Isnin, 23 Februari 2015

PENERAM ATAU TELINGA KELING

Hai semua
Ada yg sambung cuti ke
ari ni iols keje..best giler
xpenah2 dtg ofis rs best mcm ari ni
hahahaha

sbbnya
cuti 4hari cny ni x p mana2 pun..pasai en. hubby kejeee
so diet pun kelaut...perut dah naik ni huhu
penattt woooooo..aah duk umah pun penat taw..keje kat umah tu x penah nye abis
bila dah lama duk kat umah sakit otak sakit jiwa sakit hati semua sakit ok

so bila dpt keje ari ni (replace hari sabtu pya keje) rs best sgt..
dpt lari dr wat keje rumah..xpayah jaga anak hahaha
boss pun dah pergi India..exe pun still cuti lagi hehe
dptlah merehatkan diri kat ofis ni..badan iols rs penattttttttt sgt hah

bila cuti2 ritu kenalah masak
2hari dah masak nasi tomato
pas2 petang2 lau sempat baby x meragam..laju2 buat makan petang
ritu iols teringin nak buat cuq peneram

uols tau apa tu cuq peneram?setengah org panggil teling keling..uols panggil ape?
sllunya cuq peneram ni mil sllu buat..tp iols xpenah nak amek tau pun
dia pun sllu buat sorg2..kdg2 time org xde kat umah tgk2 balik2 dah ada cuq peneram
so bila dia xde..boleh lak nak buat sendiri ekekeke
anak2 iols mmg suka kueh ni

group wasap pun heboh pasal nak buat cuq peneram ni
last2 iols org pertama yg buat ekekeke

bahan2 dia senang je..tp nak buat tu mmg leceh skit

RESEPI PENERAM aka TELINGA KELING

Bahan2
500gm tepung beras
1 1/4 cwn tepung gandum
1 1/4 cwn air
450gm gula merah

Masak gula merah bersama air sampai sebati. Tuangkan panas2 kedalam kedua-dua tepung tadi.Kacau sampai sebati dan bila diangkat bahan tersebut mcm bertali-tali. Perapkan selama 1-2jam. Kemudian gentel bulat2..dan tekap lubang di tengah...n goreng  ngan minyak yang panas. Bila kuih tu dah naik terbalik2kan. Bila dah masak boleh angkat. 
Uols pun boleh canai kan doh tersebut ikut keselesaan masing.


Tadaaa 1st trial menjadi pulak..ekekeke..tp sllunya 2nd trial sure x jadi haha



nota noti: tgh plan nak wat cheese cake pulak

12 ulasan:

  1. suka makan kuih ni. selalu beli dekat pasar malam ^^

    BalasPadam
  2. anak-anak dan suami suka makan kuih ni., nak buatnya senang je rupanya ekk.. tq for sharing the recipe.. :)

    BalasPadam
  3. suka mkn tp x reti buat...mihahahaha...

    kami pon x p mn2...suami keja...sobbbbs

    BalasPadam
  4. haha sedap nih...mmg sy suke mkn kuih ni, mybe sebab tu kot sy degil hehehehehe

    BalasPadam
  5. kat pasar mlm kat umah jual 8 inggit.....

    BalasPadam
  6. Assalam El,
    iols loike jugaks kueh ni
    tapi iols beli sajork la he3
    suka hat yang kat food court sg nibong
    sedap
    rangup

    BalasPadam
  7. saya suka makan..buat tak pandai..gitulah..hehe..saya panggil telinga keling..atau penderam tak salah

    BalasPadam
  8. msa dok kedah tiap2 minggu pi beli kt pasar mlm sedapppp...lama nye tak jumpa kt sgor susah nk dpt...

    BalasPadam
  9. Sue panggil cuq meneram. Feveret kuih setiap kali balik kedah. Kt kl blom jumpa sesedap yg ada di kedah ^^

    BalasPadam
  10. bestnyer buat sendiri..rajinla akak ;)

    BalasPadam
  11. kita kat teranung panggil "derangg"

    BalasPadam
  12. rajinnya kak el.. nina xberapa makan. hehehe

    BalasPadam