Khamis, 21 Mac 2013

UDANG LIPAN GORENG

Udang Lipan, udang mentadak atau udang ronggeng (bahasa Inggeris:Mantis shrimp) merupakan sejenis spesies udang yang diperdagangkan. Ia merupakan sejenis spesies udang laut.

Udang lipan atau stomatopod ialah krustasea laut, ahli dalam aturan Stomatopoda. Ia bukanlah udang mahupun lipan, tetapi diberi nama menurut bentuk fizikal yang menyerupai kedua-dua haiwan darat lipan dan udang. Ia mampu mencecah 30 sentimeter (12 in) panjang, sungguhpun kes luar biasa sehingga 38 cm (15 in) telah direkodkan di Hawai.
 
Kulit luar karapas bagi udang lipan, menutup hanya bahagian belakang kepala dan tiga segment pertama toraks. Udang lipan terdapal dalam pelbagai warna, dari perang terang kepada warna kuning bata terang. Sungguhpun ia merupakan haiwan biasa dan antara pemangsa penting di kebanyakan habitat kawasan air laut tropika dan sub-tropika cetek, ia kurang difahami kerana kebanyakan spesies menghabiskan kebanyakan hayat mereka berlindung dalam sarang dan lubang
 

nilah rupa udang lipan
el tgk pun geli ok..nak2 lagi mkn huhuhu
uols tahu el igt kepala dia belah kanan tu..hahaha 
tp benonye kepala dia tu hat belah kiri..en. hb gelakan aje bini senget dia ni haha


 tya hb caner nak siang udang ni...en. hb kata..ma gugel lah..amboi cerdik betul kan..so el pun gugel
katanya kena buang tajam2 kat tepi2 badan dia tu n buang kepala udang tu


so jdlah cm ni..so satu hal pulak nak masak ape ngan udang ni
so el gugel lagi kat dapur tu...byk yg kata udang ni sedap mkn bila digoreng aje
so for the 1st time ni el goreng je lah deep fried gitu...ada gak yg msk udang ni
buat masak lemak..goreng telur lah sambal lah eh mcm2lah leh masak ngan udang ni


tadaaaaaaaa siap digoreng..ok siyesly mmg sedap lg dr udang biasa tu..tp udang lipan el ni kecik je so xdelah rs isi sgt..so better lau uols nak rs beli hat besar..haaaa rsnye dah mcm lobster uols hehehe

so pasni leh la beli selalu
 
 
ekceli udang ni en. hb beli kat paso..ritu pi Pulau Aman nak belilah udang ni..ms el nak pi sn giler ramai org bw balik udang ni taw..el dah susah hati takut abis jek..mmg sah2 lah dah abis tggl kolam jek hahahaha..el pigi pun dah petang...ms yg sesuai nak pi sana belah pagi..so nelayan baru nak naik ke darat...:)

35 ulasan:

  1. tk pernah nmpk la udang lipan ni

    BalasPadam
  2. pernah nampak udang lipan ni kat pasar tapi x pernah beli...erks...sedap ek macam lobster? wah lepas ni boleh try ni...

    BalasPadam
  3. alamak .. geli plak aku tgk weh .. kompom aku x lalu makan

    BalasPadam
  4. Masa mula tgk tu geli..
    Tp bila dah goreng nampak menyelerakan ler pulak..
    Hurmmmmmm!!
    Babe aku pun mcm ko ingat yg belah kanan tu kepala dia..
    Muahahahahaa!!

    BalasPadam
  5. aku kalau udang ni meratah je el. kalau goreng.. tidak sama sekali sebab isinya akan hilang. tak denya aku siang cecantik mcm hang tu. aku rebus terus gitu ja. bila time makan baru aku gunting kiri kana, bawah, pas tu koyak nek. korek isi. nyum nyum..


    sysssss... hat ni ada teloq dak? petua dia kalau nak beli hang kena tengok kat ekoq tu. kalau dia ada oren oren tu maknanya ada teloq. teloq dia memanjang kat belakang tu.

    entah betul ke idak org ckp makan udang ni ubat darah tinggi. hehehee..

    wei.. hg ambik stok udang ni wat mee udang. mau terbeliak mata makan weih...manis tip top. ha.. giler panjang komen aku. hambek ko!!!

