Jumaat, 29 Ogos 2014

PENGALAMAN BERSALIN ANAK KE-4

just nk share with uols pengalaman bersalin iols anak ke-4 ni

malas nak story mory pjg lebo..iols just highlite je lah eh


18.6.14
my due date..tp x banak pun

19.6.14 p 
pagi tu pergi checkup kt KK...sekali scan.. doc ckp bb berat 3.9kg terus kena refer GH sbb kemungkinan berat bb boleh smpai 4kg..lau 4kg kena czer..terus mama el panik haha

petang tu kul 2 asben antakan..kt GH scan pya scan..berat bb 3.6kg..cehhh wat gempak je..so depa bagi 5 hari lagi..lau x  banak on 5th day tu kena masuk wad (induce)..then tiba2 doc nk cek BP ngan air kencing..sekali BP naik mendadak n air kencing kotor (smlm tu melantak durian huhu) terus kena admit doc suh induce huwaa

(iols ckp kat doc..xnak induce nk tgu smpai turun tanda atau smpai hari yg diorg bg date tu..doc tu ckp "u nak tgu ape lgi..u dah cukup hari" ekekeke betul tu betullah dah cukup hari pung tp iols dgr paksa2 banak ni lagi sakit..nak x nak ikut je lah nasihat doc tu ekeke

nasib semua brg2 keperluan dah ada dlm kete..ngis2 gak iols sbb teringat kat anak2 kt umah..lagi2 alana tu lah dia tu sllu ngan mama el..tido pun berpeluk ngan mama el..)

kena cek kt bwh tu bukaan 1cm je 

mmg weols dah plan pas setel scan bagai nak p tgk wayang n sopin skit2..tp xkesampaian..geram pun ada hahaha..so ngan bangga iols pun salinlah baju pinky tu haa..dok lah lam wad tu smpai esok pagi dh kena masuk ubat huhu siap pesan kat asben suh beli mcm2 nak makan :) 
20.6.14 
doc masukan ubat kt bwh tu kul 7pg..tgu 6jam lau xde pape masuk ubat kedua..mmg xde rasa sakit ape pun

1pm
doc masukan ubat kedua...doc pun tulun skit2 nak bg bukak cepat..sakit ok huhu pas2dah mula sakit skit2... iols tawaf satu wad tu nk bagi cepat bukaan... sakit masih dpt ditahan.. Sakit 10 minit sekali... Nasib en... hubby dtg teman..dialah teman iols lepaskan kesakitan ekeke

pukul 7mlm
cek bukaan baru 3cm... Doc ckp 4cm baru tolak masuk LR. Time ni hubby dah balik

pukul 9mlm
sakit 5minit sekali... sakit xtau nk ckp cam mn..tp still boleh bertahan lagi... Misi tya boleh ke tu?lau rasa nak berak bg tau. iols bertahan smpailah betul2 nak berak baru iols pggil misi

9.45mlm
xtahan dah rasa nak terberak sgt2..cek bukaan 4cm..terus depa suh get ready tuk masuk LR..call asben suh mai...seronok bkn kepalang sbb pasni xde nak sakit2 dah hahaha sempat mnm air zam2 n kurma sebagai tenaga tuk push nti

10mlm
masuk2 LR tu diorg pecahkan air ketuban n drip..iols dah tau pasni sure sakit yg paling sakit giler2..bertabahlah huhuu..then x smpai beberapa saat je..ya Allah sakit smpai badan merekot2..smpai iols pegang besi katil tu ha..ms ni diorg x bagi suami masuk..bukaan 6cm baru boleh panggil asben masuk...ishhh dulu bila2 pun leh masuk..awat kali ni prosedur lain adoiii..tp xsmpai bape minit iols betul2 rs nak terberak...terus panggil misi..misi dtg lengang kangkuk..bila cek dh npk kepala bb..terus suh push w/pun baru 8cm..iols pun tya ehh boleh ke nak push ni blum 10cm ni..push je puan elly..dh npk kepala bb ni..ekekeke

then diorg lak suh push ms x sakit..sbb diorg dah boleh nak tarik kepala bb tu..iols pulak buat cam pandai..eh eh misi bkn tgu sakit dulu baru boleh push ke..cam mn nak push lau x sakit hahahaha..diorg suh push gak..tp iols xmau..iols ckp..tgu sakit baru push ekekeke

10.40mlm
push 3x..kuarlah bb ariqa..alhamdulilah hilang segala sakit2 yg sakit sgt2 tu haha

tp kali ni jahit sakitlah pulok..wpun 2 jahitan..sblm2 ni x sakit
siap iols ckp..sudahlah misi..sakit sangat ni..nak jahit lagi kasi ubat bius
misi tu ckp...ni dah bius dah ni..nak bius ape lagi
alah misi ni lagi sakit kut dr banak huhu
boleh x puan tahan skit lagi ni ha..lau puan mcm ni sshlah saya
yelah yelahhhhh cepatlah cepatlahhhh sakit ni
ok ok dah abis..lahhhhhhh abis dah ke ekekeke 

banak2 esoknya dah boleh balik


12 ulasan:

  1. alamak induce ker.. patutnya depa let u tunggu jer as long as tak mudarat baby and u, i pun that day kan banyak dah terlebih hari nyer, tapi doktor bagi pilihan nak blaik umah or stay hospital, i choose to stay sebab dah rasa sakit2 (manja jer padahal) tapi dorang suruh I jalan jalan jalan tak benti. Tapi banak ritu sakit la jugak, lebih sakit dari banak yang ketama hihi. apapun semua dah selamat kan. Bravo to us ;)

    BalasPadam
  2. huhuhu
    pengalaman....
    lain org lain pengalamannya
    anak lain2 pun pengalamannya berbeza kan?
    alhamdulillah selamat semuanya..

    BalasPadam
  3. Ariqa...bestnya nama dia...besar jugak eh baby...

    BalasPadam
  4. pengalaman bersalin berbeza setiap kali branak..tapi sakit tetap sakit..akak takde pengalaman induce..selalunya bersalin awal dari jangka..:)

    BalasPadam
  5. alhamdulillah...tahniah di atas kelahiran baby ariqa...:-)

    BalasPadam
  6. seram sejuk plak dgr pengalam besalin kak el..huih bleh plak tak rsa sakit paksa soh push! adoyai nya pon la nurse tu...

    BalasPadam
  7. salam kenal..


    congrats to u on yr newborn...

    BalasPadam
  8. nerbes plok aku bc ..

    huhhu ms amni sempat merasa bukaan smp 5cm .. tp 5 nk ke 6 tu x jadi2 plak even dh 10jam .. last2 kne czer jgkkk huhhh xpe le , ai redha.. janji bby selamat ...


    selamat berpantang ye joyah ... nak pi melawat jauh yg amat le plak

    BalasPadam
  9. isyh kalau tak penah rsa pengalaman gitu rsa ngeri dibuatnyer... tapi itulah pengalamna berharga....

    BalasPadam
  10. Tahniah...bestnya dah 4 org harta hang

    BalasPadam
  11. alhamdulillah...
    byk pengalaman hg ada kerna melahirkan 4 org permata hg...
    syukur hg kuat...dpt bertahan...
    ak masih fobia..tp teringin gk nk bb lg...hehe..

    BalasPadam