Jumaat, 23 Januari 2015

ARIQA KENA ACUTE BRONCHITIS

Alhamdulilah semalam Ariqa dah boleh discharge
Ariqa kena admit sbb acute bronchitis
dah 4 hari demam/batuk/selsema..then hari selasa pagi tu bs call ckp Ariqa menangis non stop since iols hantar dia pagi tu..iols kelam kabut merempit balik (nasib umah blkg ofis je)
sblm ni dah pergi klinik..doc ckp xde pape..bg mkn ubat je lah
so lepas dr dia menangis non stop tu..then meragam x pasal2..semua org dia xmau
So weols terus pergi specialist Lam Wah Ee (1st time p situ)

Doc yg check up Ariqa..Dr. Tan Eng Guan..ya Allah sgt friendly..sgt2 comfy n sgt kelakar
sgt suka budak2..smpai Ariqa pun boleh senyap dengan doc tu
No wonderlah rmi kwn2 yg pergi ke hospital tu

Doc ckp kahak byk dlm paru2 Ariqa..so dia mmg penat..bila penat..susu xmau..mkn pun xmau (tp lau breastfeed mmg ok je)
So doc suggest 2 option either nak mkn ubat (tp lambat baik)
Atau admit kena buat nebulizer (cepat baik)

Mulanya iols xtau nak decide mcm mn..sbb weols ada anak nak sekolah..kena hantar/ambil
So bila pikirkan nak cepat baik iols pilih buat nebulizer tu (admit 3hr 2mlm)
Pasal jagaan n anak2 sekolah..pas kat babah diorg


1st time anak iols buat nebulizer ni..menangis2lah Ariqa smpai terlena..letih kut siannya anak mama..tp lepas tu dia dah ok..boleh accept


Ariqa kena admit hari Selasa pukul 5petang..so petang2 tu mama bw Ariqa round2 kat hospital..w/pun mood dia xbape happy lagi


2nd day pagi tu doc check..ckp ada improvement..kahak dah hilang xde bunyi2 dah..demam dah kebah..batuk dah hilang cuma selsema je ada sikit lagi..kena stay lagi semalam..kira byk improve lah




Petang tu babah mai bw abg dan kakak..dah  boleh main ngan kakak2..sblm ni asik menung je (abaikan tgn tu ye haha)

Hari Khamis pagi tu doc ckp ok dah boleh balik..good improvement..tp baby tinggal ngan doc..mama boleh balik..choiii doc ni wat lawak lak..alhamdulilah much better dah Ariqa compare b4 ni..boleh dah terjerit2 dlm bilik hospital dengar suara dia je dok main sorg2 haha

Terima kasih Dr. Tan n semua nes2 kat Lam Wah Ee tu..servis sgtlah tip top
n layanan pun superrrrrbbbb :)


Nasiblah cuti taun lepas dok ada 7hari lagi..igt nak wat simpan p jalan2..mcm xboleh je..kena simpan tuk kes2 emergency mcm ni


12 ulasan:

  1. Salam..huhu kesian kan..tiga-tiga anak saya semua pernah kena bronchiolitis ni..it's a good thing we have insurance coverage=)) semoga cepat sembuh ye Ariqa

    BalasPadam
  2. betul..amik neb lagi cepat baik dari ubat makan yg kadang-kadang tak masuk pun..

    BalasPadam
  3. Doc Najlaa gak nih..mmg sgt baik n friendly..Alhamdulillah dh sihat yer..kalau tau awl leh g visit ni..dkt jer ngan umah..ka aq miss out hg update?

    BalasPadam
  4. kwn2 pon rjin p LWE gak...xpon klinik sunshine kt sunway tunas sg ara...dr. oii...dia pon ok gak

    BalasPadam
  5. sian ariqa..dah discharge..lega..

    BalasPadam
  6. alalala comelnyerrrr dia tido...mmm semoga cepat sembuh yerrrr...we all sentiasa doakan yg terbaik.InsyaAllah

    BalasPadam
  7. alaaaa patut la lama takde...!
    alhamdulillah, ariqa getting better.. moga terus beransur sehat..lemah badan bila ada anak tak sehat ni. nak pk anak2 lain lg kan.. alhamdulillah bleh coorperate ngan suami. take care! :)

    BalasPadam
  8. Patutla lama el x bersiaran. Alhamdulillah ariqa dah baik. Dgn cuaca yg x menentu skrg mmg mudah jatuh sakit. Take care ye el sekeluarga^^..

    BalasPadam
  9. Hahahaha. memang nak lah mama tinggalkan baby dengan doc kan. hehehe. nampaklah friendly sangat doc tuu :D

    BalasPadam
  10. sampai menitis air mata dia ek..sedih klu tgok bb sakit ni kita yg besar pn klu tak sihat pn rsa tak larat je kan..tapi Alhamdulillah la dh sihat ye..

    BalasPadam
  11. nebulizer tu mmg menyeksakan utk si kecik, irfan kalau batuk teruk, mmg kena nebulizer, kesian..

    BalasPadam
  12. kesiannya.. nasib baik tempat keja dekat dgn rumah

    BalasPadam