Jumaat, 4 Oktober 2013

MENU SIHAT TOASTED SANDWICH TUNA WITH SMOOTHIE CUCUMBER

kahhhhh
gelak guling2 tgk komen uols kat IG, fb gan blog
xde maknanyalahhhhhhhhhhhhh
el bukan tgh diet..tgh rajinnnnnnnnn 
el ni kan suka masak..hari2 masak nasi lauk pauk yg byk minyak, lemak n mcm2 lagi
so nak kasi treatment skit kat body ni supaya balance skit
heyyyy iols is perut mtk nasi gaklah huh
kat sini xde lah jaga2 body..cuma nak jaga kesihatan luar dalam body...supaya sihat..:P

uols jgn menyampah bc blog iols ni taw agaga
ok ok ekeke tghari td iols terajin lagi nak wat menu sihat
dis time food & drink sekali..wow!!!super sihat ok lalala

moh kita nengok
persembahkan Toasted  Sandwich Tuna with Smoothie Cucumber

hahahaha semua bahan2 ni ekceli ada kat rumah..tu yg rajin sgt tu..cer lau xde semua ni...mau mkn megi or nasi goreng telur mate kebo atau nasi n lauk smlm panaskan hahahahaha

Toasted Sandwich Tuna
Roti tu toast je
Pastu campur tuna ngan hirisan bwg besar, cili padi (kasi kickabom!!) dan perahan limau nipis/lemon. Campur sedikit mayonis (1sudu kecil).Gaul sebati..siap!!Leh taruh atas roti dan letak hirisan timun dan tomato..siap :)

Smoothie Cucumber
Setengah biji timun dibuang kulit+1/2  biji limau nipis/lemon (perah amek jusnya)+honey+air sejuk 
Blend semua. Siap :)

alhamdulilah kenyang iols tadi..smoothie cucumber tu bila mnm rasa fresh sgt..w/pun xdelah sedap sgt lau berbanding smoothie yg ada letak banana ke apple ke stoberi ke..tp boleh mnm rsnya mcm kita makan timun tulah hahahaha

ekceli el dah lama xmnm kopi..el ni mmg peminum kopi yg tegar..tp layan jugaklah lau dah xtahan sgt..tp xdelah mcm dulu2..hari2 pagi2 mnm kopi..petang kopi malam kopi..woii byklah asid lam badan hehe

skun ni pagi2 just mnm horlick+oat je compare dulu2..mkn nasi lemaklah..roti canai banjir lah..mee goreng..nasi goreng..bukan xboleh mkn benda2 ni semua..boleh..tp jgnlah kerap sgt..ehhh pandai2lah nak adjust pemakanan..skun mcm2 penyakit..jgn sangka yg kurus selim melim tu xde penyakit..dan yg gemuk bambam tu kenalah jaga pemakanan seimbang supaya sihat semuanya hahahah kbai


Kebaikan Mentimun atau Timun

1) Menghidrat tubuh anda
2) Dapat melawan suhu panas dalam badan
3) Dapat menyingkirkan toksin
4) Sumber vitamin harian
5) Membekalkan mineral pada kulit
6) Membantu dalam penghadalam dan pengurangan BERAT BADAN :)
7) Menyegarkan mata
8) Merawat diabetis
9) Mengurangkan kolestrol 
10) Mengawal tekanan darah
11) Melembutkan rambut dan kuku
12) Bertindak sebagai penyegar mulut
13) Manafaat pada sendi2 tulang, melegakan artritis dan gout
14) Melegakan migrain dan mabuk
15) Memastikan buah pinggang berada dalam keadaan baik


nota noti : el mmg suka mkn timun..pantang npk timun ratah byk2 hehe..lau mkn laksa suka letak byk2 ekekeke

11 ulasan:

  1. benci lah kak el ni.
    suka wat entry kasi perut kiter lapaq .. huhu

    BalasPadam
  2. ha..lam peties ada slice chicken . tapi tak tau nak wat pe. nanti nak wat yang ni la. roti whole meal dah beli dah ni. bagus bagus. bagi aku idea. hahahaha

    BalasPadam
  3. wah... saja je el kan... isk isk.. dah buat tu, cer anto sikit kat mama nih aa.. lapar tau..

    BalasPadam
  4. Sandwich..nampk sungguh enak..el..pos sini..sbb sya malas nk wat..hehe..makan sya mau :)

    BalasPadam
  5. ehehe mmg la sihat, tp yg tgk ni yg xsihat sbb perut terus jadik lapar.....ehehe sian adik atas tu :p

    BalasPadam
  6. mmg menu sihat ni..smoothie timun tk pernh minum

    BalasPadam
  7. sedap dan berkhasiat.terliur :)

    BalasPadam
  8. memang sedapp..memang sehat niii...

    BalasPadam
  9. rogolan tu bahasa apa ek?

    BalasPadam
  10. wahhh...hidangan kesihatan namanya ni, hehe.
    Bak mai sket...

    BalasPadam
  11. I pun suka timun, nasib baik sini senang nak dapat and murah. JJ pun kalau asyik minta makan, I kasi timun jer bagi dia kunyah2, suka dia. Cuma papa nyer la tak suka katanya tak der rasa. Helloooo.... its full with vitamin and mineral ok. hahahaha.

    BalasPadam