Rabu, 6 November 2013

HOMEMADE DOH PIZZA

4 hari el cuti lgsg x kemana
en. od keje..so el terbungkang lam umah je
perbanyakkan rest..hehe
wpun sejak 2 menjak ni mmg xlarat..wat keje skit penat
tp gigih gak msk tuk anak2..larat ke x larat..sihat ke x sihat
tuk anak2 iols sgt gigih hehe..tp tulah pas masak terus terkam katil haha

pg selasa tu el dah wat nasi goreng tuk budak2..pas2 rehat
tghari tu diorg lapar..el bgn watkan ayam goreng..pas2 rehat
petang skit diorg lapar lagi..so el suprisekan diorg ngan watkan diorg pizza
ritu el wat pizza pakai pastry kawan sbg doh klik SINI
so smlm try gugel cara wat doh pizza..alamak bahan2 dia pun senang sgt
nasib bahan2 nak wat doh pizza n cheese ada

HOMEMADE DOH PIZA
resepi dari: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 1/2 cawan air suam
2 sk yis mauripan
Secubit gula
4 cawan tepung gandum
1/4 sk garam
1/4 cawan olive oil
Sedikit olive oil (lumur)

Cara cara:
-Campurkan gula ke dalam air suam dan masukkan yis. Kacau rata dan biarkan selama 5 minit tanpa dikacau lagi.
-Ayak tepung ke dalam mangkuk. Masukkan garam. Buatkan satu lubang di tengah tengah tepung. Tuangkan olive oil ke dalamnya, diikuti dengan air yis tadi.
-Ambil pisau atau mengunakan jari putar mengikut urutan jam smpai bahan2 tersebut sebati 
-Kemudian uli hingga menjadi doh
-Setelah itu, sapukan sedikit olive oil ke dalam mangkuk dan letakan doh kedalam. Sapukan olive oil ke atas doh tersebut kemudian wrapkan dengan kain atau plastik selama 30minit
-Setelah 30minit, doh akan menjadi kembang. Tumbuk doh tersebut untuk kuarkan angin. 
-Letakkan butter sedikit di atas dulang pizza. Canai doh tersebut menjadi leper. Cucuk2kan doh tersebut dengan garfu sebelum meletakkan toping anda.  

 doh yang telah disiap dan dibiarkan selama 30 minit


Setelah 30 minit. tumbuk doh tersebut tuk mengeluarkan angin. Boleh bahagikan kepada 2 bahagian

 Sapukan butter dalam dulang pizza..canaikan dan cucuk dengan garfu


Ritu el ada stok tuna dlm tin, sos spageti kimbal dan cheese sahaja..anda boleh letak pelbagai toping ikut citarasa dan stok di dapur anda ekeke

Bakar selama 20 minit api atas bawah suhu 180darjah..tadaaaaaaaa siap :)


Doh dia sgt garing dan nipis..

Anak2 suka..smpaikan abg danish suh mama el wat pizza siang dan malam...choiiiii hahaha
dpt buat 2 large pizza smlm :) 

nota noti : pas ni kena beli dulang pizza yg bulat tu ngan pemotong pizza..yis dan cheese tuk stok kat umah :)..huhuhu taip pun rasa mengah ni caner uolsssss



HOMEMADE MI KUNING klik SINI 

18 ulasan:

  1. dapnye pizza...tk pernh wat tp mamaku pernah wat

    BalasPadam
  2. kak el farah datang buat onar kat sini lepas sekian lama menyepi...wakakaka... wah sedap2 penampakkan imejnya tu... nak rasa boleh?

    BalasPadam
  3. perghhh.. nak slalu la g umah hg..
    slalu buat sndrik, sedap plak aku tgk hehe

    BalasPadam
  4. wah..cayalah hang el. resipi penumbuk tu ada rasa sekali mcm kena penumbuk tak? kahhhhhhhh

    seyes ckp aku mang dok cari resipi ni. ada gak org duk tanya aku nak wat cam na. aku nak wat la. mcm biasa aku nak print.

    BalasPadam
  5. fyuh hebat tul boleh buat pizza sendiri

    BalasPadam
  6. pasni menu wajib ade la ni..hiks..

    BalasPadam
  7. PERGGGHHH . kak el ! Sedappppp.. hebat ar kak el. bab masak memang no 1 noo... hehehehe

    BalasPadam
  8. Buat sendiri lebih puas hati kan :)

    Sedapnya...

    BalasPadam
  9. Anak2 mak pun suka pizza yg mak buat. Agaknya sbb kalo kita yg mak mak ni buat, kita tabur segala mak nenek bahan ngan chis tu melambak2 kot. Tu yg suka sgt.

    BalasPadam
  10. mak ak mmg pandai buat pizza..
    kdg2 jual gak..
    tp anak dia tak pandai...hehe..

    BalasPadam
  11. Berkenan saya dengan doh simple tapi maveles ni. Bookmark! ;)

    BalasPadam
  12. waa.. de la susah sgt nkmbuatnyer..nanti kena cuba buat sendiri sekali.. mtk2 la jadi

    BalasPadam
  13. bestnyer homemade pizza tu ! cuti skolah ni kena buat projek masak2 di rumah gak ler sebab EA sibuk..huhuh

    BalasPadam
  14. Mama Elllll titew nak piza shatu !! kahkahkah

    Bapak aa kak el. memang tiptop. leleh air liur guwa atas kibod cani.

    BalasPadam