Rabu, 24 Julai 2013

RESEPI LAMBCHOP BLACK PEPPER MUDAH MURAH DAN CEPAT


dah lama kut teringin nak wat menu western ni..tapi xpernah kesampaian...akhirnya semalam at last el dpt gak masak western yg mengabung lambchop black pepper...mash patato..coleslaw dan kentang goreng..walaweiiii terasa semacam je berbuka smlm..sure blogger krole terbayang2 el tgh makan lamb chop bersama en. hb hahaha

ni gara2 entry SINI en. hb membeli 4 keping lamb untuk dibuat lamb chop black pepper...cara buatnya alahhh senang sangat pun..bahan2 pun mudah je..1jam dah siap hehe

gigihlah mama el masak lambchop black pepper..mash patato..coleslaw dan kentang goreng..haa dibantu oleh en.hb...dia masak kentang goreng ngan nugget...ni untuk anak2 el ...
bila dah masak western ni kt rumah..mkn ngan tangan lg sedap baq hang hahaha


RESEPI LAMBCHOP BLACK PEPPER

Untuk Lamb:
lamb diperap bersama serbuk lada hitam dan garam selama 1-2jam (itu je..sbb el sllu tgk masterchef diorg lau masak lamb2 ni sllu letak 2 rencah tu jek)

Kemudian digrill/dipanggang/dibakar dengan sedikit olive oil..masak sekejap je agak2 dua2 belah agak garing sedikit. Jika ada lebihan minyak tadi jgn dibuat boleh dibuat sos black pepper nti

Coleslaw:
Kobis dan karot dibasuh dan dipotong halus2
Kemudian masukan mayonis
Sedikit perahan lemon dan garam

Mash Patato:
Ubi direbus sampai empuk
Kemudian dilenyek bersama susu cair..butter..lada sulah..garam

Untuk sos:
Potong dadu bawang besar. Tumis dengan sedikit butter atau lebihan minyak dari memanggang lambchop. Bawang dah layu masukan sos black pepper maggi (xkiralah brand ape janji sos black pepper)..letakan sedikit bancuhan tepung gandum + air dan sedikit kiub pati ayam knor. Kacau sebati.  Letakkan sedikit garam. Lau agak pekat tuangkan sedikit air. Siap :)



Alhamdulilah sedap murah dan cepat!!!


Selamat mencuba



17 ulasan:

  1. fuhhh sedapnyerr tgk kambing tu...ehe

    BalasPadam
  2. masyAllah bila baca cara nak buat cam senang jer....thanks el sbb berkongsi resipi nak buat lamb chop! love u la el!

    terus terliur tgk lamb chop ko tu el...slurrrpp!!!

    BalasPadam
  3. ish terliur plak tgk haha kazaa mesti suka tapi saya tak makan lamb. boleh ganti dengan yam je huhu

    BalasPadam
  4. perghhh terliur dibuatnyaaaaaa hehehehe

    BalasPadam
  5. alaaaaa....sedap!!!! dari awal pose..xpernah lagi berbuka ala-ala western...nak!!!

    BalasPadam
  6. mak aiii...kalo akak buat ni..tentu somi akak suka sgt..
    kambin mmg fevret cik abg akak ler ni.
    timakasih el kongsi resepi mudah cenggini..

    BalasPadam
  7. wei... tuk coleslow tu kan..hang buh sikit susu cair. dap ooo..ada lemak lemak sikit.

    tetiba teringat kat lakik aku. suka benor dia ngan lamb chop. tak aci neih.. nak wat gak tuk dia.hahahaha ( ayat jelez tahap otomen kat hang)

    BalasPadam
  8. sedapnya weiii.....
    bleh try nih

    BalasPadam
  9. thanx for the receipe...kak dah try semalam...very simple n yummy....

    BalasPadam
  10. Tq for the very simple recipe..I like it.

    BalasPadam
  11. Utk perap tu mcm saya buat...
    Utk sos paling mudah jer guna demi glaze knorr, serbuk secukup rasa meggie, butter n lada hitam yg dikisar..

    BalasPadam