Rabu, 17 Julai 2013

SAYA PUASA!SAYA HEBAT!

Tahun ini merupakan tahun pertama abang danish berpuasa. Mula2 perasaan semangat nak tgk anak bujang el sorg ni berpuasa (umur 6tahun)..cikgu dah pesan kat dia suh berpuasa..tp tiap kali ambil dia kat sekolah..cikgu bagi buah tangan sebungkus roti gardenia coklat ngan air kotak..ni untuk berbuka katanya

so far dah 8 hari kita berpuasa...alhamdulilah dah 5 hari abg danish puasa penuh

tp tulah dia x abis2 dok tya..mama bila nak berbuka..mama bila boleh makan
abg danish!!!bape kali mama nak ckp..azan magrib baru boleh makan mnm..faham x
angguk2..pas2 5 minit tya lagi hahaha

tp el ada bg tau kat dia lau abg danish puasa byk..nti mama beli kereta kebal yg besar sekali nak x?oooo dengar je tu semangat abis..pas2 el pesan lagi kat dia lau abg danish puasa..Allah sayang abg danish pas2 abg danish seorang yang HEBAT!!

abg danish: abg hebat ke mama?
mama: ye..hebat sgt
abg danish: kwn abg xpose..bawa air g sekolah
mama: nti lau kwn tya..ckp abg pose..abg org hebat
abg danish: baik mama




smlm weols mkn kat luar..so puan el x masak..seronok giler ok hahaha..ni muka abg danish monyok sbb..x sabar2 nak mkn dah




5minit..5minit dok tya..mama bila nak mkn ni...pas2 el jwb..laaaa bape kali dah mama ckp azan magriblahh sayang woiiiii...pasni tya lgi xmo arr beli kete kebal..terus ckp ok ok..tp dok tya lagi hahahahaha..sib bek la bulan puasa abg woiii..mama boleh bersabar




Tp semangat abg danish kuat..dia mmg HEBAT..tulah el dok ckp ngan dia...congrat sgt2 kat abg danish..tp kdg2 el x sampai ati tgk dia menahan lapar tu..muka alahaiii sian sgt huhu



1st day bersahur tu dia marah kacau dia tido hahaha
pas2 dah ok..tp tulahhh el suapkan dia mkn..manja ok abg danish ni ngan el..w/pun el ni garang hahaha tgk tu mkn smbil mata tutup..ngantok sgt...3/4 suap je dia mkn then mnm milo..terus sambung tido

 

Weekend lepas..sambil nak tgu waktu berbuka..abg danish tulun mama dia wat cucur udang..tp yg dia goreng tu cucur versi dia..hahaha no sayur2..abg danish ckp: mama..cikgu ckp kena tulun mak masak nanti dpt pahala...mama el: taw xpe haha

Congrat abg danish walaupun so far hanya 5 hari je berpuasa tu pun buat mama happy...hope pasni abg leh pose penuhhhh

hari2 nak mkn ayam goreng..xpelah beri smgt kat dia dan yg seronok tu dia ckp..ma..abg puasa..abg dah kuruslah ma..haha


13 ulasan:

  1. Bagusnya abg danish ni...comel tgk. Baik sungguh sbb tolong mak.

    Mmg anak yg baik.

    BalasPadam
  2. Seronok kan...dania pun umur 5 tahun dh start puasa..umur 6 thn sampai sekarang puasa penuh..

    BalasPadam
  3. Orang yg berpuasa ni mmg hebat..
    Abg Danish masih kecik...leh tahan puasa mmg hebat.
    Bkn senang nk tahan lapar dan dahaga ni utk budak2. Ye lah, budak2 kan..tau nya puasa ni tak makan dan tak minum aje laa.

    Bila el citer kisah danish...tingat zaman akan ajar 3-3 anak akak pose masa dorang umur 5 tahun dulu. Tgk semangat dorang...akak bangga sangat. Mgkn El pun mcm tu, kan bila danish dpt pose penoh. Ragam tu mmg biasalah..kita jadi ibu mmg kena hadapi.

    Mmg laa kat fesbuk tu kita tgk orang dok share ajar solat lagi penting dari paksa2 anak kecik2 ni berpuasa...tp jgn lupa..puasa jgk dlm rukun islam.
    Mmg ada yg puasa tp tak solat...tp yg rajin solat tp tak puasa pun ada jgk...sbb apa? sbb takleh nk tahan lapar dan tak tahan haus bila cuaca panas..

    BalasPadam
  4. aduhai... tetiba teringat time aku train Amirul puasa dodulu. mcm mcm janji di taburkan.

    sian tu memang la. kita kena kuat jugak el oi..

    BalasPadam
  5. alhamdulillah..
    smngt abg danish kuat..
    mmg abg danish hebat!
    good job dear..

    mama dia pun hebat..
    #encem abg danish ni..

    BalasPadam
  6. congraz abang danish ! caiyok2 !

    BalasPadam
  7. bagus2....
    5hari dh cukup membanggakan...
    elly x posa lg, dok ajak posa gak, dia try tp sekerat ari jerr hehe

    BalasPadam
  8. nyum..nyum.. my feberet nih ^_^ mohon akak buat resepi cempedak goreng ye.

    BalasPadam
  9. wahhh...good job abang Danish...selamat berpuasa yer..penat2 puasa pun sempat tolong mama masak lagi yer...nani mintak duit raya banyak2 tau Danish..hehe

    BalasPadam
  10. sama la ngan anak aku..aritu dia kena asthma..aku paksa dia buka..tapi dia tak nak smpai nangis..abg long nak msk syurga..abg long nak masuk syurga..

    kami yg risau..smpaikan terpaksa psiko balik..lepas sihat boleh puasa balik..budak2 ni senang nak bentuk kan..bgs abg danish! teruskan ;)

    BalasPadam
  11. Alhamdulillah kecik2 sudah ada keinsafan. Tahniah el.


    p/s: menabung lagi Hishop

    BalasPadam