Selasa, 17 Februari 2015

RESEPI CUPCAKE RED VELVET PALING MUDAH

hampir 2 minggu blog x berupdate
bersawang hoiiii
hahaha
xde cerita nak share huhu

uols semua apa khabar :)
harap2 sihat2 hendakNYA dan dipermudahkan segala urusan uols amin

pernah makan red velvet?
dulu menjadi viral sana sini kan
iols x pernah rasa red velvet tu mcm mn
so one of my baking wishlist nak buat red velvet
nak baking2 ni kena ada mood rajin
so weekend lepas mood rajin membuak2 
sebelum2 ni dah beli dah bahan nak buat kek
mcm2 kek nak buat katanya haha
so lama gak terperap bahan2 kek tu
akhirnya terjadilah CUPCAKE RED VELVET 

rupa-rupanya nak buat red velvet ni senang bonarrrr
el pilih resepi yang paling senang di dunia haha
xpayah nak byk bahan..main campak2 tu mmg kesukaan el hehe


tadaaaaa CUPCAKE RED VELVET menjadi uols


cantikkan kejadiannya hehehe

resepi red velvet ni uols boleh buat dalam loyang besar or dlm cup
ikut suka ati uols lah ye

apa lagi jom kita tgk resepi yang senang sgt katanya tu hehe

RESEPI CUPCAKE REDVELVET

Bahan A
1/2 sudu kecil garam
3/4 cwn myk masak
1/2 cwn susu segar + 1 sudu kecil cuka makan
1 biji telur
1 sudu besar pewarna merah
1/2 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil cuka makan
(campur semua dan kacau sebati) - kacau ngan whisk je

Bahan B
165gm tepung gandum (el guna tepung kek)
125gm gula kastor
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil serbuk koko

Campur bahan B ke dalam Bahan A sedikit demi sedikit. Kacau smpai semua sebati (pakai whisk je pun boleh ok). Kemudian masukkan bahan ke dalam loyang/cup. Bakar selama 20 minit suhu 150C. Cucuk ngan lidi untuk mengetahui sama ada kek tu masak ke x Kalau lidi xde yg melikat means dah masak ok

Cream Cheese Frosting
250gm cream cheese
35gm mentega
130gm gula icing
(Campur semua dan pukul hingga kembang. Sejukkan dlm freezer sebentar. Kek dah siap boleh paipkan atas kek itu)

Ambil 1 biji kek tu then cubit2 sedikit kek (jadikan serbuk2 tuk taburkan atas cream cheese tu)

*frosting ni boleh buat layer by layer antara kek tu if uols buat dalam loyang lah..:)



rasanya memang sedap..xtipu..anak suka means sedaplah kan haha..so uols should try this Selamat Mencuba

17 ulasan:

  1. wahhh buat red velvet. nyum nyummm :D terliur tengok. hehehe ^^

    BalasPadam
  2. Cantik gebu kek yg el buat. Tgk pun dah tahu sedap. Resepi ni simple el. Harus lah sue cuba nnt ^^

    BalasPadam
  3. pernah makan kat SR..tak kena kat tekak..tak pernah baking tau..sob2

    BalasPadam
  4. Hakak kalau buat kek kukus pun xpenah jd..

    BalasPadam
  5. Hakak kalau buat kek kukus pun xpenah jd..

    BalasPadam
  6. bestnya..!
    bookmark dulu entry ni
    kot ada kerajinan, iols nak cuba buat
    tqtqtq

    BalasPadam
  7. sy suke red velvet tp ssetengah org dia buat manis sangat tu yg kurang serinyer tu...

    BalasPadam
  8. fav tp tk pernh try wat sdiri lg

    BalasPadam
  9. senang je pon kan? tapi awattt nya harga dia kemain mahaiii klu beli

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  10. Salam. Hee rajinnya mak buat cupcake red velvet.

    BalasPadam
  11. sedapnya ! pos sikit ke jenjarom ;)

    BalasPadam
  12. sedapnya..rajin sungguh buat kek

    BalasPadam
  13. Resepi ni dapat berapa biji ya kalau buat cupcake?

    BalasPadam
  14. Resepi ni dapat berapa biji ya kalau buat cupcake?

    BalasPadam
  15. wahhhh sedap !! huhu tp malas nk buat

    BalasPadam