Jumaat, 12 Julai 2013

RESEPI KEK PISANG MUDAH DAN CEPAT


sape suka mkn pisang?lau suka mkn pisang suka ape sj yg berkaitan ngan pisang mesti uols suka kan..kahkahkahhhh..smlm el buatkan tortilla grilled chicken link SINI then ada masa lg tu el sempat buat kek pisang..ni pun kuih fevret el..senang jo nak buat..main campak2 dan kukus hehe (ada org panggil apam pisang :)

RESEPI KEK PISANG MUDAH DAN CEPAT 

bahan-bahan:-

2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanila
4 biji telur
3/4 cawan gula
3/4 minyak masak
4 biji pisang yg telah dilenyek

cara-cara:
1) Ayakkan tepung bersama soda bikarbonat dan baking powder
2) Pukul telur dengan gula hingga kembang then masukkan minyak masak, gula, esen vanila dan pisang
3) Kemudian masukkan tepung tadi. Kacau hingga sebati
4) Masukkan ke dalam loyang yang telah disapu dengan sedikit minyak supaya tidak melekat. Kukus dalam 30-40 minit agak2 bila cucuk dengan lidi atau pisau ianya tidak melekat..konfem dah masak uols :)


Gebu kan uols :)


Lau ada kelapa parut lagi sedap uols hehe



balik2 keje smlm..en. hb request buatkan beliau sandwich..apa2 sjlah asalkan sandwich nak bw g tempat keje..dia keje malam..so el buatkan sandwich sardin..pas2 dia npk el tgh wat tortilla grilled chicken

en. hb: ma..ma wat ape tu
mama: wat tortilla grilled chicken
en.hb: ha ni pun tulun bungkuskan wrapkan sekali 
en. hb: apa namanya tadi ni
mama: tortila

lepas tu kek pisang el dah siap lam 30minit..dia nampak...ha ni pun ma bungkuskan sekali..pas2 ada masa lagi el buatkan cekodok sbb anak2 suka mkn..tu pun en.hb suh tapau sekali..tudia haihhh semua nak bawa pi tempat kerja...jenuh nk mkn..xpalah leh simpan sahur kut lau x abis ekekeke..air tangan seorang isteri mengalahkan bazar ramadan :)..en. hb tu jeles lau npk isteri dia ngan anak2 mkn mcm2 kat umah haha

el ni pun perut nasi jugak..cuma bulan puasa ni el amek kesempatan xmo lah mkn berlebihan..mkn yg berlemak berkalestrol bagai..sbb sblm ni makan x hengat..tp tulah xtau lah boleh tahan tara mana hahahahaha..

buntu pulak nak masak ape rini haha

10 ulasan:

  1. ma kaceh.. aku pun dok cari resipi menda alah ni jugak. pas ni boleh la aku try buat. tengok mood sebab aku sorang je yang makan. adei..

    tadi bos beli ikan siakap.

    BalasPadam
  2. nampak cam sedap
    bak rasa sket.. pas berbuka la yer :)

    BalasPadam
  3. kukus ek kak , mesti try la nanti .. hihi .. meh jalan cini ,

    http://cokiecokie90.blogspot.com/2013/07/introduce-tonggek-dan-resipi-puding.html

    BalasPadam
  4. Wowowwow!!!
    Dapdapdap!
    Yumyumyum!

    Haaa tak terkata dibuatnya tu haha

    BalasPadam
  5. tgk laa..orang pandai masak...campak2 bahan dh siap..menjadi pulak tu.
    Pinjam tangan el pulak laa...hehe.

    BalasPadam
  6. aku mmg peminat fanatik kek pisang ni...huhu da bookmark...nnt confirm nak cuba..thanks el...ohya...menu kat sabah ni kalo time ramadan...rasanya kalo yang wajib ada tu...murtabak sayur la setahu krole~

    BalasPadam
  7. sitix3...ada masak lebih kaaaa?

    BalasPadam
  8. el mmg pandai masak kak Alona...hihi..
    bertuah suami + anak2 dia..
    masing2 ada keistimewaaan tersendiri kan..

    #teringat nasi hujan pns hg hntr kt aku..sgt berterima kasih my fren..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak jugak nasi hujan panas...heheee

      Padam
  9. Hheeee, mestilah nak jugak :) Walau your hubby kat opis tapi memandangkan menu korang sama, boleh dia berangan makan bersama isteri dan anak2 :D

    BalasPadam