Khamis, 27 Mac 2014

CARA DAN TIPS NAK PUTUSKAN SUSU BOTOL ANAK

setiap ibu bapa ada cara dan tips untuk putuskan susu botol anak
bgi iols sng je..xde nak taruh ape2 dlm botol tu..just pakai psikologi je
amboiiiiii mak buyung ni kemain psikologi dia main ek agagaga

bila digugel cara dan tips putuskan susu botol rmi yg buat cara meletakkan sesuatu kat puting susu, meletakan sedikit perasa ke dlm susu (bwg putih) dan sebagainya

ok untuk iols sng je

tips pertama
1) nasihat anak dgn nada yg tinggi dan berkhemah dan manjer ha boleh ke uols buat cam tu ekekeke


"arwen dah sekolah x payah nak susu2 bagai" lau mnm susu x payah sekolah" dah besar pun x malu ke dok mnm susu..pas2 dok gongong botol tu haaaaaaaaa"
arwen: baik mama

haaaaaa baik lah sgt kan..xde maknanya...haha pagi2 mintak susu..balik sekolah mintak susu hehe

ms mula2 masuk tadika tu..weols just bg dia mnm dlm cawan..bila mintak nak dlm botol lah mama..ckp botol dah hilang..adik pya botol je ada..ha mnm dlm cawan je..

w/pun berkali2 pesan xdelah terus dia x mnm..amik masa jugak..


tips kedua
2) Perli anak 

erkk!!perli anak?caner tu?cam ni jika anak uols mtk susu...kabarkan kpd seluruh rakyat jelata..hahaha means ckp kat kwn2 dia ke..cousin2 dia ke..or sape2 yg ada di sekeliling dia time tu

"arwen isap botol..xmalu tgk tu eee xmalu lahhh"

time ni anak uols akan rasa termalu n malu2 nak isap botol..so lama2 bila dah termalu dan memalukan dirinya dgn automatik dia pun malu nak isap botol. ha cam tu lah..faham ke idok :P

alhamdulilah selama 2 bulan gak lah nak pisahkan susu botol tu..bila arwen mnm dlm cwn..mcm xbest katanya so start penghujung bln 2 hari tu mmg dia x mtk susu dah..iols pulak tya and kerisauan lah..biasalah ibu mn yg x sayang anak kan hahahaha
w/pun iols ni kategori ibu yg garang tp hati lembut ok :)

mama: arwen nak susu x?kang lapar pi sekolah nanti?
arwen: xnak
mama: betul ke xnak..lau nak mama buatkan dlm cwn 
arwen: xnakkkkk xnakkkkk
ekekeke mama so lega skun hehe

so smpai skun lah dia x mintak susu dah..tp alhamdulilah sejak dia xmnm susu ni kan..selera makan nasi dia bertambah2..kalau idak..susu je dia nak mnm..lapar skit susu..lapar skit susu..alhamdulilah save budget weols skun haha

smlah sperti abg danish start masuk tadika umor 5 tahun mmg dah putus susu botol..n cara ni jugak iols guna tuk abg danish :)

15 ulasan:

  1. kalau dah kena perli tu mesti dia akan rasa malu sendiri kan..

    BalasPadam
  2. tip ni boleh diamalkan bila anak dah besar..

    BalasPadam
  3. taktik seorang mama.. taktik ke dua tu selalu dengar. haha..

    BalasPadam
  4. masing-masing ada cara sediri kan...
    org ni cara gini, org laen tak setuju
    org laen cara camtu, org ni plak kata x elok
    mana2 pun xkesah la
    janji matlamat sbnrnya tercapai...
    rasa ok, folo la kan
    rasa x ok, cuba inisiatif laen
    :)

    BalasPadam
  5. thks sharing beb...
    ak ni irfan..
    dlm shari mybe 2-3x gitu je
    mkn bleh la..sederhana..

    tp irfan kecik lg kan..
    still kena minum ss...
    wpon dh mkn mende len..
    tp tu la..dia kalau nk tido je gonggong btl ss
    hrp2 dpt putus botol bila dh bsr..

    BalasPadam
  6. Serius akak tak brape ingat camner akak buat kat anak2 akak dulu..yg akak ingat..lama jugak diarang berbotol..Semuanya sampai tadika...taktik kedua tu akak pun pernah guna..sebab diarang dah besar..dah boleh paham bila kena perli..hehe

    BalasPadam
  7. hahaha... 5 tahun kan... Naiim lagi best wei... 7 tahun baru stop. hahahaha

    BalasPadam
  8. hehe...
    aku pon ada gak ckp jer la ngan mulut, x yah minum susu dlm botol
    so far elly ok, dia sndrik minta minum dlm cwn
    dh jarang minum skrg ni, tp bila dia tgk adik dia minum, nak la jgk tp guna cwn hehe

    BalasPadam
  9. kak el saya dh tua ni xputus susu lagi mcm mna nak buat ? hehehheee

    BalasPadam
  10. hihih nasib baik senang....klu idak berbekalkan botol susu la ke sekolah

    BalasPadam
  11. Oh. Perli pun makan rupanya. hehehe

    BalasPadam
  12. selalu cara perli tu yang paling berkesan macam my anak sedara hihihi. Si JJ ni mujur la tak nak botol dari awal2 (tapi parah nak kena kepit bawah ketiak 24jam pulak). Harap yang bakal menyusul ni mudah diselenggara huhu.

    BalasPadam
  13. irfan lak dh mmg taknk botol sebab ada original susu cap gantung ! kalau balik sekola tu, gedik2 jer tak sabor nk susu sebab dekat umah pengasuh dia taknak botol, bagi susu pun dekat cawan jer ;)

    BalasPadam
  14. Cara yang bagus, terimakasih tipsnya ya :)

    BalasPadam
  15. ketiga3 ank saya senang je putus susu btl ni. Sbb kcl2 dh ajar makan. Mereka mnm ss btl pn smpai 3thn ja

    BalasPadam