Jumaat, 18 April 2014

KERJA SEKOLAH ANAK


bila tahun ni anak iols yg dua org tu dah bersekolah..mulalah kesibukan iols berganda2
dulu bolehlah lepak2 depan tv sambil tgk akasia bagai skun ni kul 8 dah tutup tv..tu yg berita ke drama ke ape ke iols x tgk dah..wiken je boleh sbb pas tulun budak2 tu wat keje sekolah..solat..pas2 tido
seawal pukul 10 dah tido 


Abg danish (Darjah 1)

Abg danish ni xde masalah nak wat kerja sekolah..balik2 sekolah petang tu dia dah bg tau 


dan dia mmg rajin buat kerja sekolah..xpernah nak merungut..iols pantau je..tp tulah Bahasa Arab tu iols x reti..dulu2 mn ada belajar..yg tau pun Ahlan Wasahlan je hahaha..skun terpksa belajar jugak sbb anak dok tanya haha..kdg2 cari kat google xde..beli kamus jwbnya 
yg best tu ada satu hari tu danish tya ma..caner nak wat bahasa arab ni..jenuhlah mama el studi mlm tu..hahaha esoknya bila danish wat balik buku latihan tu tgk2 semua betul..perghhh hebat gak mama el..kahkahkah


Arwen (5 tahun Tadika)

Mula2 je lah arwen ni rajin wat kerja sekolah..
Mak aii baru tadika je pun tp kerja sekolah dia mengalahkan abg danish taw
Kdg2 1 buku tu 2/3 mukasurat kena buat..lau dah 3/4 buku jenuhhhhhh
Tu pesan kat arwen..petang2 tu buat lah skit2..tp iols balik kerja..mlm tu tgk lgsg x buat
Pas2 mlm2 bila suh wat kerja sekolah..baru buat skit dah penat..mengantuk
Ha mn lah mama el x bising hahaha


Alana (3 tahun)

Bila abg dan kakak dah sibut wat kerja sekolah..hat si kecik ni pun nak join gak
Paling kurang alana ni suka mewarna...dia tgk kakak ngan abg dia pun mewarna dia pun nak
Bila abg dan kakak dia dah abis buat kerja sekolah..simpan semua pensil kaler..dia bising2..sbb hat dia punya x abis lagi..hahahaha
Weols adalah beli beberapa buku tuk alana..ada buku mewarna..menulis
Tapi dia lebih suka mewarna hehe


dok sibuk amek gambar budak2 tu..budak ni suh amek gambar dia..haaaa ni hasilnya..:)


16 ulasan:

  1. bagus bagus mama belajar bahasa arab...erkss macam tu mummy pun kena belajar bahasa arab jugaklah ni...hik hik hik...

    BalasPadam
  2. coeml jer semua nya...geram tgok Alana tu...bagus bila dari kecik biasakan dengan buku2..at least masa dah sekolah betul2 nanti Alana x boring sebab dah tau nak buat apa...

    BalasPadam
  3. lama x mai .. alana dan yg lain2 dah semakin besar ,
    ku bercinta nak update , sungguh panjang kali nie mood M ku dik ! sedey !

    BalasPadam
  4. Abg danish mcm nureen..x yah nk suruh2..nasib baik noh..idak jenuh nk berteriak..aq nureen pkul 8:30 mlm dh zz psl dia g sekolah pg n ptg kan..

    Bdk2 srg homework mmg byk kan..math pon dasat gk homework depa..

    BalasPadam
  5. budak2 sekarang pelajaran mereka sangat advance..sebagai ibu & bapa kita mahukan yang terbaik buat mereka kan..
    Alana, awak sangat comel!!

    BalasPadam
  6. rajin abang danish :)
    tu la kan, kerja skolah depa ni makin byk
    kadang tu ksian nengoknya...

    BalasPadam
  7. wahhh posing sambil buat kerja rumah tu.

    BalasPadam
  8. cam giteww la ye kak bila dh ada ank2 kang dlm pantang lgi haru nk pantau bb nk pantau homework lagi ;) pengorbanan ibu katekan...

    BalasPadam
  9. Bagus macam ni. Sambil anak buat kerja rumah, mak pun boleh 'sambung belajar' juga :) Anak-anak I dalam kereta on the way nak balik rumah dari sekolah dah beritahu - 2 homework, 3 homework, 1 homework kacang... gitu-gitulah... Tapi buatnya agak-agak pukul 9 malam baru start. Pastu tersedu-sedu, tangan nak terkehel sebab kena menulis sampai 5,6 muka surat!

    BalasPadam
  10. tak dpt bayangkan bila irfan dah skola t, dengan nk tgk dia buat homework n homework CN lagi, fuh! mencabar tu ;)

    BalasPadam
  11. itulah untungnya..dripada x tau..at lease kena juga blajar...best2 wah ibu yg prihatin...he..he..
    bgus sis.. smoga anak2 memebsar mnjadi insan yg bjaya ..amin

    BalasPadam
  12. ehm rajinnyer dia duk menolong anaknyerkan,,,, kat rumahtu mslhnyer tvlerkan.. tapi tak pasang langsung tak bestler.. kalau bagi tengok kartun lagiler teruk tak buat homeworkler jawabnya...

    BalasPadam
  13. bestnya ak tgk dorang rajin buat homework..
    bagus2 mama pn bljr arab la...nnti pndai gk ckp arab..hehe...

    alana nk hntr gi school bila beb?

    BalasPadam
  14. dah start jadi cikgu hang noh. nanti anak lampeyot tu pun ngikut jadi pengajar gak. mana tau kan. Aku pun sama lah , bila dah anak besar kena belajar lagi banyak. kekadang tu sambil ngajar sambil google weih... hahahaha...

    BalasPadam
  15. Salam perkenalan. Comel anak2 u. Jemputlah lawat blog i ye http://alamwellness.blogspot.com. Tq

    BalasPadam