Khamis, 28 Mac 2013

SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-2 NUR ALANA DELISHA


Hari ini 28/3/13 genaplah 2 tahun umur Nur Alana Delisha
Seorang yang sangat periang..manja..cepat belajar..cepat merajuk..cepat jugak marahnya haha..Tapi apa pun karektor kamo..mama abah abang kakak atok dan semua sayangkan kamu

Mengimbas kembali detik2 bersalinkan Nur Alana Delisha, el overdue sampai 8 hari..tp el rasa el silap kira last period haha caner tu dah 3org pun silap ke..

Seperti anak2 yang lain, tanda2 Nur Alana Delisha akan lahir seperti abang dan kakaknya. Turun darah. Sebelum itu doktor nasihatkan el jika 10 hari masih tidak sakit apa2..kena operate. Giler panik el..el sebolehnya tak mahu operate2 ni..better normal..punyalah xsenang duduk xsenang tido dibuatnya...takut sampai nangis2 hehe..el xlupa berdoa supaya cepat2 turun tanda xnak operate..alhamdulilah gembira x terkira bila dah turun darah..

Bila dah turun darah..el x segera ke hospital. Berbekalkan pengalaman yang ada sebelum ini..el nekad bila dah benar2 sakit je baru el pergi serah diri ke hospital. Tapi kali ni disbbkan el dah overdue..el serah diri jugak..Yelah mana tahu baby kat dalam tu caner..mcm2 boleh terjadi dah overdue kan. So Ahad 27hb tu petang el pun admit. Ketika itu masih belum sakit apa2. Dapat gak makan Mekdi hahaha sblm nak beranak.

 lam pukul 1pagi baru dtg sakit..el mati2 kali ni xde sakit..mintak dijauhkan..kalau diminta sakit gg ngan sakit contraction..el pilih sakit gg..huahuahuah

subuh tu abah kol..tya dah beranak ke..time tu el baru nak tido..sbb dr kul 1pagi xleh tido tahan sakit..bila cek bukaan baru 3cm. Pas kul 8pagi tu mmg sakit sangat2 sampai el pegang besi katil kiri kanan dgn buat teknik pernafasan dan byk baca doa nabi nuh..alhamdulilah cara ini je el dpt dapat tahan sakit..bila sakit contraction tu dtg..tarik nafas..hembus perlahan dan baca doa nabi nuh inshaa Allah sakit tu xdelah sakit sangat..

Tiba2 dtg sorg dok tgk el dah kerut2 muka..dia tya..bape dah bukak..3cm doktor..tp sy tgk awak dah lain mcm...mmg dah lain mcm dok..sy rs nak beranak ni..so dok tu suh pi cek bukaan..dok tu cek2 dah bukak 4cm..el apalagi seronok giler lah..hahaha

El sempat makan roti itu pun x lalu nk makan
kul 830pagi el dimasokan ke labor room..terus masok air pecah air ketuban..ngeri jugak masok labor room hahaha...suami el tetap di sisi el..dari anak pertama sampai lah ketiga..dialah jd mangsa tarik baju tarik tangan tarik semualah..hahaha..sampai el ckp kat hb..tgk ni sy sakit teruk nak beranak taw x..dia jwb..awak beranak dosa2 awak akan pupus dan byk pahala lg pun sakit kejap je pas2 ok lah...erk!! haha

Alhamdulilah 2xpush pukul 10.30pg lahirlah Nur Alana Delisha..2jam dalam labor room..lau dibandingkan dgn abang dia..12jam woohhhhooooo haha igt lagi el..menangis2 kat hb ckp..saya xnak  beranak dahhh saya xnak ada anak dahhh hahaha...

Doktor n nes2 kat hospital tu sgt2lah baik..dan mendapat pujian yg el ni pandai push wink

Mama abah doakan yang terbaik dalam hidup kamu Nur Alana Delisha..kami sayang kamu ketat2 :)

15 ulasan:

  1. Happy Besday to adik Nur Alana Delisha. May Allah bless you with your handsome dad and beautiful mama. :)

    BalasPadam
  2. Hohoho panjang cerita nya, menarik dibaca. Senyum2 jer I sini macam kelakar pun ada kamu ni El, pengalaman manis kan beranak ni (skang boleh la cakap manis haha). Happy Birthday Nur Alana Delisha sayang, such a sweet girl, may Allah bless u dear.

    BalasPadam
  3. Selamat hari lahir nur alana :)

    BalasPadam
  4. Selamat ulang tahun nur alana delisha.... ;)

    BalasPadam
  5. happy birthday..semoga jadi anak yg soleh... ngeri lak bace pengalaman bersalin..... takotnye bile pk

    BalasPadam
  6. selamat ulangtahun alana..kjp2 je el alana ni dah 2 thn..rasa2nya baruuuuuuu je lg kita tau ang peknen..dok menghitung ari bagai..tup tup dah 2 tahun??

    Isk..isk..isk..kjp betul masa berlalu kan!

    BalasPadam
  7. hepi besday alana...
    dah 2 thn, sejap jerr rasanya...
    baru jer 3 ari lps aku tgk n3 aku yg masa g umah hg tgk alana masa bb lagik hehehe.. :)

    BalasPadam
  8. Happy B'day Alana. Wah dah 2 tahun. Lawak lak baca citer hang. sipa pergi serah diri. hahahaha

    BalasPadam
  9. heppy birthday Alana Delisha =)

    BalasPadam
  10. 2 thn dh ye, el si alana ni..
    rasa mcm baru setahun jer hang beranak kan dia, hihi..

    BalasPadam
  11. Happy Birthday Nur Alana Delisha... Semoga menjadi anak yg solehah & penghibur ht org tua.. sgt cute senyuman dia...

    BalasPadam
  12. wah pengalaman yg xboleh dijual beli kan..hebat sunggu pengorbanan seorg ibu utk melahirkan anak :')

    btw, Happy Birthday Nur Alana Delisha! Semoga menjadi anak yg solehah dunia dan akhirat :)

    BalasPadam
  13. `hepi bezday alana`..semuga jadi ank yg solehah..amin..cantik pic.ni El !!..

    BalasPadam
  14. selamat ulangtahun kelahiran Alana yg ke 2 tahun...

    ishhh auntie gi tgk kamu masa kamu dlm pantang...irfan masih dlm pewot..

    tp now kamu n Irfan sama tahun kelahiran kan...tk sgka2

    #ko lahirkan danish sama ngan aku 12jam thn sakit..anak sulung kan...hehe

    BalasPadam
  15. eh kemainn seronok kak el time nak beranak . tak takut ke ? eeeee bella seram betul kalau dgr org cerita pasal melahirkan ni >,<

    papepun , happy belated birthday untuk adik alana ! moga membesar jd anak yg solehah giteww . hihi

    BalasPadam