Khamis, 12 September 2013

JOM BELAJAR BAHASA MANDARIN..SGT BEST!!



 Dulu el ada amek kursus asas bahasa mandarin..xlama pun just 3bulan je..dlm kelas tu ada org melayu, indian dan foreginer..org cina pun ada..sebutan dalam bahasa mandarin ni agak susah skit..tp sgt lembut bahasanya..lau cikgu tu suh sorg2 baca n buat ayat..gelabah jugak..nasib sepanjang kelas tu..ok ok je..kdg2 je sebutan x betul..pas2 yg xleh bla..kena ckp secara berduet..haaa lintang pukang gak lah ayat el..hehe..tp skun x dipraktikan pun..gpun kwn2 cina kt sini mostly ckp dlm bahasa hokkien..skit2 tu tahulah hehe..tp lau dah pjg lebo..xfaham :)



Setuju atau tidak bahasa cina/mandarin diadakan dalam subjek mata pelajaran di sekolah?




nah uols xsangka iols sgt berani tulis email ni kat KPM (Kementerian Pelajaran Malaysia) pagi tadi. Pas dpt feedback yg baik dr rakan fb..el pun terus send email kat KPM..baru sat2 td el dpt email dr KPM yg memaklumkan cadangan el tu dalam perhatian..so harap2 apa yg el cadangkan tu sekurang2nya diorg pertimbangkan..hehehe..iols sgt gemuruh seram sejuk skun..ini bunyi mcm sgt serious bukan hahaha



16 ulasan:

  1. Okay jugak tu..tp sekarang sesetengah sekolah buat kelas bahasa lain untuk pelajar. So student just pilih kelas bahasa apa yg dorang berminat..tapi rasanya kelas bahasa korea yang full house kot..heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. skun bhs cina sgt penting..lg2 nak mohon pekerjaan..mostly diorg amek pemohon yg tahu bertutur dalam bahasa cina/mandarin..lau bhs korea ni fanatik kut tgk drama2 korean..hehehe

      Padam
  2. mmg penting bahasa mandarin ni sebab kalau amik subjek business dekat kolej, mesti wajib belajar bahasa ni..wah ! kemain semangat lagi siap hantar email lagi tu..bagus2 !

    BalasPadam
  3. wow!!!! memang cadangan yang agak bernas! rasa nya memang patut kot supaya org melayu semua nya pon pandai cakap bahasa mandarin .. ^_^

    BalasPadam
  4. Cadangan yg bagus.. x semua yg dapat htr anak masuk sek cina kan....kalau ada pilihan bahasa pun ok...mcm inggeris, cina, jepun and peranchis...kan?

    BalasPadam
  5. molek gak tu wei.. kalau bahasa mandarin di sekolah kebangsaan. nak jugak bagi anak belajar tapi kalau masuk dalam sekolah deme eden tak mo ar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. semua jenis sekolah..sekolah deme tu mmg dah ada pun...ni ptt diadakan di peringkat sekolah rendah lagi...semua peringkat sekolah x kira kebangsaan atau sebagainya..:) barulah 1Msia..hang tau bhs aku..aku pun tau bhs hang...xde lah nak ngelupur kan kan kan hahaha

      Padam
  6. Kalau ada bagus jugak, sebab zaman sekarang kita kena compete dengan Cina-itulah realiti dunia pekerjaan sekarang.. Akan advantage jika tahu bertutur Mandarin :)

    Tp takut isu perkauman plak.. susah..

    BalasPadam
  7. betui tu..
    bagus cadangan hg..
    siap dh emal ke KPM..good job.

    hrp2 ank kita akn dpt bljr kan..
    kita dl tk de peluang..

    mmg skrg kalau nk minta keja
    mau extra pndai bhs mandarin..

    BalasPadam
  8. perghhh cayalah el...
    bagus jgk kan..
    belajaq byk bhsa..

    BalasPadam
  9. best kalau dpt kuasai byk bahasa.. :)

    BalasPadam
  10. Bravo u!!! Good job El. I sendiri sokong kalau kat skolah diajar mata pelajaran tambahan especially mandarin, banyak guna nya bahasa ni, at least untuk kegunaan diri sendiri pun dah ok.

    BalasPadam
  11. dasat tu el...hehe.
    ye laa...sekurang2nya anak2 melayu leh paham basic kan...

    Akak suka nak belajar bahasa nippon tp tu laa..dh tua2 ni payah sket.

    BalasPadam
  12. den belajooor ngan anak den je dik ekkee ;)
    pueh nak maham ;)

    BalasPadam
  13. elok jugak tau kalau dorg nk kutuk kita boleh tau hahaha

    BalasPadam
  14. hi, i'm Charle from Muar, jika berminat utk belajar bahasa mandarin boleh la hubungi saya ya, 016-6652588

    BalasPadam