Khamis, 5 September 2013

RESEPI MEE BANDUNG MUAR #CHEFWAN #ASIANFOODCHANNEL

2/3 hari lepas dok ralit tgk tv..kejap2 #masterchef australia..kejap2 #the face..kejap2 #bestwan
last2 tgk #bestwan..ritu menu masakan chefwan soto ayam..mee bandung muar dan cucur udang..semua npk sedap n senang nak buat...

kebetulan ritu el ada beli udang, taugeh, sawi, fishcat/fishball dan mee kuning..so smlm gigih iols msk mee bandung muar tu w/pun 2/3 bahan xde dlm stok



RESEPI MEE BANDUNG MUAR

bahan-bahan

mee kuning
sawi
taugeh
fishball/fishcat
tauhu yg telah digoreng (xtaruh)
udang
sotong (xtaruh)
stok ayam (el letak stok udang jek)
bwg putih dihiris
bwg merah dihiris
halia dihiris
cili kering kisar
cili merah kisar
sos tamato
telur 

cara-caranya:

tumis bwg putih, bwg merah dan halia.
Naik bau masukan fishcat/fishball, sotong dan udang
Kemudian masukan cili kisar dan cili merah. Kacau gaulkan semua
Masukan stok ayam dan sos tamato. Sebatikan
Kemudian masukan mee kuning. Kemudian sawi dan tauhu. Kacau kesemua sekali
Baru masukan taugeh
Last sekali pecahkan telur dan kacau semua.
Boleh dihias dengan daun bwg/sup/limau kasturi dan bwg goreng

bahan yg mudah dan senang tul nak buat..rsnya mee bandung muar ni el tgk mcm2 resepi yg ado..so far ni hat chefwan ni punya lebih kurang mee bandung yg el sllu buat..ermm nti cuba resepi lain pulak..taruh daging lg marveles hehehe


nota noti: ermm sedap x sedap en. hb tambah 3 pinggan..el ngan mil 2pinggan
alana sepinggan..lg budak 2org tu dah tido awal smlm hehe...soooo esok lusa nak try wat cucur udang chefwan..byk betul bahan dia taruh ritu..nti el try buat ok..n share ngan uols
 

21 ulasan:

  1. eeeeeeeeeemmmm... dappp nyerrr... boleh la kiter cuba nanti ^_^

    BalasPadam
  2. yum2...mee bandung muar...aritu mil wat mee rebus muar tp guna kuah segera

    BalasPadam
  3. senang je buat dia noh..
    beli bhn2 je..
    nnti ak nk buat gak..
    betui2..kalau taruk daging lg maveles..

    BalasPadam
  4. bz mengalahkan menteri dah aku ni
    byk agenda, x dan nk bw...
    ri ni pon curik2 baca...
    sakit kpala dh ni

    wahhh....
    menarik n simple jer menunya
    bleh try

    BalasPadam
  5. simple je bahan bahannya. boleh try di kala mood berselera nak makan. kalau dah senang cam ni haruslah try kan..

    BalasPadam
  6. kuah dia mmg shark xleh tgk..
    teliur habis..
    tapi nk cari yg betul2 sodap mmg susah..

    BalasPadam
  7. Aah saya pun tgk gak best wan mi bandung ni 2-3 ari lepas
    Sedapkan?
    Teringin nak buat hehe
    El buat mesti sedap :)

    Nak tanya , stok ayam tu wat cane?
    Guna kiub ayam ke?


    Pastu nak thanks sbb resepi mi kari el tu
    Aritu wat mkn2 kt umah masak mi kari
    Ramai yg dok puji
    Hehe segan mak :)
    Tq tau!

    BalasPadam
    Balasan
    1. stok ayam tu...air rebusan ayam
      tp lau nak pakai kiub pun boleh if xde air rebusan ayam tu
      hehe el pun tumpang hepi rmi yg puji mskn mee kari nad tu..nti bolehlah el rs pulak :)

      Padam
  8. dapnye..nak try wat r weekend nie =)

    BalasPadam
  9. Haah, el...
    yg taruk daging lebih umph..kalo ada tulang masa masak kuah dia tu lagi best, pergh!!!

    BalasPadam
  10. Balasan
    1. asianfoodchannel kak..astro food channel 702 or 703 cam tu

      Padam
  11. Campak jer semua yang ada kan. Lagi banyak campak, lagi sedap.

    BalasPadam
  12. Aritupun mak ada tgk mee bandung yg cep wan ni msk. Mmg nmpk sedap je..huisss. x blh jadi!! Nak kena buat jugak ni nnt!!

    BalasPadam
  13. dapnyer ! terliur cheq ! kena try ni

    BalasPadam
  14. fuhh terbaik dikk !
    biasa akk beli pes dia aje .. ada di jual di pasar2 tani ..
    kalau dpt buat sendiri surelah nambah2 .. nak2 air tangan isteri tercinta !

    BalasPadam
  15. resepi kak el kasik sume senang je. nnti nk try jugak kalau sedap memang terbaikla kak el ni. boleh jd sifu sy hihi

    BalasPadam