Rabu, 3 April 2013

CARA MERAWAT BATUK DAN GATAL TEKAK





Bagi merawat batuk dan kegatalan pada tekak, ambil segelas air panas. 

Campurkan satu atau dua biji perahan air limau nipis dan empat camca besar kicap masin. 

Minum tiga kali seminggu sebelum tidur. 

Insya allah batuk akan berkurangan dan beransur pulih. 

Sekiranya tekak anda gatal dan anda sukar bercakap, jangan ‘ ahem ‘ untuk melegakannya. 

Memaksa tekak untuk batuk boleh mencederakan peti suara dan menyebabkan suara menjadi garau , amaran daripada pakar University of Michigan Cara 

Mudah untuk melegakan tekak ialah dengan meneguk secawan air ataupun menelan . 

Ingat air sangat penting dalam tubuh badan kita.




balik nak buat lahhhhhhhh..xtahan dah woiii sakit tekak gatal tekak dah smggu ni x baik2 pung...apa pun xboleh

time ni lah teringat nak mkn air cendol woiiiiiii..geram siottttttt hahaha

8 ulasan:

  1. tak boleh berdehem.oh memang siksa tau.

    kalau mak aku la kan dia minum air perahan asam tu campur ngan kicap. minum gitu je dia kata ubat batuk. aku pun ikut je la. kekadnag ok kekadang tu.. makan masa gak nak sembuh.

    BalasPadam
  2. weyyy kicap tuh i dont think i can la wey. ni tgh batok nih.. adeh!

    BalasPadam
  3. azie batuk2 ni steady jer minum milo ais !! hehe

    BalasPadam
  4. Nice tips ;D hee.
    Tak suka betul kalau batuk ni ;)

    BalasPadam
  5. petua arwah mil aku gak tu..perah limau + kicap..hehe..

    BalasPadam
  6. mak aii...segelas air ngan 2 biji perahan limau...campur pulak ngan kicap masin, el??
    apa rasa?? tak nah buat lagi petua ni..ngee

    BalasPadam
  7. ngan kicap? ok boleh try nnt. cecah mangga terus pun macam boleh dah ni hihi.

    BalasPadam
  8. oh pertama kali mama dengar campur kicap masin.. ;) thanks atas info ni..

    BalasPadam