Khamis, 19 September 2013

RESEPI KEK VANILA



 Kek vanila ni el buat petang selasa...sllu lau cuti2 ni petang2 sllu buat something lah tuk makan2..ahad ritu wat cucuq ikan bilis..isnin wat cekodok..so igt selasa tu nak wat cupcake..ekceli nak wat coklat and vanila cupcake..g rempit kat kedai kek nk beli cup ngan serbuk koko..sekali kedai tutup pulak..ermm last2 el buat kek vanila dalam loyang je lah




el xgemo sgt mkn kek mcm ni..yg dulu penah wat pun pas sekali mkn..x rasa nak mkn lagi..tp kali ni kek vanila el ni..sekali mkn..rs nak mkn lagi dan lagi dan lagi..tesktur lembut n rasa dia mcm KR muffin kut :P

sllu buat kek coklat..igt anak2 x bape suka kek cam ni..tp last2 licin ok haha..xsempat nak simpan 1hari :)

resepi n bahan2 sgt mudah..el suka masak yg simple dan bahan2 dia pulak xbyk..lg satu murah hehehe..lau xde bahan tu el cuba cari alternatif yg lain yg lebih kurang sm hehe contoh susu segar tu el gantikan ngan susu tepung anak2 el hahaha

RESEPI KEK VANILA

bahan2
170gm butter (iols pakai marjerin)
1/2 sk garam
2 1/2 cawan tepung gandum (diayak)
3 sk esen vanila
1 3/4 gula kastor (iols pakai gula perang)
3 biji telur
1 1/4 cawan susu segar (iols pakai susu tepung je)
2 1/2 sk baking powder

cara:
pukul butter/marjerin smpai kembang
masukan gula dan pukul lagi
Kemudian masukan telur satu persatu
Masukan esen vanila, susu segar dan garam
Masukan tepung dan baking powder
Mix sampai sebati
Bakar dalam 30-40 minit 180darjah

tuk buat cupcake/muffin vanila pun boleh


nota noti: suka godek2 kat dapur tgk apa yg boleh dimasak :)

10 ulasan:

  1. Kalo ada tukang makan, bertambah rajin la kita yg mak2 ni ke dapur kan el..

    BalasPadam
  2. aku ni kalau wat kek memang payah sikit anak anak nak makan. kalau buat, potong kecik buh lam pastik . seketul tuk Naiim wak pi sekolah. baru la dia makan. kalau sesaja nak makan tak de la anak anak dan laki aku tu.

    kalau nak buat gak, ambik sepotong dua yg lebih tu hantar kat baby sitter. tu yg aku malaih nak wat kek tu.

    tapi kalau time nak balik umah mak,umah arwah ayah, mertua. boleh la aku wat. ate dah hg bagi resipi ni. ada gak buah lutut bila blik. hahahahaha

    BalasPadam
  3. rajin akak ni..siap besusun jadual masak..harap2 anis pn rajin mcm akak pas kawen nt :p hikhik

    BalasPadam
  4. huhuhu yang penting licin kan el...tak membazir...eh? sat..sat...ang merempit ke el...aha~ kantoi...! encik pulis...encik pulis...! (nak merepot) hahaha~ thanks ye el..sudi kongsi2 resepi kat sni...ada da dua tiga menu krole try kat sni ni~

    BalasPadam
  5. mmmm... dappp nyerrrr,,, rajin sungguh k.el ^_^

    BalasPadam
  6. klau anak2 x kaco sng kan nak wat apa sj..
    aku pon suka nk wat mkn2 tp si emir tu ssh ckit, asal x nmpk aku ja, merayap la dia cr kat dapoq..
    :P

    BalasPadam
  7. kalau dah rasa mcm muffin vanila kat kenny rogers tu...memang sedap la wei! peberet aku tu el!!! ko ni semuanya serba boleh...masak superb! baking superb! beranak pun superb! apakah? kahhhhhh tabik kat hang el!! :D

    BalasPadam