Khamis, 1 Ogos 2013

RESEPI ROTI SOSEJ GULUNG

 smlm sgt hepi kut..sbb teringin sgt dari dulu nak wat roti sosej gulung ni..dulu asik tgk kwn el je buat roti ni..dia buat punyalah cantek..pas2 el nak wat cam mn..oven pun xbape nak ok time tu..so ngan oven faber baru ni..semua kerja2 didapur sgt menyenangkan..tenkiu faber..(boleh jd duta faber x ngeh3x)

smlm fikirlah nak masak kuih ape smlm..disbbkan abg danish puasa..ikut tekak dialah hehe..so timbullah idea nak wat roti sosej gulung ni..lgpun bahan2 mmg dh ada kat rumah..sambil2 masak lauk n nasi tuk berbuka...apalagi gigihlah iolsss hehe..rupa2nya uolsss senang bangat sey nak wat roti sosej ni..1jam 1/2 dah siap :)

RESEPI ROTI SOSEJ GULUNG

Bahan-bahan :

  2 1/2 cawan tepung gandum
  *1 paket yis (istant mauripan)
  *1 sk garam
  *2 sb gula
  1 sb mentega
  1 sb susu sejat
  3/4 cawan air suam


Cara-cara :

- Masukkan bahan bertanda * kedalam air suam. Biarkan 5min.
- Masukkan air suam ke dalam tepung, mentega, susu sejat dan bancuhan yis tadi
- Uli tepung sampai jadi doh (tidak melekat. Boleh tambah tepung jika masih melekat)
- Rehatkan doh sekejap smpai doh tu naik 


ok mula2 canaikan doh tadi n letak sosej seperti gambar diatas


kemudian balut sosej tu tadi n potong seperti gambar di atas..potong smpi sosej tu terpotong abis ea..jgn potong smpi doh tu terpotong..tp kdg2 el terpotong gak haha..


 potongan pertama tarik ke atas sedikit. Then potongan kedua tarik ke kiri..potongan kedua tarik ke kanan (buat seperti mendandan rambut) buat sampai abis jdlah seperti gambar diatas


Sebelum bakar, el sapukan sedikit kuning telur dan letakan cheese. Kat rumah ada chedale je..ha campakkk haha. Bakar selama 20minit 180C


Taraaaaaaa siap Roti Sosej Gulung iolsss. Pas dah siap boleh taruh sos cili ngan mayonis.



Agak2 boleh bukak kedai bakery x pas ni hehe



22 ulasan:

  1. PEBERET BERZAMAN NI..TP XPENAH NK TRY BUAT SNDRI

    BalasPadam
  2. masyAllah el...sgt gebus roti ko...

    nampak cam senang je nak buat...tp kalau aku la...sure berterabur punya....takpe2...aku torai dulu...kalau jadi aku letak dlm blog...kalau tak jadi...aku perap dalam perot jer...ekeke

    BalasPadam
  3. wahhhh rajin nye ko beb .. ko benti je le kje then bukak kedai makan .. sure kayo ..

    beb , pos kt aku skit

    BalasPadam
  4. Caiyok, El...
    Lepas ni kan..ko El..leh bukak restoran yg berkonsepkan masakan panas, ada bakery jugak, tau!!! Bukak kat Penang laa...kat sana potensi pelanggan ramaiiii. Nanti ramai2 kawan2 blogger leh tolong promot kat blog masing2, hoho..

    BalasPadam
  5. perghhh....
    mmg bleh bukak kedai roti dah ni...
    cayalah lah hg el...
    x sia2 ada oven baru tue..
    guna sehabis baik :)

    BalasPadam
  6. el..sedapnye!!! ila mmg suka sosej!!!

    BalasPadam
  7. el.. pandainya hang... aku nak buat gak la kalau gini. Naiim suka benor ngan roti sosej tu. nak lak letak sayur campur kat atas tu . pergh.. terbaik la wei..

    leh buat tuk Naiim wak bekal ke sekolah

    BalasPadam
  8. Dapat lagi satu resepi tuk awek lepas nie..
    kekekekeh..
    huis..
    Balik nak belajar masak...

    BalasPadam
  9. mmg suka buat ni tapi cara berbeza hehehe tq share yer !

    BalasPadam
  10. mmg suka buat & mmg sedap kan !

    BalasPadam
  11. Wah el..dah serupa bakery wat je ni.hehe

    BalasPadam
  12. Wahhhh...gigih ni....boleh bkk bakery la....

    BalasPadam
  13. my god, kagum!!! satu stau i belek gambar baca arahan, ini mesti dicoba ni.

    BalasPadam
  14. aku rasa ang kena tukar blog ni kepada blog masakan weii..sedap gilos ang masak huhuhu..tgk gbr dah terliuq..kena pi penang pulak lah nak rasa hahaha

    BalasPadam
  15. mohon share resepi ya...saya da cuba...best..menjadik... thanks

    BalasPadam
  16. Woww! Nice sharing. Hee x sbr nk wt lps tu nk bwk kt hostel. Blh mkn. Hihi. :')

    BalasPadam
  17. Saya dah cuba...terbaik....tqvm el..

    BalasPadam
  18. kalau yis cmpo n garam x pe ke?ade y kata yis snsitif n garam x boleh naik.

    BalasPadam
  19. Wa.. Sedapnye.. Kalau goreng sedap x?

    BalasPadam
  20. Wa.. Sedapnye.. Kalau goreng sedap x?

    BalasPadam