Isnin, 9 September 2013

TEMPAT PERKELAHAN BUKIT LARUT, BURMESE POOL TAIPING | MANDI SUNGAI

assalamulaikum uols...haiiiihaiiihaiiii 
hepi monday blues yg tgh blues2 bekerja kehkehkeh
ok ok before ni en. hb el ada ckp kt el yg dia teringin nak mandi sungai
ajak pi pantai xmau..katanya malaslah nti melengeh...nak felin sejuk2 katanya haha
so el ckplah alah jomlah kita pi kt Taman Rimba Tanjung Bungah, Penang yg sllu kita dok pi tu..en. hb ckp..alah xnak lah..nk g jauh skit
so el ckp jom kita g tepen nak...so el pun gugel lah cari sungai2 kt tepen tu
timbullah pasal Lata Sempeneh, Batu Kurau, Taiping Perak tu
bila hantar gambar MMS kt en. hb dia ckp ok je..so el pun ok jelah

so sabtu malam tu el dah siap2 perap ayam goreng rempah..dah siap mesin cili tuk wat sambal udang petai dan bahan2 lain..so pagi2 Ahad pas subuh tu leh terus msk..jimat skit masa


 
so inilah menu piknik weols..nasi lemak..ayam goreng rempah..sambal tumis udang petai, telur goreng dan timun..sblm gerak tu weols mkn cucur ikan bilis..alas perut dulu :)

Time weols nk gerak dari rumah..mmg dah hujan skit2..smpai kat Jambatan Pulau Pinang..tgk langit dah gelap..terus hujan lebat..so berdoalah kami anak beranak..termasuklah abg danish..xabis2 doa supaya hujan berhenti dan cuaca cerah..bolehlah abg mandi sungai huhu

nak dijadikan cerita huhuhu..otw nak g Lata Sempeneh tu..tiba2 weols tukar plan...en. hb kata Batu Kurau tu jauhlah...weols nah pergi sn dulu time kwn en. hb kenduri kawin..so terus en. hb tya ada tempat lain x..so terlintas di pikiran el weols g Bukit Larut jelah..dkt pun dekat dr exit to Bandar Kemunting tu


Weols dah sampai di Bukit Larut..tp el seumur hidup xnah naik Bukit Larut ni..w/pun dah berpuluh2 kali dtg sini...tp dtg nak berkelah je..kat bwh Bukit Larut tu ada air sungai..kat situlah dulu ms el kecik2..mak abah el sllu bw anak2 diorg dtg piknik sini..tp skun tempat tu dah jd hutan..so tyalah kat makcik gerai2 area situ ada x tempat berkelah lain..katanya adik kuar balik masuk kiri..dan masuk kanan situ ada tempat berkelah


So nilah Burmese Pool, tempat berkelah di Bukit Larut, sebelah dengan war cemetery..seigt el jln ni weols dah penah masuk..tp halfway je..sbb tgk gelap n hutan je.. smlm weols jln je smpilah npk byk kereta dan gerai2..ooooo sinilah sungai tempat org berkelah hehe


gerai2 makan dan cenderahati
 

tandas awam dan surau ada disediakan..kena perbaiki lagi tandas tu..sbb bila dah rmi org..so tandas dah jdi mcm xterurus


alhamdulilahhh syukur cuaca pada ms itu sgt2lah ok...apa lagi anak2 ngan bapak dia kemain sukalah dpt mandi sungai


ekceli lau masuk2 tempat berkelah ni ada jalan naik ke atas lagi..tp weols byk barang nak bw..so kami just amek tempat kat area bwh sudah..kami cari tempat hujung2 skit..igtkan xde org..rupanya lagi hujung lagi ramai org hahaha

 

 kalau uols tgk kat hujung sana ada ramai org..kat situ tempatnya rata skit..tp jauh sgt pun..brg byk nk bw..so weols just duduk sini jelah

 

ya Allah air sungai dia sejuk nak mmpus...sllu el boleh berendam dlm air sungai..tp kali ni mmg surrender..just boleh rendam sampai peha je..sekali sekala je berendam smpi kepala..mmg sejuk gedi woiiiiiiiiiiiii...mayb musim hujan kut..tu sejuk semcm..tp anak2 el ada diorg heran...berendam xhengat haha


 baru half mandi manda...budak2 ngan bapaknya dah lapo..so makanan paling best nak bedal time sejuk2..adalah nasi lemak hahaha..mkn puas2..satg sambung mandi


nasi lemak tu baru je masak pagi td..so masih panas2 lagi..so mmg heaven lah mkn..en hb bertambah2 selera bila ada petai tu ekeke..

