Selasa, 19 November 2013

ROTI CANAI BERLIN

jgn main2 woooo ini roti canai made from Berlin woooooo
xdpt g Berlin dpt merasa keenakan roti canai Berlin pun rs mcm kat Berlin dahhhh perghhh hebatttt hahahahahaha

thx trillion to Mama JJ yg gojes yg share resepi doh roti canai ritu

ritu Mama JJ ada share resepi doh roti canai kat n3 beliau..terus el mtk resepi sbb tgk dia pya tebaran roti canai tu menarik tertarik kau mmg anjallllllllllll hahahaha

so ahad lepas gigihlah mama el buat doh roti canai dan menebar
el skill menebar roti canai mmg dah ada..sbb abg el dok wat roti canai...cuma nak wat doh tu smpai skun xreti2..dulu penah buat tp bila roti tu dimasak jd keras

bahan2:
1/2 kilo tepung gandum
300 ml air (1cwn air)
secawan minyak masak
secubit garam

cara:
masukan minyak kedalam tepung bergaram tadi.
Gaul hingga menjadi doh smbil renjis2kan air kedalam bancuhan tu
uli smpai menjadi doh. Lau melekat renjis2kan minyak. 
Uli sampai doh tu menjadi xterlalu lembut x terlalu keras
Bak kata Mama JJ mcm cuping telinga yg bertindik tu hahahahaha



 Alana yg sedia membantu mamanya :)

 
Dapatlah buat doh ni smpai stok dinner ekekeke
 

Sape cakap el x terer menebar hehe


Boleh wat bentuk 4 segi je..


Mama!!!roti canai unneee muahahaha


Rajin sgt ritu wat kuah dhal ngan sambal tumis baru terangkat skit mkn..hehehe tu lau ada stok dgg sure el buat daging masak hitam..perghhhh lagi mantop :)



Nahhh roti canai Berlin kuah Penang mali talak sombong hahahaha


Abg danish ckp...mama buatlah roti canai hari2..xyah nak hari2 sgt abg woii..nti muka dah mcm roti canai!!hahahaha


nota noti: sori xdpt nak blogwalking wiken ritu..n xdpt nak berbalas komen..skun x leh tgk computer lama2..nak wek wekk je 
lau ada masa el terjah uols ok..no promises but thx for drop by here ;)

13 ulasan:

  1. ahh sedapnyaa...nasib baik x mngidam....hehe....

    BalasPadam
  2. teringat zaman kecik2..mak selalu wat camni..tapi tarik kat dulang la..pastu lipat2..dan dapat la nama.."roti lipat2.."

    BalasPadam
  3. Ingatkan roti canai Berlin yang betul-betul la tadi. Haha

    BalasPadam
  4. wei.. hang dah buat. jeles aku tengok. aku nak buat ahad ritu tapi tak jadi. tak kira nak jugak cuba buat weekend ni. ecewah..sangat sangat gigih..

    kuah kari tu hang letak dhal tak? adoi aku rasa mcmn nak makan PC ni nengok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. yer sayang iols letak dhal lam kuah kari tu..hahaha..jgnlah mkn pc iols..nti iols nak berblog mcm mn ekekeke

      Padam
  5. hoho..
    unik sungguh nama roti canai nie,

    BalasPadam
  6. sronok tgk anak2 berselera kan el..
    masak apa saja semua licin :)

    BalasPadam
  7. aku kalau makan roti ni..lepas tu boleh cakap jerman ka? hahaha

    BalasPadam
  8. boleh bukak restoran dah gini kak.... jual roti canai... wah nama tak menghingat, roti canai berlin... ihiksss...

    BalasPadam
  9. wow kak el... roti canai pon pandai buat.. patut lkaki sayang... tak payah pegi cari mamak dh kalo nak makan terus buat ja kat dapor seniri. hebat2

    BalasPadam
  10. El..lepas uli tu leh terus masak ke? takyah tunggu dlm tempoh tertentu utk bagi doh lembut ke apa??
    Akak tak penah wat roti canai ni...tp arwah mak akak penah wat. Dia mmg tak tebar laa..cuma main tarik2 jer kat dlm dulang bulat jenis ayan dulu2...tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. el biarkan lam 15-30minit..bg doh tu rehat sekejap..pas2 boleh dah nak menebar
      el mula2 tebar dulu...baru tarik2 hehehe
      lau dah tarik mula2..mmg doh tu tersgt hebat n anjalllllllllllllllllllll :)

      Padam
  11. yayyyyy omg menjadikkkkkk. hahaha giler I lak yg sexcited, eh excited. Kannnn best kan kalau dah tau tahap keanjalan doh nyer ni, wieeee I is so proud of u, ala kalau tangan dah terror masak, campak la resepi macam mana pun, pasti jadi nya u buat.

    BalasPadam