Jumaat, 16 Januari 2015

BISKUT BABY HOMEMADE

kesian ariqa..jemu kut ari2 mama el buatkan puri bubur, sayuran n buah2an je
mama yg prihatin n sayangkan anak..iols pun google lah tgk kut2 ada biskut baby yg homemade

start anak no. 2 lagi el x nah beli makanan segera kat luar..semua buat sndiri
tp kali ni dpt buat biskut baby tuk ariqa..so at least ada sneak petang2 boleh mkn

BISKUT BABY HOMEMADE

Bahan bahan
150gm unsalted butter
5 biji kurma/oat/nestum/fm/ebm (dijadikan puree)
Esen vanila
2 cawan tepung atta / gandum
2 sudu tepung jagung
1 sudu tepung kastard

Cara cara
1. Pukul butter sampai kembang. Masukkan puree kurma dan esen vanila. Kacau rata
2. Ayak tepung ke dalam adunan butter. Uli sehingga membentuk doh.
3. Tekapkan bentuk yang korang suka. Bakar dalam oven dengan suhu 160 selama 15-20 minit (agak sendiri)


Biskut baby dah siap..sejukkan..simpan dalam bekas kedap udara.



boleh dimakan begitu sahaja atau lenyek2 + susu ebm/fm



ok lulus..ariqa suka!!


15 ulasan:

  1. Mcm keropok lekor je hihihi..


    ehem kak el.. kite kawin bulan 3 ni la. lambat sgt tu 15.5.15.. :p

    BalasPadam
  2. Sedapnye..nanti sue pun nak try buat juga lah. Tq el :)

    BalasPadam
  3. wahh rajinnya buat homemade biskut :D

    BalasPadam
  4. ohmaiii rajin nyer la buat sendiri...tumbs up!

    BalasPadam
  5. Alaa... tersentap pulak bila baca yg el tak pernah beli makanan segera utk ariqa. Saya beli je maruku atau cornflakes utk bagi anak kudap. Ntah bila ntah saya ni nak rajin buat sendiri biskut baby.

    BalasPadam
  6. tak tepikir biskut utk bb bleh wat sndri hebat la mama el ni ;p
    kang dh ada ank sndri bleh la terjah balik entry ni hehhe..

    BalasPadam
  7. Untung Ariqa dapat Mama yang sangat rajin..
    Salute ngan eL tak pernah beli makanan segera kat luar buat anak2..

    Wajar dicontohi :D

    BalasPadam
  8. NI bukan setakat baby boleh makan ni...orang tua pun boleh hehe...

    BalasPadam
  9. Salam Ukhwah, Jemput join Segmen GA Mycherita yang sedang berlansung sekarang ye.. Ini Link nya..>>> Segmen Giveaway MyCherita

    BalasPadam
  10. mcm sedap jer, silap hari bulan, bukan baby jer, bapak baby pun leh makan ;)

    BalasPadam
  11. Kene belajar dari sekarang nie.. nanti mana tau ada rezeki timang anak sendiri.. mesti dah pandai :D

    BalasPadam
  12. Sedapnya kak el...
    Teringin nak buat benda macam ni lagi...

    Akk saya ada TAG Giveaway kat akk.
    http://www.ummizarra.com/2015/01/my-birthday-giveaway-by-dr-shikin.html

    BalasPadam