Selasa, 30 Julai 2013

KUIH RAYA PERTAMA EL

alahhhh lama x update blog
uols rindu x ngan iolsss hahaha
iolsss balik kampung last wiken
iolsss xsempat nak blogwalking and so on kehkehkeh 

Balik kpg pas keje sabtu tu sempatlah berbuka ngan famili kt kuala kangsar..dah suh mak el masak gulai tempoyak my fevret hehe..Ahad tu plak el jd chef...masak nasi tamato ngan ayam ros n kerabu timun..pas2 mee udang pas2 cucur udang..marveles ok haha..nti iols share ngan uols resepi mee udang mantap iolss ok :)
ermmm semua puji masakan iols sedap sgt..boleh bukak kedai katanya...alahhh sajalah tu diorg nak sedapkan hati iolss..padahal x sedap mn pun hehehe

ok ok nak cite el x start buat kuih raya lagi..tp oven raya dah ada kan..so smlm gigih uollsss..el buat tart nenas..pas berbuka tu solat semua terus buat tart neneas..el ni dah 2 tahun x buat kuih raya..sbb 2 tahun lepas alana masih kecil n sekarang boleh lah senang skit nak wat xdelah ada ganguan anak2..hehe


so el mulakan dulu ngan tart nenas yg simple n senang..xdelah terer mn pun el ni...lgpun sekali setahun pun buat..lainlah org mmg jual tart nenas mmg dah terer n sedap..el ni aje boleh je tart nenas tu hahaha
 

Dapatlah dalam 100 biji smlm..mlm ni nak tambah lagi 100..nak bagi kat mak kt kpg..mak el xwat pape pun..harap anak2 je bagi kuih raya..:) best betul ngan oven raye faber ni..sgt menyenang keje el kat dapur

Then igt nak wat ngan en. hb sekali..tp dia keje malam pulak mggu ni..esok2 bila dia dh cuti nti bolehlah tolong el...pas tart nenas ni..nak wat almond london..xnah wat lagi...tp bahan2 dah beli...xtau lah jd ke idok


nota bijik: nanti insyallah el akan wat maraton blogwalking kat blog kwn2 ea

31 ulasan:

  1. rajin buat kuih tat ya...hehehe

    BalasPadam
  2. My favvy...dh beli kat kawan adik..50biji rm15...beli 100 biji ari tu...

    BalasPadam
  3. Ko rajin..this yr aq simpan oven kt dlm almari..semua suh akak aku buat..ks $ jaa..x lrt..:)

    BalasPadam
  4. fvret aku tu el..
    aku fail wat tat ni..
    klau yg biasa2 tu ok la
    sllau mil aku yg buatkan hehehe
    mmg hg rajin la el..
    aku plan nk wat popia nestum kot.. jom

    BalasPadam
  5. Rajinnya!!!
    Mi udang tu nak resepi k! :)

    El....
    Permintaan dariku utk mu
    Poskan tat nenas tu barang sebalang dua
    Ngidam sudaa
    Hahahah

    BalasPadam
  6. Rajin sungguh kau ni el. Serba boleh lak tu. semua pun kau pandai masak.. ^__^

    BalasPadam
  7. ade jugak tart nenas
    aku ni..
    beli la jawabnya
    most dreadfull biskut nk try buat
    tak terbuat2 lagi
    failed

    BalasPadam
  8. aku that day nak wat gak la tat nenas ni. pas ti bos call ckp dia dah beli kat haku. tak de la buat nyer..

    BalasPadam
  9. gemok2 tart ko el! puas makan kalau dpt tart camni...puas hati kalau dpt buat sendiri...tabik kat hang! :D

    BalasPadam
  10. wah dah mula buat kuih
    sambil tu jgn lupa pasang lagu raya... mesti mood berkobar2... hehehe

    BalasPadam
  11. tue diaaa.. fyna buat kuih tunjuk je. hehehe....

    BalasPadam
  12. salah satu kuih raya fevret saya. nakkk ! hihi

    BalasPadam
  13. el...akak duluu..tak suka tau ngan tart nenas ni..
    Sampai laa mak akak bawak 2 bekas (bekas aiskrim tu) tart nenas yg dibuat oleh jiran belakang umah. Uish..sedap pulak akak makan. Mgkn dh sampai seru kot utk akak gemar makan tart nenas, hoho..
    Pastu, mak akak pun mintak laa resepi kat jiran tu dan bagi kat akak. Akak pun try laa buat...termasuk buat sendiri inti tu (jenoh parut nenas sampai rasa tangan ni licinn aje lepas2 tu, huhu)..
    Akak tak suka inti nenas tu dicampur ngan bunga cengkih atau seangkatan dgnnya tu..hehe..

    Nak beli oven mcm el jgk laa, kehkeh...

    **El, mintak resepi mee goreng ala El..serius ni, ye..
    http://arwendanish.blogspot.com/2013/01/mee-goreng-mak.html

    Menarik sgt tgk mee goreng El tu.

    BalasPadam
  14. Wahh ... Menarik nyer, gebu, montel ...

    BalasPadam
  15. aku tgk tart nenas ni teringat kt arwah mak..ni la kuih yg akan dia buat 2 kali sbb mmg tak pernah cukup nak tunggu raya..asal sahur je kami makan aihh..

    rindunyer kat mak..ang mmg rajin la el..kagum aku!

    BalasPadam
  16. sama la dgn lya..dh lama x bw & update blog..ni bru start enjin.. hehe

    waa..sempat el buat..lya mmg tak smpat lgsung nk buat kuih raya.. tunjuk2 je la

    BalasPadam
  17. hana suka tart nanas.. hadiahkan hana sebekas boleh..

    BalasPadam
  18. halamaks el...my fevrettttt...tart nenas tu nampak dan semestinya sedap kannnn...rajinnya el buat kueh...msti hubby gumbira kan~

    BalasPadam
  19. rajin el buat kuih...kami tempah je

    save satu

    BalasPadam
  20. ala yela tu tak sedap akak masak. tengok pun tau sedap haha

    tart ni pun nampak sedap kak el. untung kan pandai buat tak payah beli. sy nasib baik mak mertua pandai buat kuih raya haha

    BalasPadam
  21. Wah rajin buat kuih raya . Pyka tahun nie main tunjuk2 je kot . Hehe

    BalasPadam
  22. ko memang rajin tahab gempakss lah dik !
    sure sedapppp gilee nie !

    BalasPadam
  23. confirm sedap tart tu ! faveret z tu..thn ni pon baru start wat kuih raya selepas 3 tahun tak wat kuih raya ! hehehe

    BalasPadam
  24. Yeeaaaa el buat kuih raya yeeeahahhhh,

    is hadiahkan Bonanza Zymo dari Hishop pulak

    BalasPadam
  25. makin terasa kehadiran syawal dengan masaknya kuih raya.. heheh
    pasang lagu raya sambil wat kuih? hehe

    BalasPadam
  26. wiee tart nenas my favourite. I dulu gigih siap buat jem nenas tu sendiri, tak mo yg beli tak sedap, konon nya. hehehhe windu la.

    BalasPadam