Jumaat, 14 Jun 2013

TRIP TO MELAKA | MELAKA RIVER CRUISE

ok kali ini el nak story pasal Melaka River Cruise..dari tempat parking tu kami just jln kaki lalu ikut tepi sungai..xsangka pulak yg sungai tu lah yg ada bw boat pusing2 nanti..dgn jalan kaki juga mcm2 kami nampak


Ni adalah kaunter tiket boat Melaka River Cruise..harga jgn tyalah lupa dahh haha
 

Boat ni akan bw kita pusing2 lihat bandar Melaka..alah tempat el yg mula2 lalu td tu kat SINI :)


Sebelum naik Melaka River Cruise..kat area situ gak akan nampak satu kapal besar..kena bayau nk masok..el x masok..asik masok je kena bayau leceh lah hahaha..kt penang pun ada ship mcm ni..org call it as The Ship..tp dalam ship tu ada restoran


Sebelum2 tu jugak..sebelum melakukan aktviti jalan2 kami isi perut dulu kat Medan Samudera..kat situ bkn sj ada jual makanan malah mcm2 brg keperluan keropok baju beg..kira tempat shoping jugak lah..ok sebelah tu Muzium Samudera..muzium tu terletak sebelah ngan kapal tu..tu pun x masuk..muzium2 ni mcm kureng skit lah hahaha w/pun kita boleh tahu byk sejarah yg kita x tahu..sejarah memang interesting..tp not this time..kami kejar masa yg happening je kami terjah haha


Kalau dah g Melaka sure terkenal ngan masakan Asam Pedas kan..terliur lak tgk lama2..sedap jugak


Ok sepanjang naik bot River Cruise tu kan mcm2 lah uols boleh tgk..baik dr segi umah lama Melaka, restoran tepi2 jalan yg cantek2..mural yg lawo2..


rumah kuning tu suka sgt..cantek nak2 tepi sungai aii loikeee..sebelah ada mcm2 mural diorg lukis..muka hang tuah pun ado ekekeke


Eye of Melaka lah kunun..xtahu berfungsi ke x..lupa tya itu driver boat..kat situ gak ada Kampung Morten yang fofular. Satu2 kampung yg terletak ditgh2 bandar Melaka..kira kampung muzium lah sbb byk rumah2 lama melaka ada kt situ


Cantek2 gak rumah Melaka..rendang2 gitu..pusing2 lagi tgk2 eh eh lrt pun ado...bang itu lrt jalan kah?driver boat kata jalan tp just 2km je..mcm boat tu jugak just nak tgk view bandar Melaka


Ha ni tempat yg el mula2 mai..kubu perang ngan kincir air gabak haha


 rupa2nya kan semua tempat2 yg best2 kt Melaka semuanya walking distance..dekat2 je lah..tp dekat2 pun penat uols berpeluh tiak mak yg wangi ni hahaha



kurang plak gambar en. hbku..dia tu bz jd PG..kdg2 terkuar gak ayat singaku..cepatlahhh!!!!
panas ni..nk kemana plakkkkk!!!!kdg2 kita dah hujung dunia..dia hilang mana2 dgn camera dia tu huhuhu hehehe


ok next n3 el story pasal Menara Taming Sari plak ea..thx for reading

15 ulasan:

  1. Melaka bandaraya bersejarahhh....
    kat sini mmg terasa mcm pelancong luar ler..kena jalan kaki jer byknya..hihi.
    Parking satu tempat...nk ke mana2 jalann jer.

    BalasPadam
  2. salam~

    Jemput join 1st GA saya yer. Mekasih!

    http://syurgakasih.blogspot.com/2013/06/saya-buat-giveaway.html

    BalasPadam
  3. terliur pulak tengok asam pedas tu...hehe

    BalasPadam
  4. kalau dapat naik cruise tu malam memang awesome...

    BalasPadam
  5. I suka Melaka especially bawak Papa JJ jalan2, boleh tunjuk terror konon tau sejarah muahaha. Mmg best pun situ, semua pun walking distance, beca pun ok.

    Pstt baru jer lastweek kuar movie jerman shooting kat melaka, Carmen Soo pelakon dia tajuk Meine Herz in Malaysia (my heart in Malaysia) bangga gilo kawe. hehehe

    BalasPadam
  6. orang kata kalau naik cruise malam2. cantik pemandangan ada lampu2.

    BalasPadam
  7. dah macam g oversea je gambarnya kak el.. lagi2 part ikan masam asam pedas tue.

    BalasPadam
  8. lawa lawa pulak umah kat tepi sungai tu ku tengok. Tapi kat Penang ni kat area belakang shell kat jetty tu la. Siap dapat warta warisan dunia lagi tu. tapi tak de la umah yang cung gini...

    rasanya kerajaan penang kena bukak mata luas luas. buat le uamh yang cecantik baru best nak nengok.

    BalasPadam
  9. sy yg dekat dgn melaka pun tak habis melawat kawasan lagi kak haha

    BalasPadam
  10. tak pernah sampei melakaaa wuuu sedeh hehe

    BalasPadam
  11. melaka mmg byk tempat bersejarah y menarik kan..sy prnh dah ke sana mmg best sgt :)

    BalasPadam
  12. aku memang teringin nak makan asam pedas ni el..tp ikan pari miahahaha..
    gbr bawah tu..mak masih teruja..anak2 dah letih hikhikhik..haperrrkahhh?? hahahhaha

    BalasPadam
  13. amboi...msk asam pedas tu yg tak ble blah...trliur siot!...cntenya melaka~ huhuhu...jgn r marah hubby el tu...mngkn dia trnmpk mende mnarik n nk ambl gmbaq hihihi

    BalasPadam
  14. aku ritu pegi..tk naik river cruise ni..ramai sgt org..huhu

    aku naik eye of msia tu..gayat beb..tiggi..haha..

    BalasPadam
  15. dah byk perubahan kat melaka ni yer..
    sronok tgk hampa anak beranak...
    asam pedasssss... walllaweiii, sedapnyerr

    BalasPadam