Jumaat, 28 November 2014

RESEPI SIZZLING YEEMEE


Sizzling yeemee atau yeemee claypot ni my kesukaan jugak
lau g mkn kat luar lagi2 kat supermarket kan npk foodcourt ada jual ni..sure order hehe
so mmg dah lama nak try masak kat umah..tapi ritu ada beli claypot..ntah nape berkarat pulak claypot iols tu
last2 pakai kuali pun boleh hahaha 

senang sgt nak masak sizzling yeemee ni oiii :)


RESEPI SIZZLING YEEMEE

Bahan2 (seorang makan)

1 gulung  Yeemee 
2 @ 3 ketul ayam (perap ngan kicap..kicap ape pun xpe)
2 @ 3 ketul cendawan dipotong dua (ikutlah nak cendawan butang ke kering ke..iols ada butang je)
Sayur bakcoi 4 batang (dipotong2) - xnak potong pun xpe
1 biji telur
Halia, bawang putih (dipotong halus)
Cili kering 3 tangkai (dipotong dua)
Bancuhan tepung jagung (untuk memekat kuah)
Kicap cair, kicap pekat
Sos tiram
Air secukupnya (3 @ 4 cawan)

Cara:
Tumis halia, bwg putih dan cili kering hingga wangi. Kemudian masukkan ayam dan cendawan. Agak2 ayam dan cendawan masak masukkan air. Seterusnya masukkan kicap cair, kicap pekat dan sos tiram dan batang bakcoi. Gaul rata kemudian masukkan bancuhan tepung jagung tadi. Gaul selalu ketika masukkan bancuhan tepung jagung agar tidak berketul2. Agak2 dah pekat perlahan api, masukkan yee mee dan lebihan bakcoi tadi. Setelah yeemee agak2 dah lembut (jgn lembut sgt) tutup api masukkan telur..biarkan seketika shingga telur itu npk mcm dah masak (mcm buat telur mata kan) heheh ok dah siap!!


nota noti: nak pi beli claypot lah barulah npk berasap2 yeemee tu kan haha

15 ulasan:

  1. sy pun kalau makan kt foodcourt ni la yg selalu dicari2..hehe senang je nak buat ye...nyum2..;p

    BalasPadam
  2. rajin betul la adik akak ni..serba serbi masakan pandai..kaksura pandai makan kat foodcourt je..haha..:)

    BalasPadam
  3. wow ni kalau belanja awek ni mesti dia nak tambah lagi hehehehe ;p

    BalasPadam
  4. Sedapnye...terliuq tgk el masak..

    BalasPadam
  5. sedapnya..
    blh cuba buat jugak ni.. biasa beli je sokmo

    BalasPadam
  6. eh..macam simple je tengok resepi el ni..saya pon suka jugak..sizzling yeemee

    BalasPadam
    Balasan
    1. eh eh caner leh lupa..ni sizzling yeemee lah..claypot pulak adoiii..:)

      Padam
  7. äi ritu beli mee sanggul konon nk buat ala claypot ni la jugak, tp malas nk menpak cari sayur.. kn mcm tak best, mcm bodo sgt kan kalau takder sayur haahahaah.

    BalasPadam
  8. faveret cn ni, sedapnya !

    Jemput join segmen CN yer ;)

    http://www.cekgunorazimah.com/2014/11/segmen-bloglist-januari-2015-by-cn.html

    BalasPadam
  9. Salam kenal..bw here
    Buat sendiri lagi sedap kan..hihi

    BalasPadam
  10. owhhh guna kuali pon boley eyh??

    BalasPadam