    BalasPadam
  6. akak penah makan udang lipan ni kat restoran 3R di pantai remis....nasik goreng udang lipan, hehe...
    mula2 mcm geli2 jer nk makan...iye lah...dh namanya ada lipan pulak kan..ngee

    BalasPadam
  7. ya panggil udang ni udang gertak.....

    BalasPadam
  8. mmg sedap pon udang ni, first time makan hubby yang masak kan sbb bini dia tak tahu nk masak udang ni camne sbb kalu tak pandai, jadi hancur udang ni..hehe

    BalasPadam
  9. el, udang ka lipan tu? eeeeeeeee dah goreng nampak cam lipan hehehee.

    Santai iskandarX

    BalasPadam
  10. suami pernah beli 3 kilo bawa blik kg.. masak goreng dgn mee bandung... memang manis dan sedap!

    BalasPadam
  11. wah x pernah makan
    rasa cam best jer
    nanti kalau ada jumpa mesti beli :)

    BalasPadam
  12. takot plak aku tgk.. tkot nk mkn.. huuuu
    aku x pernah beli, tgk pon dlm google jerr tp tau la pjg2 mcm ni
    ni gambaq hg letak mmg real lah

    BalasPadam
  13. mak x pernah pun makan udang hat ni el..Huii..kalo depan mata pun,gamak ka mak nak makan hah??

    BalasPadam
  14. nmpk ranggup y dah siap di goreng..mesti krukk krukk la bla makan

    BalasPadam
  15. kak saya selalu je jumpa udang ni kat steamboat tapi tak penah ambik sebab geli haha. ni tgk gambar akak lg tambah tambah geli haha :p

    BalasPadam
  16. xpenah mkn.. xtau sedap ke x.. heheh

    BalasPadam
  17. alah2 dikkk
    x makan lahh akak nie huhuhu

    BalasPadam
  18. penah mkn lobster...sedap..

    tp yg gini tk penah mkn...bestnya kalau dpt..

    BalasPadam
  19. nampak sedap rasatu tentulah sedapkan... nak cari kat mana lak kat sini yerk...

    BalasPadam
  20. yg fresh tu mmg nampak agak geli kan, then rasa macam lobster kalu, mmg berbaloi la geli geli pun.

    BalasPadam
  21. seram sikit tengok rupe die . hahaha . tapi bella tak pernah try lagi . tapi mmg ramai org kata sedap udang ni . tapi tu lah , seram nak makan . eh banyaknye 'tapi' . hahahhaha

    BalasPadam
  22. erk...takot la pulak gambar 1st tu

    BalasPadam
  23. yup..tengok udang yang belom masak tue macam geli je..
    dah fikir macam lipan je.. tapi bila kak el dah goreng,macam nak satu je..hihi

    BalasPadam
  24. wahhh..sedappp..tapi lum pernah makan..hehehe..thanks el doakan adikk..adikk dah sembuh...alhamdulillah =)

    BalasPadam
  25. xpernaha mkn.. mana beli ne.. kak el ditag

    BalasPadam
  26. serius el...aku tak pnah rse g udang ni...msti sdap kan...em..thanks el...melimpah2 dah air liur aku ni hihihi :)

    BalasPadam
  27. tenguk rupa dia pun dah geli..hu2..tak lalulah mama nak makan EL !!..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Udang ni buat ubat jgk, byk khasiat, asthma,kencing mlm budak kecik katanya, goodluck

      Padam
  28. wpun dah goreng dan takde kepala tapi tetap rase macam emmmmmm...
    kenapa name dia lipan?????

    BalasPadam
  29. sgt2 la sdp udang ni...cuma malang nye nk goreng susah..hancur.. penah goreng tp tk smpai 50% isinye dpt mkn..yg lain hancur..jilat jari je la..

    BalasPadam
  30. Hari tu try buat butter prawn dengan mantis prawn ni. Sedap sgt. Isi dia manis tapi disebabkan masak terlebih lama isi tak bapa nak ada jadi ya.. Nice tips nnt boleh try grg plak.

    Jom ikuti bkog saya:
    healthyglowing13.blogspot.com

    BalasPadam
  31. nampak sedap tu udang
    boleh lah coba sikit je

    BalasPadam
  32. Saya baru blk dr sabah beli udang ni 1kg rm45..arini baru nak utk buka nnti

    BalasPadam
  33. Saya baru blk dr sabah beli udang ni 1kg rm45..arini baru nak utk buka nnti

    BalasPadam