Sabtu, 20 Julai 2013

RESEPI MEE KARI MEATBALL SPECIAL


 mee kari..sape x suka mee kari pi jauh2 hahaha..mee kari ni one of menu wajib time raya..mak el kat kpg sllu wat mee kari kerang..tp versi mee kari mak el ngan el lain skit hehe

hari ape el wat mee kari ni pun dah lupa...tp dlm mggu ni lah jugak..dah mcm2 pikir nak msk ape..haii susah gak jd isteri ni kan..lau tya en. hb nak mkn ape..tau jwb ape..apa pun xpe..xkisah...ni yg eden xgemo ni..xmenulun lgsg bg idea hahaha..lg stress hehe

ok lau rasa tekak el..mmg power lah mee kari ni hahaha..ofkos nak puji sbb sedap sgtlah
mn x sedap ko..ada kerang..ada isi udang..ayam..fiscat..fisball..meatball....

xyah nak ckp byk kan..senang je nak buat..kisar2..tumis2..campak semua hahaha jom tgk resepi


RESEPI MEE KARI MEATBALL SPECIAL

Bahan2 untuk kuah:
2biji bawang merah
3ulas bawang putih
1cm hali
(semua diblend)

2sudu cili blend/giling
1mangkuk air rebusan kulit udang
4 ekor isi udang yang telah diblend
1kg kerang yang telah siap direbus
5 sudu besar serbuk kari daging (dibancuh ngan sedikit air)
fishball
fishcake
meatball (lau xde xpe..boleh pakai tauhu goreng yg dipotong 2..lau xde semua pakai fishcat/fisball pun dah cukup)
isi ayam beberapa ketul
1 biji ubi kentang di rebus dan dilenyek
bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis
1batang serai
sedikit daun kari
1 kotak santan
mee kuning
1 keping asam keping


untuk hiasan
telur rebus (kalau nak)
sawi, taugeh dicelur
daung bwg dan sup
cili potong dan bwg goreng

Cara2:
Tumis cili blend, bahan yang diblend tadi hingga naik bau
Masuk bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis dan daun kari
Tumis sampai semuanya sedikit garing baru masukkan air rebusan kulit udang dan isi udang..kacau gaul dan masukkan serai yg dititik
Masukkan pes kari dan sedikit air
Kacau hingga naik bau

Masukkan kerang, isi ayam, fishball, fishcake, meatball/tauhu goreng dan kentang yang dilenyek..Sudah semuanya sebati perlahankan api sedikit baru masukkan santan garam dan sedikit gula..Kacau dan biar hingga pecah minyak dan pekat

Siap untuk dihidang bersama sayuran dan mee :)

Selamat Mencuba


Rini berbuka nasi lemak ayam goreng rempah...kome?

20 ulasan:

  1. Assalam....
    mengancamlah...
    sitix3...hari2 bau sedap dari dapur ..kamu masak apa mehh!?
    Huhu,,,kao nie el kalau dekat aku piat telinga kao kasi aku goyang jer hak3

    BalasPadam
  2. adeh...
    smalam moist..
    arini goda ngan mee kari plak..
    hehe..
    mmg nmpk menarik kak.

    BalasPadam
  3. huh! terbaikkkkksssslah el...ramadan ni tak tahu knp...lain sikit auranya...tetiba pula datang minat krole nak minyibuk kat dapur tolong mrs.krole masak...otomatiknya dpt belajar masak...halamaks el...cun lah mee kari bebola daging sepesel ko ni...insyaAllah ada masa mmg krole nak cuba try test...*bookmark

    p/s : rupenye susah nak simpul popia ni ya el...habis krole kena bahan semalam ngan mrs. krole hahahaha~ takdak rupe popia langsung...tp waktu sahur td pergh! bule tahan jgk rasanya popia yang krole buat tu...mcm nak bagi nama "popia le'krole" <-----ade sje~

    BalasPadam
  4. amboi mee kari meatbal..yum..suka mee kari tp slalu mkn mee kari kerang

    BalasPadam
  5. wah ..terbaik la wei.. aku ni tahun ni raya umah mertua. bab main dish utk familly tak yah risau . sebab ada chef tak bertauliah kat umah mertua tu. dorang yang fikir nak makan apa utk raya.

    kalau aku raya umah mak aku baru aku fikir fikirkan. hahahaha... tapi resipi hang ni kena print simpan lek lok. mana tau tetiba rasa gedik meledik nak buat versi hang ni.

    nanti aku balik gugel resipi mee kari kat my chef tak bertauliah tu. gegar juga mee kari dia kalau makan. hahaha...

    BalasPadam
  6. sama ler kita ! kalau raya mesti masak mee kari..menu paling senang tak yah wat ketupat bagai ! hehe

    BalasPadam
  7. Puasa ni tengok apa2 pun sedap

    BalasPadam
  8. resepi kak el nih kan sangat menggoda iman i taw.

    BalasPadam
  9. mee kari, salah satu makanan fevret saya ! hihi

    BalasPadam
  10. Sedapnya mee kari terus rasa lapar ni el. kena plak bulan2 puasa ni.

    p/s= masa dok kt ipoh dulu sya selalu jugak makan mee rebus ramlee

    BalasPadam
  11. baru perasan hang rajin masak
    sbb bulan puasa kot.. tgk makanan jer lapor... hhehe

    BalasPadam
  12. fav kita ni kak tp suka yg banyak kerang. thanks bg resepi. nak buatla nanti sy tag akak eh kalau dh buat hehe

    BalasPadam
  13. Assalamualaikum el, perrghh terbaek nieee hehehee mesti cuba buat di lain hari punya.

    BalasPadam
  14. sja ja kan pepagi ni kasi telan air liur..gulp!

    penggemar mee kari nih!tambah2 kalo kuah tu isi ketam..terangkat!

    BalasPadam
  15. THANKS EL!

    aku nak try mee kari resipi ko ni beb...terliur aku nengoknya! terbaek la mee kari ko nih...dari rupe aku dah tau sure sedap sampai jilat pinggan...thanks beb!

    BalasPadam
  16. alamak..
    kalau kalut nk blk msk buka posa ni..
    sure aku tk dan..
    sbb byk bahan...huhu..
    kalau expert mcm hg sure laju je msk kan..ahha..

    neway..thks sharing..

    BalasPadam
  17. Wahh...best laa el..suka bagi resepi yg simple2..hehe..

    Mm..leh jadi satu masakan masa raya nanti, kan??

    BalasPadam