Khamis, 20 Februari 2014

MUZIUM PERANG PULAU PINANG | WAR MUSEUM THE MOST HAUNTED PLACE IN ASIA


Lama tertangguh nak update cite weols pergi Muzium Perang Batu Maung Pulau Pinang dats day

ok skun iols ada masa nak story mori
sori sgt2 3 hari ni iols sibuk..coz my boss need me beside him kehkehkeh

Ok before ni iols ada wat n3 pasal Muzim Perang ni so kita throwback skit ea 

Muzium ini merupakan tinggalan sejarah yg 60 tahun yg lalu!!
War Museum atau Muzium Perang Batu Maung Penang 
dikatakan The Most Haunted Place in Asia
Tempat Paling Berhantu Di Malaysia
  Muzium Perang ini juga telah dijadikan satu dokumentari paranormal dalam "I Wouldn't Go In There" oleh Robert Joe (R.J) bersama personaliti tempatan, Nazrudin Rahman membongkar kisah sebenar muzium yang terkenal itu 
 
Uols yg boleh tgk dokumentari tu kat SINI



 Serba sedikit info: Muzium tersebut merupakan bekas kubu perang yang dibina oleh tentera British sekitar tahun 1938 sebelum ditawan oleh tentera Jepun. Ia berperanan melindungi Pulau Pinang daripada ancaman musuh, kem banduan perang dan tapak menjatuhkan hukuman mati.

Ramai yang mempercayai muzium berkenaan dihuni makhluk halus.


Bayaran tiket hari tu weols amek pakej family total sekali bawa kamera RM54


Mula2 weols masuk just igt nak tgk tinggalan sejarah coz my son danish tu suka sgt perang2..askar2..so mmg terujalah itu budak haha


Antara tinggalan sejarah dr Peperangan awal dan terakhir


Kawasan Muzium ni tersgtlah besar..mmg berpeluh2 lah nak jelajah..tp weols just pergi half je sbb...sbb..sbb nti baca ayat last sekali


Gambar kiri: Terowong menuju ke bilik bawah tanah
Gambar kanan: Laluan keluar bagi askar-askar menuju ke atas puncak bukit

Ok ni terowong..weols x igt pape pun ketika masuk sini..sbb weols igt nak tgk bahan2 tinggalan sejarah..tp ms weols pergi tu weols je ada..jengjengjeng..so mula hubby msok terowong ni..iols ckp "ok x" gelap ke terang..pas2 hubby ckp ok xde pape..so weols pun masuk..so xdelah seram sgt..sbb terowong tu just bilik penyembunyian askar2 je


Gambar kiri: Tinggalan peluru
Gambar kanan: Salah satu bilik penyembunyian askar-askar Jepun/British


Kasut peninggalan askar Jepun/British


Kawasan penempatan peluru


Gambar kiri: Salah satu daripada 20 senapang anti Kapal Terbang yang terdapat di Kubu ini
Gambar kanan:  barang tinggalan tentera Jepun


Gambar kiri:  Bilik yang menempatkan generator yang menjadi sumber tenaga letrik bagi kawasan kubu ini
Gambar kanan: Bilik dimana tahanan perang diseksa oleh tentera Jepun


 Berek tentera-tentera British/Jepun

Ok time iols pergi sini iols rasa mcm ada suara org dlm bilik tu..tp mmg ada dgr org yg pergi sini terdengar mcm2 suara huhuhu waktu ni iols dah mula rs x selesa


Penempatan kuarters Pegawai-pegawai British/Jepun



Kuarters Pengawai British/Jepun

   
Kawasan tempat tawanan digantung

Hat ni lah yg buat iols terus terbantut nak jln2 jelajah kawasan Muzium Perang..iols terus ckp kt hubby jom balikk..iols rs seram dah..iols terus kuar x tgu2 dah..iols mmg x tau ada benda ni dlm kawasan Muzium tu..iols rs bersalah lak bw budak2 tu..tp iols just igt dlm hati weols nak pergi just nak tgk tinggalan sejarah jek huhu


