entry uols untuk kali ke 3 :P

    BalasPadam
  8. Assalam EL,
    ok3
    dah hadam he3
    oooooo
    cut off untuk pengiraan masuk darjah satu tu berbeza yer
    iols ghaser dedolu zaman kita (cecewah, macam la kita ni sama tahun yer dop?? he3 :P), dia ikut tahun ja kan3 (1 jan sampai 31 dec)
    ikut tahun yang sama ja kan3
    barula tak konpius

    BalasPadam
    Balasan
    1. tula, cn faham ikut setahun mcm ni, ni pengiraan lain pulak yer

      Padam
  9. Lama x singgah sini..
    Arwen in shaa Allah boleh..
    Ina doakan dia cpt tangkas in shaa Allah..
    Mamanya jgn putus doa dan bg sokongan padu ya..
    Inapun tgh risaukan Aqil..
    Mcm hari mula skolah dlu..
    Cikgu ckp dia boleh buat cuma dia slow..
    Utk bdk2 kelas pertama dia lambat jd mgkin silap haribulan dia kena turun kelas..
    Sedh pn ada tp mana nak btnya nak push sgt risau kn jd lain plak..
    Kita cuba lah yg trbaik kn EL..
    Good luck Arwen syg....

    BalasPadam
  10. hrp arwen dpt sesuaikan diri..kalau akak jadi el pon mesti akak risau ..In Sha Allah semoga dipermudahkan buar arwen..

    BalasPadam
  11. untung dapat masuk darjah 1 awal. jimat 1 tahun

    BalasPadam
  12. dun wori kak el, ramai kawan2 CN yang berjaya sekarang tak pegi tadika pun..insyaAllah arwen boleh !

    BalasPadam
  13. mula2 bca tak brapa nk paham baca kali ke 2 bru paham hihihi eh awat sistem nya lagutu?? tapi tak pe la jimat setahun InsyaAllah arwen berjaya...

    BalasPadam
  14. InsyaAllah Arwen boleh...tapi Arwen kenalah rajin2 belajar... tau sayang..

    BalasPadam
  15. owhhh.. rupanya sebab nia rwen kena naik darjah 1..klo ikut tahun mmg umo 6 thn lagi kan?? selama ni lya tak tahu plok bila masuk ke 1-2hb jan tu auto kena join thn seblm tu.. siyes tak tau el..

    insyallah..arwen pasti boleh.. kira hebatlah..arwen blh sekolah sekali dgn knk2 umor 7 thn.. untung sgt arwen... jimat masa kat situ..

    BalasPadam
  16. alamak mengejut jugak cemtu.. tak pe its okay.. Arwen boleh punya.. hehehe.. yakin yakin !!

    BalasPadam
  17. owh der kes gitu yerk.. tak tau menahu ler pulak akakni.. leceh gak yerk.. ehm kesian pun ada yerk.. tapi anggap cam lompat kelas.. dulu2 berebut2 mak budak nak anak lompat kelas... gitu..

    BalasPadam
  18. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi wwwasianbet77com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    BalasPadam
  19. makin besaq anak dara kak el.. hehehee

    BalasPadam