Jumaat, 15 Februari 2013

PERCUTIAN 4 HARI KAMI

Percutian 4 hari lah sgt..ni gara2 cuti raya cina ritulah..hahaha bak kata lya ini semua poyoooo haha nak gak wat tajuk n3 cam dia buat..ampun lya halal eh hehehe

MAAF ENTRY SGT PJG SMPI CIOM LANTAI..ada aku kesah wekkk kehkehkeh

Sabtu 9/2/13

Siap2 nak balik Kuala Kangsor kpg den..(ada sape2 org kole) haha..sampai2 jek adik badik dah ada semua..tgk2 mak laju2 ajok g pi kenduri ngan el just pki suar and blouse labuh kaler biru uols..xkisah janji dpt mkn nasi kenduri...ada gulai lemak nangka ngan daging salai terbaik wok haha.
El balik kpg ni sbb nak berubat abg el yg kena santau..dan baru2 ni mak kata ada saka pulak..so kena mandi 4 bradik ni nak buang saka..(mandi sorg2 ok) kehkehkeh..hopefully pasni kami 4 bradik especially abg dah xde saka2 ni..n abg sihat2 sllu..sllu asik meracau n x lalu mkn..sjk p berubat tu alhamdulilah kuat mkn beliau :)
Biasalah kalau dah berkumpul adik beradik ni..mmg riuh rendah..tmbh2 lgi el suka melawak mmg bising lah..mak el lglah sempoi..blum ape2 dah gelak..cite pun blum lg..hahaha mn like mother like doter kan hehe
Mlm tu kami beli kt luar je..semua masih penat lg
Then mlm tu ada cekerama Suamiku Jururawat..layan ngan en. suami gelak ngekek2 tgk haha

Ahad 10/2/13

Mak el dan abg el meniaga..pg2 dah bkk kedai..so adik2 el yg lain tulun2..el lak dah plan nak masak lunch..en. suami gigih g paso..en. suami tulun bini dia masak..:) budak2 tu main xabis2..lunch ritu el msk gulai kari daging penang mali hahaha...alhamdulilah semua puji sedap sgt kehkehkeh..pas2 ada ayam grg rempah..ikan goreng..ikan cencaru sambal (en. somi slh potong hahaha) sayur goreng kcg pjg n karot ala kandaq hehe


 

mak: kamo nak tempoyak x elly
el: ada ke mak..nak lah giler xnak..sedapnya
mak: budu nak
el: budu?nakkkkkkkkkkkkkk ada ke mak nak nak nakkkkkkkk
mak: tgk kakak kamoo tu smpi syp mkn lau dpt tempoyak budu
el: ermmmmm sedapnye ermmm sedapnya
(gelaklah derang tgk el mkn hahahaha)

el mmg hantu budu n tempoyak..lau dpt dua ni pun dah selera gajah hahaha
el ngan mak el je mkn..adik badik lain xsuka..huk alohh rugi kan hehe
budu tu el leh ratah cam tu jek hahaha

petang tu pulak mk tya nak msk ape ye anak2...end up el ckp mkn ringan2 dah lah mak..so el plan nak msk mee kuah daging..kebetulan mak ada skit je daging..so mak belikan ayam skit campur..jdlah penambah rasa..hehehe


adik el yg peknen ritu kan berselera gila dia mkn..bertambah2..tp dia ckp bila balik kl..terus xde selera..katanya kena akk masak..amboi3x..akk kamoo kena benti kejelah jd tukang masak kamoo ye haha

Malam Ahad tu lepas tgk Janji Shirah el dah gerak balik..sbb Isnin en. suami dah start keje mlm :)

Isnin 11/2/13

Tup2 pg2 dgr org bg salam..masa tu el tgh sdp tido..mklumlah cutikan...el igt kakak en. suami balik sbb b4 tu dia kata nak balik..tup2 adik el sorg lagi yg dtg..derang pi SP sabtu mlm tu..so Isnin nak balik Kuala sggh kejap kt umah el..nk anto keropok hehe..dgn xmandi baru bgn apa pun xde nk jamu..nak beli kt luar dah lewat so el masak cucur ikan bilis kucai ngan kuah kacang tuk derang..segan lak xde jamu apa2 kan..nk msk bihun..bahan2 xde..hehehe

pas2 el ckp kt adik el..tgu sat lah akk nk wat muffin vanila ni..kejap je 1/2 jam dah siap pun hahaha..siap bil perli "kak msok Masterchef Sajian Pantas" hahahaha sabo je lah..kul 11 cam tu derang dah gerak balik

Malam pulak dalam kul 11 gitu..org bg salam lagi..terkejut el yelah en. suami dah msok keje..mil xde..tup2 laaa sil pulak yg dtg yg kata x jd tu (kakak en. suami)
sib bek dah kemas semua umah yg cam tokang pecah tu..hehehe

Selasa 12/2/13

Dah wasap kt en. suami suh beli bahan2 nak bfast n lunch mlm td..Pg2 el dah bgn prepare..lau ada mil..mmg el xwat hahahaha..mil balik Kuala Nerang (umah dia)..el wat bfast Bihun Goreng..dah siap el teruskan msk lunch..lunch end up el msk yg simple n cepat..Nasi Tomato..Ayam Masak Merah n kerabu timun..mula2 igt nak msk dalca sayur..takut el penat..tp gigih msk jugak...siap semua lam pukul 11..laju el msl smpi sil tegur...wahhh nasi tamato dalca lagi..sempat hahahaha..el mmg cam ni..lau boleh nak setel cepat2..t petang leh rehat :)

thx for reading..kerjasama anda sgt dihargai hahahaha
rabu el dah msok keje :)



30 ulasan:

  1. wahhhh...semua lauk2 tu sedapppp!!!!! ila pun suka budu ngan tempoyak..makin berselera kalau ada budu ngan tempoyak..yummy...

