Sabtu, 21 Disember 2013

ISTILAH MAKANAN YANG BERKAITAN DENGAN BABI


Tolong sebarkan ini kepada Saudara kita yang lainnya agar berhati hati dalam memilih makanan,
 
Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Babi..

Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahawa label label yang bertulis 'This product contain substance from porcine. Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi. 

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi: 

1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan. 

2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi. 

3. Hog:Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg. 

4. Boar:Babi liar. 

5. Lard:Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon:Daging haiwan yang disalai, termasuk babi

7. Ham:Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow:Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk:Susu babi.

10.Pig:Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg. 

11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi. 

Sebarkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah S.W.T akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat

Thanks Mama Pipie for the info

15 ulasan:

  1. Memang babi .... saja la nak letak nama tu nama ni. payah sangat ke nak letak perkataan BABI teruih. Aku rasalah depa dok guna istilah itu ini utk babi ni bukannya apa.. depa pun malu nak sebut Babi... nama pun babi kan...hahahahaha...

    BTW..thanks for the info.

    BalasPadam
  2. bagus3..peringatan untuk kita semua..:)

    BalasPadam
  3. nice sharing el.. dengar citer el ehem ehemmmm...
    congrats el... :)

    BalasPadam
  4. Teima kasih share kan entri ini. Baru tahu...

    BalasPadam
  5. uiitt baru tau biasa tau pig,ham,pork,bacon yg lelain tak penah tau..thanx sharing info sgt berguna..

    BalasPadam
  6. perrrgggghhhh macam2 yer kak el. kalo nak pakai 1 perktaan ja cnfrm yg lain pakat dok menelan kan.. isk2....

    BalasPadam
  7. Perkongsian yg sangat bermanfaat...

    BalasPadam
  8. eh tlupa nk komen

    wahhh...header dh tukar...
    hmm ak bila nk tukar header baru ni..huhu

    BalasPadam
  9. bagus info ni... ramai orang tak tahu.. nak minta izin nak share yer :D

    BalasPadam
  10. Terima kasih el atas perkongsian. Sesetngahnya pernah saya dengar dan terdapat info baru bagi saya. Terima kasih banyak2

    BalasPadam
  11. thanks atas perkongsian ni..

    BalasPadam