X sure apa motif theyol letak patung2 hantu tu huhu


Kawasan dimana tentera Jepun melaksanakan hukuman pancung

Menurut abg2 yg jaga muzium tu (org Indon) theyol ckp mmg tempat tu keras lau malam2 mcm2 leh npk n dengar huhuhu


Kat luar kemain cantek deko..tp dalam tu huhuhu meyeramkan ekekeke


Ok dah lega bila dah kuar ekekeke


Muzium ni dibuka dari 9.00 pagi hingga 11.00 malam
xsilap iols mlm tu theyol bukak kepada mereka yg nak main paintball

17 ulasan:

  1. Menarik jugak, tapi macam seram nih kalau pg memalam...byk lak hantu bergentayangan..hehehe

    BalasPadam
  2. huuuuu dah macam masuk umah hantu kekdah nya..serammmm...

    BalasPadam
  3. hah? main paintball kat dalam tu..biar betul...confirm hantu2 jepun pun main sekali choiiiii

    BalasPadam
  4. Makkkkk seramnya! Apa motif letak penanggal kat muzium perang?!
    Takleh kot nk bwk budak2 ni pi sini.. Riso jadik lain plak kang huhu

    El, kt penang tu ada toy museum kan? Penah pegi? Klu dah penah pegi tlg kasi link bleh? Nak baca :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. http://arwendanish.blogspot.com/2010/11/toy-museum.html

      Padam
    2. toy museum tue dh tutup, lama dah tp x tau kot depa pindah p tempat lain.. ;)

      Padam
  5. seramnya tengok patung kena gantung dan kapak tu.. terbantut pula rasanya hasrat nak pergi, aiza ni penakut.. hehe..

    BalasPadam
  6. Akak dh lama dok ajak somi akak gi sini. Asek dia tanya..ada apa kat situ..ada apa kat dlm tu. Haa, ni el dh buat entry ni leh ler akak bagitau apa yg ada. Sbb mende2 mcm ni mmg somi akak teruja ler nk pi tgk, hehe..
    RM54 tu pakej famili utk yg ada anak2 bawah umur ke?? atau anak2 dewasa pun leh jugak?? hehe..

    Tgk dlm gambar...abg danish ni berani ye orangnya..

    **el, kat maktab lenggong tu ada koperasi tp hari ahad tak bukak. Dan angah ni pulak nak cari biskut feveret dia aje. Kat koperasi tak jual...ahaha..tu ler citernya.

    BalasPadam
  7. klau aku sure nasir x mau bwk p, slalu slalu klau tmpt2 mcm ni ada ja yg suka ikut nasir blk...
    dah byk kali... klau dia blk lewat, travel mana2..
    aku tgh tdoq kadang nmpk la bayang2 mai jenguk kami anak2 beranak dok tdoq...

    el, yg hg tanya gelunsur yg pjg giler tue kan ada pic tue
    yg naik pelampong no 8 warna kuning tue
    mmg bagai nak melambong katanya
    tp aku x naik

    BalasPadam
  8. dok tepi hidung je war museum ni weih.. tapi tak pernah ku masuk pong...
    mcm takut je.. hohohoho

    BalasPadam
  9. macam seram jer...macam takut jer...tabik kat hang sbb hang berani masuk...kalau aku la...tunggu kat luar je kot...dasar badan besar tapi hati kecik kuman...huhuhu

    BalasPadam
  10. banyak jugakl tempat2 y menarik kat penang ye..
    lya baru tahu kewujudan musium ni..

    BalasPadam
  11. nasib baik lah xda gangguan kan, selalu kalo bawak budk2 pegi tempat cm ni mesti ada lah yang tak kena. tapi kalo tak seram tempat ni memang sgt menrik. ^_^ .

    BalasPadam
  12. aikk..bukan ritu ada hg ceta dh ke psl ni..
    tk ceta details la ni ye?

    BalasPadam
  13. Pergh!!! Tengok gambar je pun dah menyeramkan..
    memang x pergilah...

    BalasPadam