Selasa, 11 Mac 2014

SIPUT SEDUT MASAK LEMAK CILI PADI


 ahad lepas en. hubby belikan siput sedut
mula2 tu malaslah nak masak sebab sgt renyeh nak cuci lagi nak potong hujung tu lagi
tp x smpai ati lak sbb siput sedut ni favourite en. hubby 
so dgn gigih iols msk siput sedut masak lemak cili padi dgn penuh kasih sayang ahaks
dgn poyot memboyot tu kan..dok lah katok satu2 hujung siput tu kat pancoq (bilik air) ha ekekekeke


 petua nak ilangkan pasir2 tu basuh byk kali siput tu kemudian gaulkan dgn kelapa parut then biarkan selama 1/2 jam atau 1 jam.pas2 basuh byk2 kali smpai bersih


alamakkk kelapa parut xde..nasib ada nyoq kelapa mil iols tggl kat dapur..so gigihlah lagi si mak buyung ni pecahkan kelapa n kukurkan hahaha..nak suruh hubby x smpai ati sbb dia keletihan kerja..so malas nak kacau....kukur penuh kasih sayang ahaks


iols mmg x makan siput sedut ni..geli iols nk mkn sbb npk siput tu kuar masuk cengkerang warna merah itam hahahaha...kbai

13 ulasan:

  1. alololo....rjnnye akk msak...
    siap gune kukur lagi...ayusss gitu..hiks

    BalasPadam
  2. uitt rajin betoi siap kukur kelapa tu ;p apa2 pun banyakkk pahala uloss dpt ;)

    BalasPadam
  3. kak el...iolls suka siput sedut...peberet i olls ni....dapnyaaa.....

    BalasPadam
  4. aku suka sangat.... ooo...basuh gutu ek...ok nanti aku try selalunya basuh guna dauns erai tu.

    BalasPadam
  5. rajin mak buyung..masak dengan kasih sayang lagi...=) ila pun xpernah makan siput sedut nie..xtahu lah rasa camne..tp ada hati jugak nak try sebenarnye...

    BalasPadam
  6. banyak2 seafood, CN mmg tak berapa pandai makan adik beradik siput ni..amat la mencabar..hehe

    BalasPadam
  7. ak suka la weh..
    eh leleh air liur ak tgk

    nk kena gi cari kt astaka gelugor ni..
    kdg2 dorang ada buat...

    BalasPadam
  8. Mesti extra sedap sbb masak dengan penuh kasih syg ni...lg best sebb parut kelapa pakai cara manual..rajin sungguh..

    BalasPadam
  9. feveret ni, tapi family akk, akk sorg je yg suka

    BalasPadam
  10. tak pandai nak sedut...hehe.. memang tak makan.

    BalasPadam
  11. Siput sedut tu memang m,enggugat keimanan...

    BalasPadam
  12. aku mmg suka wei mkn siput sedut ni
    klau g kedai mkn, nmpk jerr sure nak mkn sikit pon jd la
    tp x pernah nk msk sndrik
    sbb renyah nk basuh2 bagai hahaa
    aku tgk mak aku basuh ngan daun serai x silap :)

    BalasPadam
  13. siput sedut masak lemak cili padi kegemaran suami saya..tapi saya tak pernah makan sebab memang tak pernah makan la dari kecik..he3..
    nak potong apa, nak masak pon tak reti..

    BalasPadam