Khamis, 18 Julai 2013

RESEPI CUCUR UDANG RANGGUP


Mggu lepas el buat kuih cucur udang..selalu wat just cucur ini without any sayur..sbb anak2 xmkn sayur..tp dah bulan puasa kan..surelah nak yg specel..tp el wat 2 bancuhan..satu ada sayur..satu lagi xde sayur tuk anak2...sllu el buatkan cucur ni pakai senduk..(style lama) tp rupanya ada teknik nak masak cucur udang ni bagi dia garing dan bahan2 dia pun lain macam skit..tp el rasa semua org tahu masak cucur udang ni kan..
so el nak share resepi cucur udang ranggup yg el dpt dari SINI


  RESEPI CUCUR UDANG RANGGUP

*1/2 kg udang kertas yg kecik halus2 tu (el ada udang besar pun boleh just potong kecil2...bersihkan buang kepala n janggut nyer)

*2 biji bawang besar (mayang)

*1 genggam taugeh (kalau nk letak byk pun boleh)

*1 cekak daun kucai (di potong panjang2)

*1 biji putih telur

*1 sudu besar minyak masak

*1 sudu kecil cuka

*1 sudu kecil serbuk pasti sedap knorr (el xde so xtaruh)

*3-4 senduk tepung gandum (mengikut keperluan)

*Secubit serbuk kunyit (untuk warna)

*Garam secukup rasa

Air secukupnya

Minyak untuk menggoreng



Cara2 nk Masak

Masukkan semua bahan yg bertanda * dalam bekas dan gaul sebati  sampai tepung menyaluti semua bahan2 seperti dalam gambar.
 Bila semua bahan dah bersalut dengan tepung masukkan air sedikit demi sedikit bancuh sampai adunan menjadi likat je seperti dalam gambar jgn terlalu cair kalau cair tambah tepung tau. Rasa garam kalau xcukup tambah dan baru lah digoreng.
 Panaskan minyak (menggunakan api yg perlahan dan kecil saja tau), Guna senduk dan letak adunan ditepi kuali dan lenyek2 kan supaya dia nipis. Bila adunan dah agak garing dia akan senang nk dipisahkan dari kuali.. biarkan betul2 garing baru korang terbalikkan k. Ini untuk mendapatkan cucur udang yg garing dan rangup.
 Bila dah garing baru korang terbalikkan dan masak sampai sebelah tu garing juga seperti dalam gambar, bila dah cukup garing angkat dan toskan siap tuk dihidangkan.


Mmg sedap n garing..el buat byk ritu..tgk2 dah tggl skit..en. hb ckp mak dah bagi kat jiran2
time berbuka tu semua dok pulun cucur udang tu..xpuas mknlahhhh xcukup kahkahkahhh..nti nak buat lagiii

oh el mkn cucur udang tu ngan kuah kacang..el suh mil buatkan..el dah semput kt dapur byk msk ritu..mcm2 masak nasi lemuni..dgg black pepper..sambal ikan bilis petai..bubur kacang lagi..cucur lagi..btw el xdelah terer masak..semua tu gugel je...nak masok masterchef tu lagilah x layak kut..bolehlah nak masak ikut sedap tekak el ngan famili el je lah..xtaulah kot2 uols mkn mknan el xsedap pulak kannn..selera lain2 betul x hehehe

13 ulasan:

  1. Mak aiii...ini yg buat akak kagum lagi ni..wlpn keje..sempat lagi masak mcm2 tu..
    akak setakat 2 jenis pun mcm tak cukup jam jer nak masak, hihi..

    semalam akak wat cucoq kucai...hehe. makan ler berdua ngan cik abg jer..

    BalasPadam
  2. ha.. yang ni aku akan buat hari sabtu ni. keh keh keh.. sebab utama. my laki suka makan ini cucur udang lah. kuah kacang mesti ada sekali hokey... terbaik la el woiii...

    kalau aku suka letak sikit tepung goreng pisang adabi tu tuk lagikkkkkkkkkkkkkkkk ranggup. hahahaha... tak pe eden torai k.

    BalasPadam
  3. aku pun suka cucur udang...
    tp kalau buat tk guna senduk pon..hehe..

    bhn2 hg tu..aku ada gk taruk minyak sket + telur..
    cuma cuka tk taruk...hehe

    mmg solute hg beb..bleh msk mcm2...

    BalasPadam
  4. tq el! boleh tiru buat cucur udang nih...suka sgt makan kuih nih

    terliur aku tgk cucur udang ko beb :D

    BalasPadam
  5. Kagum la dengan eL, balik keje masak lagi juadah.. cayalah :)

    BalasPadam
  6. Oo saya tak suka...
    Hee
    Resepi lain plak! :P

    BalasPadam
  7. SA suka cucur udang..tp suka guna udang besar2 dan cucur tu gemuk2..SA tambah mauripan dlm bancuhan...

    BalasPadam
  8. sedap oii macam sedap jer aku baca huhu..tp aku sllu fail bab senduk tu..mesti tertebal uhuhu..nnt nuntut ilmu ngan hang la camni..in person gituuu

    BalasPadam
  9. masa poser ni cekodok pun sedap.. heheh

    BalasPadam
  10. nak buatlah..mesti menjadik sebijik macam dalam gambar tu..hehe

    BalasPadam
  11. Menarik nih..nnt leh try..salute la hg psl sempat ketung ketang kt dpur..kul brp hg blik?

    BalasPadam
  12. Makanan kegemaran saya..tapi x penah confident nak masak sendiri..
    tapi, tgk resepi ni macam simple je..nak try la..harap2 menjadila..hehe

    Jemput ke blog saya

    http://norzuryati.blogspot.com

    ~ perkongsian tentang kisah hidup, anak2, aktiviti seharian, tips kesihatan, kecantikan dan lain2..

    Moga dapat manfaat daripadanya..insyaAllah..

    BalasPadam
  13. pelikkk..sbjik sma dgn akak blog delima zamrud...cra tulis pn sma..

    http://www.delimazamrud.my/2013/03/cucur-udang-rangup2.html

    BalasPadam