Selasa, 6 Mei 2014

RESEPI OREO BROWNIES

lama x mambaking
sejak peknen ni..oven x berasap pung
malas tahap x sedar diri haha
tiba2 bila jenguk blog Ida
terus terpukau tgk Oreo Brownies dia
n terus rs eh diri ni mampu kot nak baking Oreo Brownies ni
lgpun iols suka buat resepi yg ringkas, murah dan bahan2 pun mmg ada kat umah :)

so Ahad lepas..gigih mak buyung ni baking Oreo Brownies ni
bila npk mama el nak wat kek
budak2 tu x abis2 ckp

"mama nak wat kek appy besday ke"?
hahaha aje wat kek..hari jadi
aje harijadi je wat kek
ekekeke

Terima kasih atas sharing resepi ni yer Ida
anak2 iols teruja giler bila npk Oreo tu :)


Bahan - bahan:
resepi: Ida Rahayu

4 biji telur
1/2 cawan gula pasir (castor sugar)
1/2 cawan minyak jagung / mentega cair / marjerin cair (el pakai marjerin)
1 sudu teh esen vanila
1 cawan tepung *diayak (el x ayak pun..bekas ayak tu ntah mana haha)
1/2 cawan serbuk koko*diayak (x ayak pun)
1 sudu teh baking powder *diayak (x ayak pun)
oreo cookies *ikut suke korang la nak banyak mana

pukul telur dengan gula sampai kembang, masukkan minyak/mentega/marjerin cair dan pukul lagi sehingga sebati

masukkan adunan tepung tadi dan esen vanila

pukul lagi hingga sebati

tuangkan bancuhan tadi ke dalam loyang size 12 inchi atau 10 inch yang telah digriskan 

bakar pada suhu 175 degree celsius selama 20 - 25min
pastikan oven telah dipanaskan selama 10minit (minimum) sebelum membakar brownies anda


makan pulak gan toping coklat..yummy!!!


dah buat Oreo Brownies tu
mak buyung ni terlebih rajin kut dats day haha
so gigih lagi buat kek coklat pulak
alang2 buat sekali bahan2 pun dah ada
dr bior expired mcm tu..baik guna sehabis mungkin ekeke
resepi boleh klik kt SINI
ni pun senang benooooooooooooooo haha


nota noti: ha tgk!!sekali roh membaking dtg..tu dia..baking x hengat haha


19 ulasan:

  1. ko kannnn
    patut la aku tersedak2 arini
    ahaha
    skema tul guna nama aku Ida Rahayu..
    ahahaha..
    panggil Ayu je sudah la weih..
    tahniah..
    alhamdulillah
    suka aku sgt2 tgk orang buat resepi aku menjadi

    BalasPadam
  2. sedappppppnyyyyaaaaaa....!!!!!!!

    BalasPadam
  3. ya ampun kak el... sedap nya meleleh2 coklat tuuuuuu.. nakkkkkkkk

    BalasPadam
  4. sedap nyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    BalasPadam
  5. terliur wehh...tak leh jadi ni..tetiba mood nak membako datang..nak buat jugakk..:)

    BalasPadam
  6. sedapnye el..lagi2 gambar last tu..tak berkelip mata telan air liur..kih3

    BalasPadam
  7. hamboiii terajin sgt ni ;p semua nya coklat mmng sedap bak ang lah!

    BalasPadam
  8. hamboiii.... nafsu mencekelat membuak2 nampaknya, tapi kan, tu la bila rasa nak makan kek coklat, mmg kena buat lagu mana pun, our body needs it... cehhhh

    BalasPadam
  9. yam yam ~! rajinnyer akak, mak buyung pun duk wat kek bagai, kalau z mmg beli jer..hehe

    BalasPadam
  10. perghhh bangkit aih selera aku pagi2 nih
    bleh try ni hehe :)

    BalasPadam
  11. walaweii...
    bestnya dpt baking membaking ni
    kt umah tk de oven..so ko tgk je la
    dpt rasa kwn2 buat pon alhamdulillah...
    mak ak kt kg ada la oven besar...tp ak nk buat tk dan
    sbb nnti sebuk kacau pekerja2 mak ak buat keja plak..kahhh!

    BalasPadam
  12. sedapnya...mood membaking tu tak penah ada...hhee

    BalasPadam
  13. Mesti semua duk pakat rebut oreo je....

    BalasPadam
  14. sedapnya.....!!! :D terliur

    BalasPadam
  15. Sedapnyaaaaaaaaa... nak jugak kak el...

    BalasPadam
  16. kalau nak buat menda alah ni aku kena buat time raya. baru ada orang yang tolong habiskan. tq...sangat sangat mengiurkan

    BalasPadam
  17. hmm sedapnya terliurrr gakkkk dibwatnya ... XD

    BalasPadam
  18. i will try this kek..if sedap i recommet bcak..

    BalasPadam