Khamis, 25 Julai 2013

RESEPI ROASTED CHICKEN KENNY ROGER


sambungan dari n3 SINI.. ekceli dua hari berturut2 weols cari oven..en. hb dah beli pun sekor ayam..so hari selasa el dah siap2 perapkan ayam..en. hb lah nak sgt mkn roasted chicken made by his air tangan isteri dia hehehe..so selasa tu carilah oven..risau x dpt cari sbb ayam dah diperap..takan nak panggang dlm periuk haha..takan nak bako dlm oven el yg nazak tu kan..so alhamdulilah smlm dpt gak oven raya el tu..hehe

so ape lagi..beroasted chicken lah weols smlm...smpi tangan2 melecur hahaha..ms nak cucuk ayam kat besi tu pyalah ssh..en. hb lak keje x balik lg..so jenuh gigih cucuk2..mula2 tu dia xleh pusing sebab x cucuk elok2..last2 dengan kederat 18 ni el cucuklah sungguh2..yeahhh berjaya lah ayam el tu berpusing..bangga uols..anak2 el tgk..pyalah teruja..fuhyoo ma..ayam tu berpusing...haha

kejap sgt pun nak masak..yg penting senang n cepat..cucuk2 ayam..tgu ayam msk..el masak nasi minyak ngan sos lada hitam..el ubah skit dr resepi asal di SINI


RESEPI ROASTED CHICKEN KENNY ROGER
 
Bahan-bahan :

3 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
1 inci halia*
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar lada hitam tumbuk 
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar herba campuran (xde..el pakai oregano)
1 1/2 sudu teh garam halus
(semua bahan bertanda * diblend)

Sedikit mentega


Cara-cara :
1. Campur kesemua bahan 
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan di dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap semalaman
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak dan campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
(time ni lah tgn el terkn panas dan lecur) 




Adoyaiiii seyes uols..semua tulang2 ngan isi2 ayam tu lembut sgt2..mmg terasa mkn ayam Kenny Roger ok..



Nasi minyak tu senang je nak wat..tumis bwg merah, bwg putih, halia ngan 4 rencah (kkmanis, b.lawang, b.cengkih dan buah pelaga. sup bunjut dan daun pandan dengan sedikit minyak sapi. Agak2 dah garing semua campak dalam beras. Letak sedikit garam dan 1 cwn susu cair. Siap!!


Sos Lada Hitam

Bahan-Bahan:
1 biji bwg besar dipotong dadu
4 sb (rata) tepung gandum + air
1 kiub ayam
2 sb sos tiram
2 sb kicap
 4 sb sos lada hitam
2 sb serbuk lada hitam 
3 cawan air (atau lebih)
Sedikit sos cili dan sos tomato
2 sb mentega

Caranya:

 Cara-Cara:
  1. Cairkan mentega ke dalam periuk,tumis bawang besar hingga layu dan wangi
  2. Masukkan bancuhan tepung tadi. Kacau selalu supaya tidak bergentel.
  3. Masukkan air.Kacau sebati Masukkan kiub ayam dan serbuk lada hitam
  4. Masukkan sos lada hitam,sos tiram dan sos cili n sos tomato dan kicap.Kacau sebati.Kalau nampak pekat sangat tambah sedikit air. 

 Selamat Mencuba
nota bijik: pasni xyah g Kenny Roger dah..lau nk mkn roasted chicken buat lg jimat hehe

14 ulasan:

  1. sedapnyee.. terliur dah..hihihih

    BalasPadam
  2. sumpah gorjes betol ayam golek ko el! terliur den :D

    bahagia sungguh la lakimu makan masakan ko yg bertaraf 5 bintang nih! superb!

    BalasPadam
  3. hish huwaaa bencila terliur haha T___________T

    now baru faham perasaan org yg selalu dtg blog sy tgk gambar makanan kak huhuhu

    BalasPadam
  4. lama deh aku x wat ayam golek...
    hg tjk plak mcm ni...
    perghhh....

    BalasPadam
  5. wah nampak gojes la yam golek hang tu. boleh buat aku tergolek golek..

    kalau ku duk sebelah umah hang. ku curi wak balik. hahaha.. bila time hang nak makan dah lesap. boleh gitu.

    nanti aku nak buat gak si golek golek ni.

    BalasPadam
  6. wah terliur tengok ayam golek ni...selamat berbuka puasa..

    IKEAsatu

    BalasPadam
  7. el..aku kagum ngan anggggggg...rajin sungguh lah masak masak ni..
    suami sayang lebihhh oooo huhuhu

    BalasPadam
  8. sitix3...ayam nie dah ada IC ke belum..nampak sungguh muda,,
    kih3

    BalasPadam
  9. kiranya macam ayam goleklah kan...ok2...menjadilah tu...

    BalasPadam
  10. Dasat laa El..akak mmg tak penah langsung buat ayam golek ni..huhu. Salute tul ngan EL..

    BalasPadam
  11. menarik tul ayam tu dgn oven baru.. hehehe

    BalasPadam
  12. Assalammualaikum el perrghhh bestnyerrr resepi macam nie isk isk isk rasa nak tokak gaa monitor nie ........


    p/S:Salam singgah sini bw yer? Beli Topup DiGi

    BalasPadam
  13. Bila dimasak dengan usaha yang gigih, memang akan hasilkan makanan yang superb ;D

    BalasPadam