Jumaat, 19 Julai 2013

KEPUTUSAN KEMASUKAN DARJAH SATU

 semalam balik2 keje..npk satu surat yg tertulis nama Ahmad Danish Zikry..rupanya surat dari Jabatan Pelajaran Pulau Pinang..surat kelulusan dan pengesahan penempatan ke tahun 1..sekolah yang kami pilih untuk abg danish nanti adalah SK Minden Height..alhamdulilah abg danish berjaya memasuki salah satu sekolah terbaik dan sekolah pintar di Pulau Pinang..

alkisahnya bermula kami xtau nak hantar kat sekolah  mana nanti..lau ikutkan el..boleh je hantar kat area rumah ni..senang skit dkt ngan ofis dekat ngan rumah..sng nak pi hantaq pi amek..lagi satu el nak cari sekolah sessi pagi je..lau petang mayb susah skit..en. hb pada mulanya ada suggest suh masok kat SK Minden Height tu..kwn2 dia ckp sekolah tu sekolah terbaik..sekolah pintar..then el buat2 x dengar jer..sbb x fikir pun nak masukkan danish kat sekolah tu..

so last option el ckp kat en. hb amek sekolah SK Gelugor tu (betul2 depan usm main gate)..sekolah tu ok jugak katanya..dah isi borang dan time en. hb nak hantar tu..cikgu tu ckp..taun depan darjah satu sessi petang..adoiiii..en.hb dah bising2..ma..cam mn ni..cepatlah buat keputusan..org dah penat pi cop sn sini amek borang bagai..last2 el suh pi SK Minden  Height tu pulak..el xde choice dah..lgpun sekolah situ darjah 1 taun depan sessi pagi..then en. hb terus pergi amek borang...dalam borang tu ada diberitahu supaya dikehandaki datang untuk buat peperiksaan penilaian pelajar..bila el bc tu..el rs adoiiii kena amek periksa ka?hati dah xkeharuan..boleh ka danish tu buat..mmg x senang sejak dari hari tu..tiap2 hari el mengajar abg danish..smpi mcm2 dah budak tu kena...garang si mama el ni..

abg tau sekolah tu sekolah pandai..semua budak sana pandai2..abg lau xtahu jwb soklan..xtaulah abg woiii..mama dah susah hati ni taw..bc terabur..org suh bc A..jwb Z..cam mn ni bang...ni lau suh bc soklan boleh ke?diam lah si abg danish dgr ceramah dr mama dia yg garang tu hehe

hari nak pi periksa tu..el xleh ikut..sbb keje..nasib en. hb cuti..dialah temankan..dok siap2 abg danish..mulut el ni xabis2 pesan..buat elok2..smpai sn jgn terkinja2..jgn buat bising faham x?ye mama fahammm :) en. hb kata punyalah ramai org mai antaq anak..lam 400 lebih..tp sekolah tu nak 200 pelajar je..en. hb dah down ms tu..xharap apa2 pun..yg pi sana pun tgk semuanya hebat2...sekolah situ mmg sekolah org kaya2..anak org pandai2..haha..en. hb ckp ada sorg abg tu..cerita..anak2 dia semua sekolah sini..senyum je lah en. hb..risau anak mcm mn nti

el pun was2 sm ada sekolah tu hebat sgt ka..sbb x nah dgr..smpai lah satu hari ms amek danish kat skolah..ada kakak2 situ tya..nti anak darjah 1 sekolah mn?el jwb..sekolah minden height..abis semua dok ckp..ooo sekolah tu ssh nak masuk..sekolah pintar..ada sorg kakak tu anak kwn dia terpksa buat mcm2 rayuan..tp x dpt..last2 dpt surat sokongan dr kabel..baru dpt masuk..pas2 el dpt tau dr cleaner kt ofis el ni..dulu anak dia nak masukan sekolah tu gak..tp xdpt..jgn main2 wooo anak cleaner tu pandai2 hehe

bila dah abis periksa..tyalah el kat abg danish..cam mn periksa?ntah hape2 dia jwb..xde ape lah..buat je..hohoho tau x hati mama risau sgt..ntah cm mn lah kamoo jwb huhuhu

smpailah smlm dpt surat tu hati dah happy sgt..xsangka dlm ramai2 tu..abg danish antara yg terpilih dan lulus tuk masok dlm sekolah tersebut..en. hb lglah smpai xleh nk kata apa..hahaha seronok sgt lah tu..smpai pikir apalah abg danish jwb tu smpi dia lulus hahaha

 
 

dalam dok gembira dengan berita ni..kami berdua sgt risau jugak..boleh ke abg danish bersaing dengan pelajar2 yg lain..katanya semua pandai2.. speaking all the time huhuhu..

bg el semua sekolah sm jek..depend pd diri budak tu..lau dia bijak/rajin/usaha dan diiringi sokongan dan doa dari kedua ibubapanya insyallah akan berjaya..tp lau dpt bonus memasuki sekolah bijak ni..at least abg danish yg tahap sederhana ni boleh bersaing dengan pelajar2 yg bijak2..so dia ada semangat untuk belajar xde lah asik main je..tp kdg2 tu abg danish ni boleh buat diluar jangkaan mcm yg ni..xsangka sgt2 dia berjaya masuk ke sekolah pintar ni..alhamdulilah..congrat abg danish


nota bijik: sampai skun dok tertya2..apa yg abg danish buat dlm peperiksaan hari tu ermmm

12 ulasan:

  1. alhamdulillah..
    rasa terharu kan..
    anak boleh masuk sek femes nie..

    sbnrnya danish tu bijak..
    tk mau tunjuk dpn mama dan abah dia je..hikss

    tahniah danish + parents dia.

    BalasPadam
  2. Good job abang danish!
    Moga terus berusaha lagi nnt
    Saingan lebih hebat kat skolah tu nnt

    BalasPadam
  3. wah dapat jugak masuk sekolah ni. takpela kak slow slow belajar mane tau dia kawan dengan budak-budak tu dia boleh jadi lagi pandai kan.

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah berkat doa hang . Pandainyer abang Danish.. Pas ni kena pulun tau. sekolah pandai..pelajar pun kena pandai jugak.

    BalasPadam
  5. yeay tahniah abg danish!

    blaja pandai2 ye kasi mama papa bangga ^_^

    BalasPadam
  6. tahniah
    sekolah idaman ramai ibubapa kan?

    BalasPadam
  7. anak aku tak dapat surat lg ni huhu..diaorang ada cakap dalam bulan 7 ke 8 ni..uihh tak sabaq jg..sekolah agama dah dapat, tgh tggu sek kebangsaan je panggil ni...

    BalasPadam
  8. Waaa...tahniah abg danish...budak lelaki mmg mcm tu el...

    BalasPadam
  9. seisi petang kan sekolah nie...sek SKT..sekolah kemahiran tinggi..aq ritu miss out test dia..tp x pa ar..as long as anak dpt bljr kan..

    neway congrats utk Danish..

    BalasPadam
  10. Tahniah buat abg Danish.. semoga terus membanggakan kedua ibu bapamu ;D

    BalasPadam
  11. tahniah kak...

    sekejap jer masa berlalu... masa mula2 kenal kak el dulu anak kecik jer lagi.. skrg ni tup tup dh darjah 1...

    BalasPadam
  12. nak tumpang tanya skit. mcm mana dgn standard cikgu-cikgu dan murid-murid di skolah ni? So far ok ke?...

    BalasPadam