Jumaat, 19 September 2014

WAFFLE ALA LEMPENG


asik2 wat cucur ikan bilis je as bfast
dah tu yg paling mudah n budak2 suka mkn
tp cuti 3 hari lepas x kemana..so main masak2 kat umah je lah huhu
so ni 1st time wat waffle..waffle maker xde..xpe kita belasah buat ala lempeng
janji budak2 suka n sedap!!!!

resepi waffle

2 cawan tepung gandum
2 sudu teh yis
1 sudu gula
1 cawan susu dutch lady
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
3 sudu butter yg dicairkan
3/4 cawan air suam
1 sudu teh esen vanilla

campur semua then blend. masak dalam non-stick pan. buat mcm masak lempeng
sapulah apa yg uols ada kat dapur tu hehe..iols letak peanut butter n coklat

pas ni kena beli waffle maker lah..sllu sgt beli katluar..so skrg dah pandai wat sdiri hehehe

selamat mencuba :)

16 ulasan:

  1. waffle el nampak sangat menyelerakan, thanks 4 sharing the resepi :)
    Nnt boleh cuba buat kat anak2 Sue pasni.

    BalasPadam
  2. Alamak, sedapnya! Baru lepas lunch, dah lapar balik! Hihihi

    BalasPadam
  3. lama tak baking n cooking western since diet ni betapa rindunay kami dengan periuk belanga kami

    BalasPadam
  4. El! Sumpah uncle tak [ernah makan ni....!

    BalasPadam
  5. kena cuba ni..nampak mudah & menyelerakan..

    BalasPadam
  6. best pulak tengok, ala kak, waffle maker murah jer..kalau orang rajin mcm k.el berbaloi ler beli, kalau mcm CN ni, buat jadi simpanan muzium jer..hehe

    BalasPadam
  7. nampak sedap! huhu nk bt pun senang..kena try ni..>.<

    BalasPadam
  8. suka hatiler kan.. janji anak 2 suka .. hantamjerler..

    BalasPadam
  9. yeayyyyy bleh try buat waffle plak pasni! ;)
    iols mmg suka la amik resepi kt blog uols ni.. senang bebeno pastu sedappp!

    BalasPadam
  10. sedappp nya pulak tu mkn panas2 mmng tak cukup ler..

    BalasPadam
  11. Anak2 bunda suka lempeng/pankek ..nanti boleh try waffle ni pulak..

    BalasPadam
  12. aumm..mmg sedap ni..
    asya suka kn dgn susu pkt manis

    BalasPadam
  13. salam
    menariknya... dah lama nak buat waffle sedap. boleh cuba yang ini pulak. saya cari resipi kek coklat tadi terjumpa blog nih. nanti saya datang godeh resipi lain pulak kat sini.

    jemput singgah blog saya kalau sudi. tq

    http://maipilihdotcom.blogspot.com/2014/09/10-manfaat-mealshakes-untuk-kanak-kanak.html

    BalasPadam
  14. sedap nya makan waffle ala lempeng...rasa teringin nak makan...

    BalasPadam
  15. assalam..

    salam perkenalan. jemputke blog saya. kisah saya nak kurus. :)

    thank yer

    BalasPadam