Rabu, 3 September 2014

RESEPI MEE LADNA

iols ni lau pergi mkn kat luar..sllu gak order ketiaw ladna..kdg2 bihun ladna..mee x pernah lak order
tp smlm ada mee kat umah..so kita buat mee ladna maklang..kenapa maklang?
sbb ritu ms puasa..maklang (adik iols) masak ketiaw ladna as berbuka
so bila igt ladna ni teringat my adik..rindu kat dia ngan anak dia (anak dia tua sebulan dr anak iols)
skun diorg dah stay kat canada..ikut suami

so nah resepi mee ladna..rsnye sama je ngan Ketiaw Kantonis yg iols msk ritu  kt n3 SINI

1) kacau mee/bihun/ketiaw ngan kicap (xkisah kicap ape)
2) letak minyak skit goreng mee tadi. Kacau2..pas2 letak kuning telur (xnak letak telur pun xpe). Goreng hingga dua2 sebati. Letak tepi

3) Panaskan olive oil/myk jagung..nak sihatlah katakan (minyak biasa pun boleh) :)
4) Tumis bwg putih ngan cili padi (ikut kepedasan masing2)
5) Masukkan fishcat/fishball/ayam/daging (mana yg ada)
6) Semua dah masak baru masukkan sayuran seperti lobak merah, bunga kubis, sawi (iols letak kailan). Masak sekali..pas2 taruh air.
7) Masukkan kiub ayam, lada sulah, lada hitam, sos tiram. Biarkan mendidih seketika
8) Baru masukkan udang/sotong (kalau ada). Biar masak seketika
9) Perasakan ngan garam/secukup rasa
10) Masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau semua. Jgn terlalu lama takut kuah pekat sgt.

11) Last sekali masukkan telur yang telah dipukul ke dalam. Biar seketika baru kacau semua. (Opptional: nk taruh boleh x taruh pun xpe)

12) Then tuang pada mee yang digoreng tadi. Siap


Mee Ladna


nota noti: ada anak kecik ni xde masa nak masak yg best2 hehe

10 ulasan:

  1. dappp nye..slalu klu teringin beli kat kedai je haha ;p

    BalasPadam
  2. Oh gosh....terus lapar perut...baru kul 11.30 ni...

    BalasPadam
  3. Menariks...tapi tekak saya more to bihun kungfu

    BalasPadam
  4. sedap..tapi saya suka bihun @ kuew tiaw je..

    BalasPadam
  5. Blogwalked!

    http://cerita-adindabaizuramazlan.blogspot.com/

    BalasPadam
  6. Kita suka yang mee dia goreng dgn telur pastu garing tu. Bestttt.. :D

    BalasPadam
  7. alahai..mlm2 tgk makanan mmg sedap sangat !

    BalasPadam