Rabu, 29 Januari 2014

DALAM DILEMA




 skun ni el dlm dilema
dilema berapa bayaran harus bagi kat pengasuh
sbb abg danish dah darjah 1
arwen lak dah tadika
cuma tggl alana je seharian kat umah pengasuh
so far el bagi RM550 sebulan

abg danish tu bkn sllu ada kt umah pengasuh
kalau abah or atok dia ada kat umah mmg dia x pergi umah pengasuh
mcm abah dia keje mlm..mmg dia xkan pergi umah pengasuh 2mggu lah x pergi cuma makan je dia ke sana

arwen lak sejak dah start tadika..cuma pas kul 12 je ada kat umah pengasuh

alana pulak dah masuk 3tahun mmg seharian di rumah pengasuh

so wajarkah el kurangkan harga bayaran sebulan

lgpun baju bajan el basuhkan

 bekal abg danish g sekolah el sediakan bahan basah

kdg2 kalau hari sabtu el keje..kalau pengasuh pergi kenduri or balik kpg (area bayan lepas) abg danish akan tggl ngan el je..yg dua org lagi depa bawa sekali..malam baru el amek

bkn nak kurang byk..just RM50 tu je

pengasuh el tu kakak ipar pd en. hubby..so el mcm x kuat nak bgtau lah
kalau x bagi tau..dia pun diam je..
cam mn eh

so far dia jaga ok..mmg dia pun syg pd anak2 el..manjakan diorg

uols rs byk sgt x RM550 tu?
wajar x el kurang RM50 je?

mcm mn eh..plis help me?pendapat uols

mak el pun ckp bg RM500 sudah or kurangkan lagi..aduihhhh what should i do :(

nota noti: pas beranak ni mayb el bagi 600 or benti keje je

13 ulasan:

  1. Banyak jugak tu kak el...SA pun x tau nak ckp macam mana...maybe kak el leh bincang ngan cik abg kot..

    BalasPadam
  2. Aku rasa hang perlu gi sembang lek lok. ye la.. aku pun bagi pengasuh gak anak anak aku tu. kain baju makan bagai tak de la aku yang kena buat. kira anak anak balik tu tip top dah. gebu gebas bagai.

    part makan tu, cuma masa Aleesya/Naiim baby je aku buat moi. bila dah pandai makan nasi . tak de pun aku sediakan barang basah.

    ye la kan, dah masa anak anak dah kurang ngan dorang, so bayaran pun kuranglah kan. rasanya dia boleh faham la..

    BalasPadam
  3. memang dilema ni..cakap baik2..cerita kat pengasuh..anak2 dah kurang duduk kat situ..diarang gi skolah..banyak nak pakai duit..maybe pengasuh boleh faham..tentang nak kurangkan berapa tu..kaksura tak berani nak cakap..tapi berpatutanlah..:)

    BalasPadam
  4. tu la mslh hg ngan aku bila bb sitter adalah org yg ada talian persaudaraan kan..
    hg kak ipar, aku mak sedara...
    mmmm....
    susah ooo nak ckp... aku paham situasi hg...
    apa2 pon OD yg patut g sembang...
    klau ikutkan aku, si alana juz rm200
    pastu arwen rm100 dh ok sbb dia setgh ari jer
    pastu abg danish rm50 sbb dia 2mgu sali dok c2..
    mkn pon x slalu kan
    total yg aku suggest rm350 jerr el..
    tp tu la...
    aku lg srh hg kurangkan.. hg nk kurang rm50 jerr...
    bkn nak jimat... tp klau dh byk hg yg buat...
    patut bb sitter paham :)

    BalasPadam
  5. Mak aihhh..rm 550?? bnyknyaaaaaaaaaaa el upah pengasuh ko!! Mak setuju ngan kira2 si Nureen tu hah. 2 beradik dah x duduk seharian kat situ. Tinggal kjp2 je..alana sorang je kat situ kan?

    Mak sajes, benda mcm ni kena bawak OD sbg org tgh la. Mintak OD yg berbincang ngan kakak dia..dan sepatutnya kakak OD tu dah paham dah. Bila hang hulur tu, patut dah dia tolak 1/2 bahagian yg kau hulur tu.

    BalasPadam
  6. delima gk tu kan..
    kalau adik badik or org kenal rapat ni,
    nk sembang mmg pyh gk..
    mcm ak gk la...BS tu mmg ak kenal
    segan kalau nk ckp bab kurang banje ni..huhu
    ak lg la weh..la ni BS amik rm300 woo
    kalau dua org, mau kena rm600
    kalau hntr mcm alana, 1/2 day..tk taw la dia nk amik brapa plak
    tp ak rasa hg bw bincang la weh
    ak rasa boleh kot kurangkan sket...
    inshaAllah ckp leklok kan..

    BalasPadam
  7. perggghhh 550... memang patut kak el kurang kan.. tapi tu lah nak cakap tu berat pulak lah mulut.. lagipon budak2 dah membesar kan ... pejam mata dan cakap terus terang je lah kak el. huhuhu

    BalasPadam
  8. huhu.. situasi mcm el ni mmg serba salah nk ckp kan.. lg2 pgasuh tu ada ptalian..klo org lain, sng sikit nk ckp..apa2 pon leh bincang el..ckp dr hati ke hati..insyallah diorang akan faham.. bg lya, mmg agak byk la bayaran tu el..

    BalasPadam
  9. banyakkkkk tu! klu gaji 1200 je tinggal bapa je baki nya..skrg semuaaa guna duit, if hubby ok, on je jdi full housewife ;p

    BalasPadam
  10. mahal tu el, mama rela berhenti kerja, berjimat demi menjaga anak-anak.. korban sikit, takpe...

    BalasPadam
  11. Dilemma gak tu.. Sbb ada pertalian
    Cer sembang elok2 la kot.. Klu kurang paham tunjukkan skali kira2 nya cemane..
    Moga dipermudahkan segalanya ya..

    BalasPadam
  12. Mmg mahal..bincg elok2 la..yg pentg tanya hubby mcm mana sbb dia boss ;)

    BalasPadam
  13. kena bincang elok2 camtu..baru tau..sebab dia jaga anak2 el kan..

    BalasPadam