kami berada kt situ agak lama gak lah..sampai pun kul 11pg..lebih kurang kul 2petang kami gerak balik..time nak balik tu npk nak hujan..betul2 kami dah gerak kuar dr tempat berkelah tu hujan pun turun...ooohhh bernasib baik kami hari itu :)

kami x balik terus..weols terjah mkn popia famous kat larut matang tu...time jln2 kat tasik taiping tu..terasa sebak skit...tgu next n3 eh lalala

20 ulasan:

  1. kalau buat barbeque lagi best kak el..next boleh ajak farah sekali yer...tapi lepas confinement and baby dah besar sikitlah... *_^

    BalasPadam
  2. kak el, burmese pool nie lagi atas lagi best tapi susah bila barang banyak kan.. air dye sejuk gilosss sampai cramp kaki..

    BalasPadam
  3. Oo..kul 11 pagi..akak ada lagi kat tpg..
    Tp kul 12.30 tengahari dh keluar gi amek along outing terus bawak dia gi Lenggong utk outing sekali ngan Angah.

    Akak pun dh lama jgk tak gi Burmese ni sejak air dia dh semakin cetek. Kalo bawak anak2 kecik mmg sesuai laa. Tp kalo suami ngan anak2 dh besar ni dorang ni nak menyelam laa..nak berenang laa.
    Ada port yg sesuai utk aktiviti tu..tp kat atas lagi tu laa mcm el ckp tu. Tp kat situ selalunya budak2 muda jer...yg berdating pun ada..tu yg malas gi atas tu, huhu..

    Lain kali leh try pi Lata Sedim kat Kulim pulak...hehe..

    BalasPadam
  4. El, tgk nasik lemak el...tgk anak2 el makan..tetiba perut akak berbunyik :p

    BalasPadam
  5. lprrr tgk menu piknik...yum2222..lama dh tk berpiknik

    BalasPadam
  6. owh rupenye update kat FB tu p sni...pergh! best r el...seronok tngok el skuarga...byk aktiviti bersama...msti en.hb syg sgt ngan el kan huhu~

    BalasPadam
  7. wei..hg tak jumpa kak Lona ke. dia kat selalu ke sana.

    best nyer dapat mandi manda.

    BalasPadam
  8. jauh benor g berkelah.. smpi taiping nun....
    asyikkk... sejukkk... nyaman kan dpt hirup udara segar lagi

    BalasPadam
  9. Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya ;)
    http://supplementforall.blogspot.com/

    BalasPadam
  10. cantek sungguh tempat tu el! pandai kamooo cari port piknik!!!

    tgk nasi lemak ko nih terus perot aku lapooo tahap olimpik! sedappnyaaaa!!!

    BalasPadam
  11. Waaaaa...seronoknya bwk anak2 mandi gitu!! Mak dah lama la plak x bwk anak2 pi berkelah kat tempat mcm tu. I is takuit kena kencing tikus. Mak just berjaga2 je..

    BalasPadam
  12. lamanya tak datang ke sini ! tp bahaya ler el pegi waterfall musim hujan ni,takut kepala air..nasib baik tak ujan kan? nasi lemak mmg hidangan wajib pegi piknik..paling senang nk prepare n confirm habis sebab kelaparan duk mandi-manda..hehehe

    BalasPadam
  13. waaaa.. bestnya el.. mama terasa kesejukkan airnya... bestnye

    BalasPadam
  14. perrggghhh bes ar dapat berkelah mcm ni.. kiter pon dh lama xpegi tmpat mcm ni tiba2 rasa teringin nak pegi plak ^_^

    BalasPadam
  15. wahhh seronoknya... lama dah tak berkelah.. smenjak smua adk bradek da beso ni, xde dah aktiviti berkelah sama2.. :(

    BalasPadam
  16. Kak ALoNa CintamaniszLite, betul tue.. belah2 atas tue ramai yang berdating je.. tapi kat situ kurang sikit batunye.. bawah2 nie air cetek sikit kan..

    BalasPadam
  17. sejuk gedikss plak ak tgk air sungai tu..hehe
    seb baik tk hujan noh masa hg pegi piknik ni..

    nasi lemak..mmg terbaik piknik bw nasi lemak..
    teringt ak masa piknik ngn family mertua ak buat nasi lemak..
    habis licin beb..sedap woo..kahhh!

    BalasPadam
  18. Owh best best iknik makan nasi lemak dayyum. Last minute tukar tempat pun ok kan, perfect timing for u guys pulak tu, puas enjoy.

    BalasPadam