Selasa, 23 April 2013

RESEPI KEK COKLAT MOIST KUKUS

Assalamualaikum..salam 1msia...salam syg semuaaaaaaaaaaaaaa muahmuahmuahh hehehe
bila roh malas dah dtg cam ni lah jdnye..giler malas nak update blog n bw huhuh sowy sgt2
ni pun paksa gak diri ini tuk berblogging kembali..hakhakhak

Semalam g beli barang kat tesco..yes situlah sllunya kami beli pun haha
Sebulan sure 2x kena beli barang2 dapur

Tiba2 hb ckp..uuu masak kek coklat...tp moist  pya..tp alamakkk rajin ke diri ini nak buat kek..dah lama beno x buat..dah lah oven dah nazak sgt2 hehe

Pas2 tingggggg otak terus ckp ok kita buat kek kukus moist hehe

Sbb hb yg nak kan..bini dia turutkan aje..riso lah mlm2 dok meleleh nak kek moist tu haha

1st time wat kek kukus..pakai hat yg siap pya bahan...tp el x suka pakai hat siap pya..sbb rs dia x kick n mcm mkn kek hat kedai pya hehehe

tp kali ni try resepi dalam gugel
Katanya the most moist kek in the world n ramai yg dah try resepi tersebut..allahualam teman try mmg moist pun dan senanggggggggggggg lah sgt woiii haha

jj

 tudia kek coklat moist kukus


hat ni dah siap kukus b4 di tempek ngan topping


 hat ni dah siap topping..canteklah muka dia haha

  

 nampak nampak nampak betapa moistnye haha



siap tgh malam smlm lam kul 11 cam tu..hidang kat budak2 tu ngan babahnya..
yoooo!!!kita party kek yo!!hahaha pas mkn terus lena tido...hehe


RESEPI KEK COKLAT MOIST KUKUS
resepi cilok : dapur mas

Bahan2nya:
4 biji telur (gred A)
1 cwn gula halus (el pakai gula perang sbb xterlalu manis dan jdkan kek lgi sedap)
1/2 cwn susu pekat (el taruh 1/4..sbb xmau manis sgt)
1 cwn susu cair
1 cwn minyak masak
1 1/4 cwn tpg gndum*
1 cwn serbuk koko*
1sd kecil soda bikarbonat*
1sd kecil baking powder*
*bhn2 trsebut perlu diayak trlebih dhlu ye :))

Cara2nya:
Pukul telur brsma gula hingga kembang. Guna whisk je pon boleh.
Dh kembang msukkan susu pekat, minyak n susu cair. 
Dh sebati masukkn bhn2 yg dh diayak tdi ye. 
Kemudian msuk dlm bekas yg hendak d kukus dan kukus. 
*Perlu d ingtkan jika kecil bks trsbt maka kjp dlm 15mnt atau stgh jam, tpi jika sepenuhnya 1bncuhan itu dlm 1bks, maka kukus dlm 1jm stgh ye...pastikan jgn bukak2 pengukus semsa sdg msk*

Topping :
200 gm choc.compound (boleh juga guna cooking choc.biasa ya)
3 sd besar susu pekat (resepi asal 5sudu bsr susu pekat)
3 sd bsr minyak masak 
1 1/2 tin susu cair. 


gile sng ok..cubalah
komen hb: sedap ma sedap..moist..x manis sgt..sedang2 aje..gudjob
bluwekkkkkkkkk 


lagi gambar KEK COKLAT MOIST KUKUS PALING HOT SINI

34 ulasan:

  1. Klu malas saya guna tepung ajaib tu je hihi
    Nak kena rajin ni :)

    BalasPadam
  2. chocolate moist kukus paling senang n vavavom nak buat..

    BalasPadam
  3. Rajin tul eL masak kek ha :)

    Nak buat memang senang, tapi kalau malas, susah la jadinya..heheee

    BalasPadam
  4. sure aku cedok resipi ni. muahahahaha

    BalasPadam
  5. wah... nampak pun dah tau sedap
    nak2 sop mesti suka gak nih...

    BalasPadam
  6. nak buat mmg senang el, yg tak senangnya nak membasoh hahhahaa...
    mls amat aku huhu

    BalasPadam
  7. nakkkkk... sila post dgn kadar segera.

    BalasPadam
  8. kek coklat lembab I panggil.. hehee fav I kalau nak buat kek, sebab senang dan tak risau nak bantat ker apa ker. lagi bantat lagi sedap kot hahaha.

    BalasPadam
  9. mak aku mmg duk buat kek moist ni..
    tp anaknya tk reti..kahhh!

    apa ke beng tul aku ni..haha..bab mls arr tu..huhu..

    BalasPadam
  10. mohon post untuk fyna. harap maklong.

    BalasPadam
  11. mak aihhh...sedappppp..moist sangat!!!! bak sini sket el...hehe

    BalasPadam
  12. mengadap betul anak2 tu...tentu sedap sangat..

    BalasPadam
  13. kalo akak gi umah el...buat mee goreng ye..hehe..

    BalasPadam
  14. kembang lahh kak el hubby puji tuuuuuuuuu . lepas ni , terus buat kek moist tetiap hari . HAHAHAHA

    BalasPadam
  15. maaf..11/4 n 11/2 mknanya 11 cawsn ke?

    BalasPadam
  16. Sy dh try guna resepi ni sebijik2 dan mmg sedappppppp!!!!!!!
    Topping tu sy wat creamcheese...sedapppppppp

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yke.. wahh i pn nak cube jgk lh..tp i nk tnye.. nk sukat bahan tu gune cawan saiz ap?

      Padam
  17. Ok...nak try pula versi pukul telur ni =)

    BalasPadam
  18. Sukat bahan pakai cawan cmne Ye Kak.???

    BalasPadam
    Balasan
    1. akk pakai cwn biasa tu..cawan teh :)

      Padam
  19. Sukat bahan pakai cawan cmne Ye Kak.???

    BalasPadam
  20. Nk tny..apa beza susu pekat dgn susu cair ye?

    BalasPadam
    Balasan
    1. erkk ni nk jwb mcm mn ni..hehehe susu pekat tu kan sllu buat teh susu tu..susu cair yg taruh dlm ais kacang tu hehe

      Padam
    2. susu pekat nak manis dan memekatkan kek
      susu cair tu nak melembutkan kek..

      Padam
  21. Knapa sy buat xjadi gebu?apa ksilapan sy?

    BalasPadam
    Balasan
    1. semua bahan cukup x?xpe cuba lagi :)

      Padam
    2. Terlebih kukus pun boleh jd jugak... 1st try sy buat mmg menjadi.. 2nd try buat kelaut jadinya sbb terlebih kukus... xrupa kek choc moist dah

      Padam
  22. Topping tu wat camne? Campur2 bahannya, kacau2, tuang atas kek tu je ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. topping tu just double boil coklat masakan + marjerin skit + susu (dutch lady ke ape2 lah) then kacau smpai sebati. then sejukkan sekejap baru tuang atas kek

      Padam
  23. aku pun nak cedok resipi ni. Moho ye

    BalasPadam
  24. Terliur sudah.... esok nak pegi cari la kek macam ni.. nak buat takut tak jadi pulak.. tak pandai walau tengok menu.. nanti tak jadi pulak..huhu

    BalasPadam