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahah molek la kito ni..jd geng budu yo haha

      Padam
  2. wuiyooo panjangg sgt la kan entry smpi cium lantainye hahaha.. lauk pauk tu awesome giler.. makanan kampung memang terbaik kak el.. boleh laa geng makan budu.. certain org xmakan budu, saya pelahap je ape ade :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. aah lauk kampung mmg super best..hey geng budu gak ke...give me five haha

      Padam
  3. Perghhh..hg kena jd tukang msk aku gak la..aci dak weh..aku byr..ekekekeke..
    X selera nk msk sendiri nih weh...kik kik..:-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. lau aku jiran ang xde mslh
      leh aku ngantor kt ko hari2 pun no problem haha

      Padam
  4. aku x tau nk komen yg mana 1 .. penuh story mory entry ko kali ni ye joyah ...

    ko smp ati kan x tepek gmbo mufin dr air peluh ko tu .. tkut aku mintak arr tu , jgn wisau arrr .. aku x mintak tp mak yong Gieyana sure mintak wakakakakak... aci ko kne wajib pass kt dia, nnt dia ngidam ko susah wehh ..

    abg ko kne saka yew.. huuhuh setau aku saka susah nk ilang tp insyallah kalau kite doa dan usaha bley kut.. saka tu dr perturun ke org anto ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mufin tu ada je lam n3 aku yg lepas2..sm jek..cuba ko search hehehe
      aah saka keturunan...hopefully xde lah..saka tu suka kt abg aku ..aku ngan adik2 lain x kena..tu psl kena buang 4bradik

      Padam
  5. pandainye kak El masakkk.....
    oke, esok jugak kila datang umah kak El :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. xdelah pandai kikilala hahaha
      bolehlah nakmsk
      boleh2..mai lah esok..k.el tgu ni
      xmai..k.el rogol kila haha

      Padam
  6. Ha.. kumpul ramai ramai memang best. pergh.. tempoyak tu memang kegemaran. Mak aku nak kasi tuk aku that day. Tapi aku dah buat satu tupperware kat umah.

    kejap je ko masak muffin. 1/2 jam je. dasyatttttttttttttttttttttttttttttt

    BalasPadam
    Balasan
    1. muffin tu sng bgt t
      10 minit bancuh semua 15 minit bake...
      hehe

      Padam
  7. meriah dgn makanan uols...
    aku pun bercuti 4hr 3mlm
    balik kampung la.. apa lg.
    sebbaik mud blogging dhlama ke laut.
    kalo tak.. sama2 la buat n3 ciom lantai kehkehkeh!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha KN balik gak ke..sure penuh stori ni cer cite cer cite haha

      Padam
  8. wah.. padat crita cuti2 hampa noooo.....
    meriah siot

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha mls nak wat berpart2..tu yg sekali harung kehkehkeh

      Padam
  9. fuhh jenuh baca ..
    malas lak nak hurai aci ! muahhahahhaa

    ape2 punn menu ko sedap dikk !
    ko masak dik ??

    fengsan !!!! ;))

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahaha kak ieda..yolah eden yg masak...takan en. suami kot hehe

      Padam
  10. wohoooiii....budu tu yg xmenahan tu...

    BalasPadam
  11. bestnyer jadi el...cekap di dapur...
    tak mcm akak, terkedek2...wuhuu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. alhamdulilah lah akk..el mmg cam tu wat ape pun sure nak cepat..
      xpe akk slow motion..sesuai ngan personaliti akk tu..hehe

      Padam
  12. Boleh x muni nk bljr msk dgn kal el. Hahaha terer wook msak mcm2. Me love budu too. Hikhik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. alah k.el bkn terer sgt msk..tp BOLEH lah nak msk..hey geng budu lah kito yo haha

      Padam
  13. bestnya kalau EL jadi jiran mama..bolih ketuk pintu EL sambil bawa mangkuk kosong..ha2x.. maklumlah mama dah semakin lemau..lama sgt rasanya dapur dah tak berasap..hu2x..

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh jek mama..kalau ada umah kosong kt umah mama tu hahaha..el sedia berkhidmad..kehkehkehkeh

      Padam
  14. lah kampung akak kt kuala kangsar ke? abg sy sorg ada duduk sane kak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. yeke cha..kt mn tu..cer cite cer cite :)

      Padam
  15. panjang, padat dengan makan2. saya baca samai etengah, skroll balik atas tatap ikan cencaru, sambung baca lagi, skroll blaik rindu ikang. huhuhu nak ikang belah belakang gok.

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahaha lawak lak nas ni...nak el poskan kt jerman ke hehe

      Padam