Jumaat, 25 April 2014

SAMBAL BELACAN ADABI


hari rabu lepas..weols pergi tesco beli barang dapur..tgh dok amek2 barang kat bahagian rempah2 tu..npk produk adabi SAMBAL BELACAN...sblm ni pernah bc rmi blogger yg try sambal belacan ni..so iols pun trylah beli satu nk tahu sedap ke idok
w/pun iols ni suka sambal belacan..tp malas nak buat hahaha..gpun lau buat kdg2 sedap kdg2 x sedap muehehehe


 nasi tuk 3 org mkn (iols suap tuk diri sndiri n dua org anak dara tu haha)

balik2 smlm hubby dah masak nasi..so cepat skit keje iols..iols buat kari ikan pari n goreng n sayur kacang ala mamak...layan pulak timun tesco ngan sambal belacan adabi

ermmm sambal belacan adabi tu rsnya oklah..sambal belacan adabi ni ada dua..satu pedas dan tradisi satu lagi pedas dan manis..lau manis2 ni iols x suka..suka yg pedas2 hehe

so sape2 yg xde ms nak buat sambal belacan ni bolehlah try sambal belacan adabi..nak bw g ofis pun boleh leh mkn lunch secara jemaah ngan kawan2 hahaha


24 ulasan:

  1. suka wat sendri je sebabbbbbb sedap! hahahaah!
    poyo puji diri sendrik :P

    ps: mana alamat dr dulu mintk x kasi2 ni? hahaha..! camno nak pos adiah baby nnt :P

    BalasPadam
  2. amboi kita nk g cari ar nnt suami suka pedas2 ni

    BalasPadam
  3. sedap ke kak? lani semua kasi tunjuk je ye hahaha tak yah nk behelmet tumbuk sambal belacan ;p

    BalasPadam
  4. baru je pagi tadi borak dgn member kat pantry pasal sambal belacan adabi. tgk2 dah ade entry pasal ni kat blog el. :) by the way, sedap tak sambal belacan ni? cer citer sikit.

    BalasPadam
  5. Aku kalau kt sini x pernah buat pslda geng nk mkn.hb aku plg sng bab mkn ni..oat pon dh ok dh kalau mlm laa..

    Tp hg rajin siap msk kari lg mlm2..:)

    BalasPadam
  6. salam,,, husna dh rasa dh yang moden manis tu,, hahaha makan ngan nasi mcm fail sikit la,, tak best sbb rasa mcm kuah rojak petis,, tp tak tau la selera masing-masing kan.. so husna nk try yg ni la pulak nanti hehehehehe

    salam singgah tambah kenalan kt sini dari bloq kak farah :)

    http://newhusnayusof.blogspot.com/

    BalasPadam
  7. sedap x kat..nak beli takot x sedap..hehe

    BalasPadam
  8. wah smbal belacan segera..selalu gak tengok ni kat kedai..tapi belum terbuka hati nak test...nanti la kalau ada orang bagi free..hehe

    New Entry "Percutian Ke Perth, Western Australia - Day 1 (Perth International Terminal)Travel Perth - Western Australia"

    BalasPadam
  9. mcm menarik tp laki aku suka klau tumbuk sndri...
    ada plan nk beli ri tu, sat g aku mkn sorang plak haha

    BalasPadam
  10. kaksura hari tu pun dah nak amik masa shopping haritu..tp hati x kuat..nak ke taknak..last2 x amik..nnt nak beli la dah el kata ok.:)

    BalasPadam
  11. rasa nya klo tumbok seniri lagi kick la kan kak el

    BalasPadam
  12. tak pernah rasa lagi..tp biasa kalau sambal belacan ni buat sendiri..

    BalasPadam
  13. mama belum pernah rasa yang serba siap ni... biasa buat sendiri je..

    BalasPadam
  14. blm pena rasa lg, zura lbh suka wt sambal sndr... hikhikhik

    BalasPadam
  15. waw! sedap ni! btw. jmput singgah ke blog SM kalau sudi :)

    BalasPadam
  16. Tak mkn le my hubby klu ready made gini. Kena tumbuk sendiri gak weih...tapi klu nak try harus la beli.mana tau awesome kan..

    BalasPadam
  17. bagus ada sambal belacan ni, kite letak kat opis ni. senang

    BalasPadam
  18. Bunda pernah beli kedua2 rasa sambal ni...
    Memang berbaloi...bukan saja bolih makan dengan nasi cicah2 ulam macam biasa...tapi bolih juga ditumis untuk goreng nasi...dan sambal tumis telor ke apa ke...
    Cepat ringkas dan sedap jugak....

    BalasPadam
  19. kalau travel dengan family.. benda ni wajib bawa la.. hahahah.. makan dgn nasi kosong pun layan hahaha :P

    BalasPadam
  20. akak pernah cuba sekali tapi tak ingat beli yang mana .. akak tak suka sangat... mungkin silap pilih kot...

    BalasPadam
  21. xsyok makan sambal2 yg segera mera niee.. tidak menikmati rasa kekampangan nyue..ehehehhe

    BalasPadam
  22. mmg sedap pun, tapi tak sesedap buatan tangan sendiri ! heheeh

    BalasPadam